Pro nový quad potřebuji silnější UPS. Jakou?

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
Odpovědět
MIZ
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Pro nový quad potřebuji silnější UPS. Jakou?

Příspěvek od MIZ »

Nový stroj v podpisu [bude vbrzku ještě vybaven grafárnou 4870] mám na UPSce APC BackPro 420, která při vyšším zatížení PC hlásí přetížení. Chci proto nějakou silnější. Windows Vista 64b ji v pohodě vidí a v případě výpadku elektřiny vše funguje správně.
Výrobce APC varuje, že běžné modely mají problémy s novými PC zdroji, které mají aktivní PFC a doporučuje použít [dražší] řadu Smart. Dodnes jsem žil ve schematu UPS = APC, ale třeba je čas na změnu. :)
UPS zn. Trust zase není ve Windows rozpoznána jako záložní zdroj, tj. při výpadku elektřiny Windows např. nezastaví určité aplikace, aby se snížila spotřeba. Korektní vypínání PC je řešeno extra aplikací Trust. Do této varianty se mi tedy nechce.

Pokud mám dobrou představu o vztahu mezi W a VA, měla by pro můj 625 W zdroj mít UPSka ideálně přes 1000 VA. USB port pro komunikaci s PC považuji za samozřejmost. Uvítal bych i ochranu tel. linky [mám ADSL], ale to se dá řešit i zvlášť. Rád bych jumper na vypínání pípání a pokud možno bez hlučného větráčku.

Máte nějaké tipy?
CPU AMD Phenom X4 9850BE; motherboard Gigabyte MA790FX-DQ6; CPU chladič Scythe Zipang; RAM 2*2GB 1066MHz CL5-5-5-15 Transcend; disk WD Velociraptor; grafika ATI 4870; zdroj Enermax MODU82+ 625W; case Antec P182; monitor NEC MultiSync LCD 2090UXi (IPS, 20", 1600*1200); myš Razer Lachesis; UPS APC Back RS 1500
W7 64b: Namoroka (FireFox 3 64b), MS Visual FoxPro 9, Open Office 3, C&C3
Mé skóre v distribuovaných výpočtech:
BOINC projekty, český projekt
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Re: Pro nový quad potřebuji silnější UPS. Jakou?

Příspěvek od HacIPex »

Já bych bral pouze APC, mrkni na bazary, někdy jsou APC 750W (tuším online ups) už od 2000 bez baterek...baterky asi 2k - pořád je to polovina, co stojí nová...
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Nejak nerozumim. Ja pouzivam uz peknych par let kvalitni zdroje s aktivnim PFC a porad spokojene jedu na prastare BackUPS 500. Utahne sestavu se 4 HDD a C2D vc. LCD monitoru cca 10-15 minut coz bohate staci na preklenuti kratkych vypadku a korektni vypnuti pri delsim vypadku. Smarty mame v praci, ale odchazi tam kazdy dva roky baterie, kdy jejich vymena = 1/2 ceny UPS, takze dekuji - nechci.
Vykon UPS neposuzuj podle [W] na zdroji, ale podle skutecne spotreby. Nejlip si nekde pujcit wattmetr.
MIZ
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MIZ »

Prostě když víc zatížím PC, UPS BackPro 420 hlásí přetížení. Např. místo prohlížení webu spustím nějakou hru. A u BackUPS APC uvádí, že mohou být ty trable, způsobené tím, že "aktivní" zdroj si začne zvýšeným odběrem dorovnávat "nedostatky v sinusovce" lezoucí z takové UPS a doporučuje řadu Smart, kde ten výstup pravděpodobně připomíná tu sinusovku už více.
CPU AMD Phenom X4 9850BE; motherboard Gigabyte MA790FX-DQ6; CPU chladič Scythe Zipang; RAM 2*2GB 1066MHz CL5-5-5-15 Transcend; disk WD Velociraptor; grafika ATI 4870; zdroj Enermax MODU82+ 625W; case Antec P182; monitor NEC MultiSync LCD 2090UXi (IPS, 20", 1600*1200); myš Razer Lachesis; UPS APC Back RS 1500
Geeker
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geeker »

Aigor píše:Nejak nerozumim. Ja pouzivam uz peknych par let kvalitni zdroje s aktivnim PFC a porad spokojene jedu na prastare BackUPS 500. Utahne sestavu se 4 HDD a C2D vc. LCD monitoru cca 10-15 minut coz bohate staci na preklenuti kratkych vypadku a korektni vypnuti pri delsim vypadku. Smarty mame v praci, ale odchazi tam kazdy dva roky baterie, kdy jejich vymena = 1/2 ceny UPS, takze dekuji - nechci.
Vykon UPS neposuzuj podle [W] na zdroji, ale podle skutecne spotreby. Nejlip si nekde pujcit wattmetr.
Mozna to bude tím, že jsem delané jiným způsobem. Osobně mam v práci 8x Smart 1000VA a nebral bych nic jineho. Baterky se meni az je potreba ale mezi 2-3 rokem je pravda.
MB: Gigabyte UD3R, CPU:E8400, RAM 2x 2048 A-DATA 1066, GK: Asus Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb, Samsung 500+640Gb, Hitachi 500Gb Backup, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon iHAS424 Monitor: Samsung 970p

Obrázek Obrázek
MIZ
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MIZ »

Navíc i do UPS APC lze sehnat neorigoš "neznačkové" aku, za znatelně nižší cenu.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

MIZ píše:Navíc i do UPS APC lze sehnat neorigoš "neznačkové" aku, za znatelně nižší cenu.
Jo, ale do Smartu si nemuzes sam dat. Ne ze by to neslo, ale bez kalibrace mas jen dost malou sanci, ze UPS bude fungovat trochu poradne. A kalibraci resi jen znackovy servis za tezky penize. To jsou presne ty naklady, o kterych mluvim. Na BackUPS si navesim treba nekolik baterii z auta a neni problem.
MIZ
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MIZ »

Ajaj, aha, to jsem nevěděl. Už jsem si říkal, dám Smart a k tomu neorigoš aku, které si sám budu měnit... :( Díky moc za varování.
Geeker
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geeker »

Aigor píše:
MIZ píše:Navíc i do UPS APC lze sehnat neorigoš "neznačkové" aku, za znatelně nižší cenu.
Jo, ale do Smartu si nemuzes sam dat. Ne ze by to neslo, ale bez kalibrace mas jen dost malou sanci, ze UPS bude fungovat trochu poradne. A kalibraci resi jen znackovy servis za tezky penize. To jsou presne ty naklady, o kterych mluvim. Na BackUPS si navesim treba nekolik baterii z auta a neni problem.
Kalibrace. Se bezproblémů provede pře SW APC PowerChute
MB: Gigabyte UD3R, CPU:E8400, RAM 2x 2048 A-DATA 1066, GK: Asus Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb, Samsung 500+640Gb, Hitachi 500Gb Backup, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon iHAS424 Monitor: Samsung 970p

Obrázek Obrázek
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Geeker píše:Kalibrace. Se bezproblémů provede pře SW APC PowerChute
Tohle je uplne jina kalibrace. Ta co se dela pri vymene baterie je pres FW na desce v UPS a vozi se kvuli tomu do servisu (ano, uz jsem potkal i "firmu" co to menila jen tak, vysledky tomu odpovidaly).
Jinak tento problem jsem se pred casem zkousel vyresil na nekolika forech vc. elektro, bohuzel neuspesne.
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HacIPex »

Rozdíl je v tom, že obyčejné ups jedou pouze při výpadku, smart filtruje napětí a zapíná se při výpadku a online jede pořád přes baterie, které se dobíjí... no jo, za luxus se platí...
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“