Asus P5Q Deluxe (775, P45 + ICH10R)
Moderátor: Eddward
- spajdr
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Re: Asus P5Q Deluxe - Intel P45 - zkušenosti, tipy, rady, názory
Asus nemá žádné problémy s BIOSem pokud vím, jediné v čem je problém, je chvíli trvá než se nastaví dobře paměti, ale to je problém celkově P45 čipsetu, nevidím důvod proč brát Gigabyte, vždycky byl až za Asusem
- palee
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
i když jsem taky za Asus, nedá se jednoznačně říct, který je lepší... každý potřebuje něco jinýho a i oc a oc je rozdíl... mně by spíš zajímalo, proč je to podle Weslo-a hrůza s Asus biosem... nevím, jestli se až tak nevyzná do pc alebo jen měl opravdu nejaký problém, jelikož Asus má jedny z nej biosů... a s tým nastavením ramek taky nechápu, proč to trvá a vlastne proč majú p45 problém s ramkami? mohli by ste napsat prosím Vás i nějaký konkrétnosti? díky
DFI X58 | i7 920 @ 4.4GHz | GTX 260
Taktovanie Intel C2D/C2Q procesorov
P5Q Deluxe Discussion | LN2 - Invex 2008 | OC Sessions
- spajdr
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Prostě jsem měl předtím X38 a Nforce 780i čipset a z těch pamětí jsem vytřískal větší rychlost čtení, u P45 čipsetu můžu zase o kousek výše dát frekvenci pamětí, ale musím ubrat na časování, no ale prostě tam je nějaká bota, read mám oproti nforce 780i pomalejší asi o 2GB/s (11500MB vs 9500MB), v praxi ve hrách je naštěstí rozdíl prakticky nulový. Jenomže než člověk přijde na to že to časování má moc agresivní, tak to trvá, prime spadne až po pár hodinách, za to co firefox 3 padal někdy během pár minut, tak jsem hned věděl která bije, zvláštní, ale je to tak.
- palee
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
aha, jsem myslel na nejaký problém při nastavování... tak to jo, pro P45 je toto známy... a na časování vůbec nezáleží, zkus si to při stejných nastaveních s CL4 i s CL5, rozdíl skoro žádny...
- Weslo
- Středně pokročilý
Myslím jako to problém BIOSu s tím že když třeba jen zakážu disketovku tak už se deska neprobere(na default funguje normálně - dělá to se všemi verzemi BIOSu).To je docela velkej problém a rozhodně není způsoben mojí neznalostí.Kolegovi to u ASUSu s Ati chipsetem dělalo ještě horší věci.Takže asi tak.
P.S. já vím že je to problém kusu a ne značky ale vzhledem k tomu že už se mi to na ASUS desce stalo asi po desáté tak jsem mírně rozladěn.
P.S. já vím že je to problém kusu a ne značky ale vzhledem k tomu že už se mi to na ASUS desce stalo asi po desáté tak jsem mírně rozladěn.
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
- spajdr
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Já už měl Asus desek hodně, ale to s tou disketovkou slyším prvně
- Weslo
- Středně pokročilý
jsem rád že tě to zaujalo budu tedy pokračovat.
Jumperem udělám Clear CMOS - deska najede.Dám Load Setup Defaults (F2) a všechno jede.Dám Run Setup (F1) nastavím v BIOSu všechno co chci (žádné OC jen zapínám/vypínám funkce) - uložím deska se vypne - a hned se zapne ovšem bez obrazu.Vypnu PC a opět resetuji CMOS - deska bez problém najíždí.Někdy s uloženými věcmi (což nechápu) a někdy opět v defaultu.
Pokud vypnu volbu wait F1 for error a zároveň nezapojím konektor od CPU chladiče do desky tak se deska neprobere.Pomůže opět clear cmos.
Pokud někdy koukáte na extremesystems tak tam hlásí uživatelé ještě šílenější problémy s BIOSy u týhle desky.Takže proto bych volil desku Gigabyte.btw. pokud by se našel někdo kdo by moji ASUSku vyměnil za funkční (a tedy ne ASUS) P35 s doplatkem nebo P45 bez doplatku tak ať se ozve přes SZ.
Jumperem udělám Clear CMOS - deska najede.Dám Load Setup Defaults (F2) a všechno jede.Dám Run Setup (F1) nastavím v BIOSu všechno co chci (žádné OC jen zapínám/vypínám funkce) - uložím deska se vypne - a hned se zapne ovšem bez obrazu.Vypnu PC a opět resetuji CMOS - deska bez problém najíždí.Někdy s uloženými věcmi (což nechápu) a někdy opět v defaultu.
Pokud vypnu volbu wait F1 for error a zároveň nezapojím konektor od CPU chladiče do desky tak se deska neprobere.Pomůže opět clear cmos.
Pokud někdy koukáte na extremesystems tak tam hlásí uživatelé ještě šílenější problémy s BIOSy u týhle desky.Takže proto bych volil desku Gigabyte.btw. pokud by se našel někdo kdo by moji ASUSku vyměnil za funkční (a tedy ne ASUS) P35 s doplatkem nebo P45 bez doplatku tak ať se ozve přes SZ.
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
- palee
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
ještě šílenejší problémy? tak ja nevím, co pak sleduji už nevím těch vyše 100stránek... primárne tam ani 1% uživatelů nemá GB, jelikož kdo měl, tak měl docela problémy vůbec rozbehnout systém a hodně ich měnilo na Asus... ale to bylo už dříve, teď tam vůbec nevidím Gigabyte-y, ale je to jedno, nechci zabíhat do témy Asus vs. GB
... spíš mě zajíma to u Tebe... ten problém s disketovkou jsem nikde nevidel/neslyšel... je to fakt zajímavý....a s tým nastavením biosu, cokoliv nastavíš, dáš F10, systém restartuje, zastaví se a za 2-3 vteřiny naběhne... u Tebe když dobře chápu, nenabíha, monitor zůstáva vyplý, jako když se to přežene s oc? je to tak? nemohol bys napsat nastavení biosu, co máš? nezkoušel si jiný zdroj nebo jiný pamäte? ja ani to cpu konektor nemám vůbec zaplý, od kdy mám tuhle desku a žádnej problém ... ani s jedným biosem... a nezkoušel si tí modifikovaný biosy, co tam jsou?
... spíš mě zajíma to u Tebe... ten problém s disketovkou jsem nikde nevidel/neslyšel... je to fakt zajímavý....a s tým nastavením biosu, cokoliv nastavíš, dáš F10, systém restartuje, zastaví se a za 2-3 vteřiny naběhne... u Tebe když dobře chápu, nenabíha, monitor zůstáva vyplý, jako když se to přežene s oc? je to tak? nemohol bys napsat nastavení biosu, co máš? nezkoušel si jiný zdroj nebo jiný pamäte? ja ani to cpu konektor nemám vůbec zaplý, od kdy mám tuhle desku a žádnej problém ... ani s jedným biosem... a nezkoušel si tí modifikovaný biosy, co tam jsou?
- Weslo
- Středně pokročilý
1)ani já nechci zabíhat do debat ASUS vs. Gigabyte - dlouho jsem měl DFi
2)to není problém s disketovkou - to byl příklad.Dělá to ať změní cokoliv.Datum,boot sequence,vypnu Ide řadič nebo FW.Vždycky se to uloží a deska už nenajede.Přesně jako když to přeženeš s OC
3)paměti ani zdroj jsem měnit zatím nezkoušel ale tenhle tejden se k tomu snad dostanu.nicméně zdroj i paměti jeli na předchozí desce OK.
4)nastavení BIOSu ->vše default jen vypnutý věci co nepotřebuju (express gate,ide řadič,LAN boot,full screen logo atp.)OC zatím žádný ani nic jiného jsem nenastavoval.
5)modnutý BIOSy jsem zkoušel - dělají to samé.
2)to není problém s disketovkou - to byl příklad.Dělá to ať změní cokoliv.Datum,boot sequence,vypnu Ide řadič nebo FW.Vždycky se to uloží a deska už nenajede.Přesně jako když to přeženeš s OC
3)paměti ani zdroj jsem měnit zatím nezkoušel ale tenhle tejden se k tomu snad dostanu.nicméně zdroj i paměti jeli na předchozí desce OK.
4)nastavení BIOSu ->vše default jen vypnutý věci co nepotřebuju (express gate,ide řadič,LAN boot,full screen logo atp.)OC zatím žádný ani nic jiného jsem nenastavoval.
5)modnutý BIOSy jsem zkoušel - dělají to samé.
- Vivec
- Středně pokročilý
diskuze ok, ale nezabíhejte laskavě do debat co je lepší, na to slouží sekce s radama k nákupu
- palee
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
hmm, tak to máš asi fakt smůlu
nemůže to dělat ještě vga? zkoušel jsi PCIE na 101/103? někomu 100-ka nefungovala...
když si zkoušel mBios, tak asi ani ty ramky to nebudou... je tam pekná škála kompatibility... dával si i manuálne ty ramky, myslím časování? s manuálním nastavením Performance Level? aspon nejakých 10... s vypnutým Static Read Control... a Strap AUTO, 400 taky někdy nenabíha...
zdroj bych možná zkusil jiný, vypadá to, jako by si deska nějak nemohla nastaviť voltáže... ale nemusí to být, samozřejmě...
tak jsem zvědavý, jestli to vyřešíš... vypadá to na velkej problém, když to máš vlastne pořád, cokoliv uděláš... na RMA se Ti asi nechce, co? je to blbý
nemůže to dělat ještě vga? zkoušel jsi PCIE na 101/103? někomu 100-ka nefungovala...
když si zkoušel mBios, tak asi ani ty ramky to nebudou... je tam pekná škála kompatibility... dával si i manuálne ty ramky, myslím časování? s manuálním nastavením Performance Level? aspon nejakých 10... s vypnutým Static Read Control... a Strap AUTO, 400 taky někdy nenabíha...
zdroj bych možná zkusil jiný, vypadá to, jako by si deska nějak nemohla nastaviť voltáže... ale nemusí to být, samozřejmě...
tak jsem zvědavý, jestli to vyřešíš... vypadá to na velkej problém, když to máš vlastne pořád, cokoliv uděláš... na RMA se Ti asi nechce, co? je to blbý
- puschpull
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
palee: ta PCIE mě zajímá
mám nastaveno 100
zkoušel jsem onehdy (u 3,18 GHz / 9,5 x 333) hodnotu 101
Co přesně značí a jak se s touto hodnotou pracuje ?
Díky
mám nastaveno 100
zkoušel jsem onehdy (u 3,18 GHz / 9,5 x 333) hodnotu 101
Co přesně značí a jak se s touto hodnotou pracuje ?
Díky
http://puschpull.org
| PC sestava: |CPU: C2D E7200 2,53@3,60GHz 1,24V (400x9,0) Arctic Cooler Freezer 7 Pro | MB: Asus P5Q-Deluxe ( BIOS 0803 ) | RAM: 2x2GB DDR2-800MHz Patriot CL4 @ 1066MHz CL6 | GPU: ASUS EAH3650 SILENT 512M DDR3 | Audio Card: Asus Xonar Essence STX | PC Speakers: Audioengine A2 | Headphones: Beyerdynamic DT 990 | HDD: 4x WD6400AAKS (System + RAID1 + Data)| | External HDD: Samsung Story Station 1,5TB | WD My Passport 500GB | DVD-RW/RAM: Samsung SH-S223F | PSU: CORSAIR Power Supply HX520 | Case: COOLERMASTER Centurion 532 |
| PC sestava: |CPU: C2D E7200 2,53@3,60GHz 1,24V (400x9,0) Arctic Cooler Freezer 7 Pro | MB: Asus P5Q-Deluxe ( BIOS 0803 ) | RAM: 2x2GB DDR2-800MHz Patriot CL4 @ 1066MHz CL6 | GPU: ASUS EAH3650 SILENT 512M DDR3 | Audio Card: Asus Xonar Essence STX | PC Speakers: Audioengine A2 | Headphones: Beyerdynamic DT 990 | HDD: 4x WD6400AAKS (System + RAID1 + Data)| | External HDD: Samsung Story Station 1,5TB | WD My Passport 500GB | DVD-RW/RAM: Samsung SH-S223F | PSU: CORSAIR Power Supply HX520 | Case: COOLERMASTER Centurion 532 |
- spajdr
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Ale je fakt, že si vzpomínám, asi 2 - 3x se mi resetlo datum, ale už né čas, nicméně to bylo taktováním, před restartem byl čas ok a po restartu se najednou změnil čas, nic podobného jsem předtím neviděl, ale jakmile bylo vše stabilní, tak už to šlape jak má.
- palee
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
já to vůbec neřeším... používam primárne 101... vím ale, že někomu nešlo při 100-ce bootovat... a taky pár lidem nefunguje nad 110, co se docela řešilo, vlastně ještě řeší... samozřejmě všechno při vyšším oc... někdy se např. stáva, že se přepne pcie místo 16x na 4x, ale jen nad určitou hodnotou fsb... častokrát to ale řeší zvýšení napětí nebo nastavení vyšší frekvence... ja jsem se s tým nesetkal, tak přesně nevím
- helium
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
uz tam je 1306,Weslo píše:jinak vyšel novej BIOS pro ASUS P5Q PRO verze 1104
ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/mb/socket775/P5Q_Pro/tady si odpovím sám - dělalo to nastavení wait for F1 if error v kombinaci s nezapojeným větrákem od CPU.Weslo píše:nestává se Vám někomu že když něco změníte v BIOSu tak už deska nenajede?A přitom na default funguje bez problému?
P.S. Novější BIOSy jsem vyzkoušel - dělají to všechny.
ale na webu jen 1004
akorat neni rozliseno co ostrej a co je beta
--------------------------------------------------------------------------------
Dnešní rozbujelý SW neodpovídá povaze a stavu dnešních uživatelů nebo naopak ??
- helium
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Dual Channel v interleave mode
Dual Channel v interleave mode
Co to znamena ?
mam BIOS 1306
Co to znamena ?
mam BIOS 1306
--------------------------------------------------------------------------------
- zombux
- Odborník PCT
zapnutý interleaving znamená vyšší výkon
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
- Weslo
- Středně pokročilý
palee: víš já moc nechápu proč ta deska (když jsou teda ASUSky tak dobrý) není schopná pracovat normálně.Nastavit datum by snad měla umět každá deska ne?A pracovat na setup default by měl každý BIOS.A když to nedělá tak je to podle mě šunt - k mé smůle.
VGA to dělat může - v každým případě bych se radši zbavil desky (která mě opět po letech přesvědčila že ASUS nebrat) než zdroje/ram/vga které dlouho jely OK.Na RMA se mi nechce ale asi mi nic jiného nezbyde.Otestuju ještě zdroj/ram/vga u kolegy.
VGA to dělat může - v každým případě bych se radši zbavil desky (která mě opět po letech přesvědčila že ASUS nebrat) než zdroje/ram/vga které dlouho jely OK.Na RMA se mi nechce ale asi mi nic jiného nezbyde.Otestuju ještě zdroj/ram/vga u kolegy.
- palee
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
ja nejsem zaslepenej jen pro Asus a chápu, že máš s ní problémy, nemám patnáct ... jen mi je k nepochopení, proč máš takovou smůlu, jak si říkal, že to už máš podesáte (i když to bylo asi trochu přehnaný), jestli tá chyba nebude někde jinde, ale tak asi né.... ja jsem měl všechny řady od P965 a jednoducho jsou pro mně perfektný, ale já hlavně taktují a na to jsou fakt dobrý, ostatný mě nezajíma ... na výběr moc nemáš, Biostarky po pár rekordech a oc výsledcích taky nevypadají na desku na každodenní použití, možná bych skusil nové DFI, zatím jsou ok
- Weslo
- Středně pokročilý
vždycky jsem kupoval high-end (DFI LANPARTY) nebo vyšší mainstream (Gigabyte DS4) - jen ASUSy jsem měl levné.Možná je to tím.