Síťové datové úložiště 1Gb se dvěma SATA disky v RAID 1

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
pavsko
Nováček
Nováček

Síťové datové úložiště 1Gb se dvěma SATA disky v RAID 1

Příspěvek od pavsko »

Prosím o radu, případně návrhy, co by pro malou domácí síť bylo nejvhodnější.

a) oba SATA disky připojit do jednoho PC v síti, který má MB s podporou RAID (jak to ale bude v případě, že v budoucnu provedu kompletní upgrade tohoto PC tj. vyměním základní desku - pokud disky připojím opět do RAID na nové desce, nepřijdu o data?)

b) zakoupit RAID řadit do PCI sběrnice př. http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=48152
(opět by mě zajímalo, co to udělá, pokud takový řadič i s oběma disky dám v budoucnu na jinou základní desku)

c) externí datové úložiště, např.
http://www.nejlevnejsipocitace.cz/shop/ ... 18603.html
http://www.eternity.cz/produkt/netgear- ... -disky-35/

d) postavit si levné PC jen pro účely poskytování dat (1Gbit síťovka, RAID základní deska, málo paměti, pomalý CPU, integrovaná grafika, OS linux) - počítal jsem, že by to mohlo vyjít levněji než datová úložiště zmíněná v předchozím bodu.
bonavox
Začátečník
Začátečník

Re: Síťové datové úložiště 1Gb se dvěma SATA disky v RAID 1

Příspěvek od bonavox »

Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
pavsko
Nováček
Nováček

Příspěvek od pavsko »

vypadá to super, ale žel je to již dost drahé řešení...
Připočtu-li k ceně cca 5000 Kč za úložiště ještě cenou obou disků, dostanu se min na cca 9000 Kč.

Proto bych raději využil základní desku PC nebo dokoupil pouze RAID řadič do PCI.
Otázkou pro mě je, jak to je v takovém případě s daty pokud se disky přemístí jinam....
bonavox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bonavox »

To s těmi daty při přemístění by mě taky zajímalo, to nevím.
Taky co se třeba stane, když mám disk 1TB a časem k němu koupím 2TB - překopírují se mi data na ten nový, abych pak mohl dokoupit druhý 2TB?

K tomu "drahé". Ten Promise vidím v szboží za nějakých 4300,-
Myslíš, že poskládáš PC levněji? Že bude méně žrát? Pochyboval bych, vždyť jenom RAID řadič co jsi tu linkoval je za 1000,-
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

pokud uděláš raid na intelovskym ICH tak migrace na novější není problém (např. z ICH8 na ICH9 či ICH10), to by mělo platit i do budoucna
intel má na stránkách někde nástroje na rebuild raidu, tz. že kdybys chtěl raid rozšířit tak by to neměl bejt problém
u ostatních čipsetů nevim, defakto by stejná metoda měla platit i u samostatnejch řadičů, ale u těch levnejch bych na to rozhodně nespolíhal
pavsko
Nováček
Nováček

Příspěvek od pavsko »

A ještě prosba o upřesnění: rebuild RAIDu je nutno dělat jen když rozšiřuju raid (např vyměním HDD za větší), nebo i když přejdu na novější ICH na jiné desce?
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

myslim že to je jen když rozšiřuješ
tady http://www.intel.com/support/chipsets/i ... 020674.htm
máš tabulku jaký migrace jsou možný
pavsko
Nováček
Nováček