Instalace Windows na notebook, AHCI problem
Moderátor: Don
- aleks
- Nováček
-
Instalace Windows na notebook, AHCI problem
Ahoj chci si instalovat Visty na notebook ASUS A6RP. Potrebuji vsak k instalac AHCI ovladac. Jeslti jsem vse pochopil tak, by to mel byt SMBUs, ale problem je ten, ze ani na strankach ASUS support jsem ho pro Visty nenasel a v biosu nejde vypnout AHCI a proto nemuzu naistalovat ani XP (zkousel jsem pres nLite vlozit SMBUs pro XP, ale nechce mi to ani tak vzit). Nevite co ted? Neznate treba nejakou verzi, ze by se nejprve naistaloval prechodny system a z neho spustil istalaci XP nebo Visty?
- jankop
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Instalace Windows na notebook, AHCI problem
Nepochopil jsi to dobře, SMBUS nemá žádnou přímou souvislost s řadičem disků. V tvém notebooku je opravdu SATA disk? Nejspíš je tam PATA a v tom případě jaksi diskuze o AHCI postrádá smysl. Těžko může jít vypnout v BIOSu, když systém tuhle funkci ani nemá. Proč ti vlasně nejde systém nainstalovat?
- petr_
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Jinak visty mají univerzální ahci ovladač v sobě.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
- djstudio
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Pokud Windows nevidi SATA disk , dava se v biosu IDE a AHCI se vypina.
Byva to standartne zapnute u novych notebooku kde k nim neni predinstalace Windows.
Pak by instalace mnela disk videt. Jeste nekde muze byt polozka SATA Disk emulace na IDE tak dat IDE.
Byva to standartne zapnute u novych notebooku kde k nim neni predinstalace Windows.
Pak by instalace mnela disk videt. Jeste nekde muze byt polozka SATA Disk emulace na IDE tak dat IDE.
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3057 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x16GB - 32GB G.SKILL Trident Z5 NEO DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH