Vhořelá součástka na disku - podezřelé - stejná závada...
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Vhořelá součástka na disku - podezřelé - stejná závada...
Čau,
v jednom počítači, který jsem stavěl, došlo k podezřelé souhře událostí.
1) Nejdřív odešel jeden disk tak, že mu praskla součástka, začoudilo se z ní a bylo. Foto přiloženo.
2) Vzhledem k tomu, že disk byl součástí RAIDu5 o třech discích, byl nový umístěn na místo vyhořelého. Podle slov majitele prý RAID5 dal rebuildovat, což trvalo nějakých 40 hodin (to je hodně, přesto možné), ale v Intel Matrix Storage manageru se stále psalo, že rebuild je hotový na 1% (čas přitom uběhnul do nuly). Docházelo i k zatuhávání počítače. (To teď bohužel nemůžu ověřit, protože nemám volný 1TB disk)
3) Nový disk na stejném místě jako první čekal stejný osud (asi 7 dní po prvním disku). Vyhořelá součástka - ale ůplně stejně! Stejná součástka, stejně vyhořelá a puklá uprostřed.
Disky Samsung F1 1TB 32MB
Zdroj Seasonic S12II 500W
Deska Gigabyte EP45-DS3R
Disky jsou chlazené 120mm ventilátorem před nimi, takže by se rozhodně neměly vařit.
Všechny tři disky jsou napojené na jeden kabel se třemi SATA napájecími konektory (na kabelu není kromě těchto disků jiné zařízení).
Všechny tři disky jsou napojeny na ICH10R na desce.
Počítač (Q9450) je přetaktován z 2666MHz na 3360MHz zcela stabilně.
Kde bych hledal vadu:
1) Je možné, že došlo ke shodě náhod a prostě dva disky odešly stejným způsobem.
2) Vada je ve zdroji, který posílá nějaké výkyvy napětí. V tom případě by ale podle mne měly odejít všechny disky a ne jen jeden (a zrovna na stejném místě). Mimochodem odešel disk připojený na kabelu nejblíž ke zdroji.
3) Vada je v základní desce, která datovým SATA kabelem poslala nějaké velké napětí. (Ještě jsem se s tím nesetkal, ale mohlo by to být zvýšeným napětím při taktování?)
v jednom počítači, který jsem stavěl, došlo k podezřelé souhře událostí.
1) Nejdřív odešel jeden disk tak, že mu praskla součástka, začoudilo se z ní a bylo. Foto přiloženo.
2) Vzhledem k tomu, že disk byl součástí RAIDu5 o třech discích, byl nový umístěn na místo vyhořelého. Podle slov majitele prý RAID5 dal rebuildovat, což trvalo nějakých 40 hodin (to je hodně, přesto možné), ale v Intel Matrix Storage manageru se stále psalo, že rebuild je hotový na 1% (čas přitom uběhnul do nuly). Docházelo i k zatuhávání počítače. (To teď bohužel nemůžu ověřit, protože nemám volný 1TB disk)
3) Nový disk na stejném místě jako první čekal stejný osud (asi 7 dní po prvním disku). Vyhořelá součástka - ale ůplně stejně! Stejná součástka, stejně vyhořelá a puklá uprostřed.
Disky Samsung F1 1TB 32MB
Zdroj Seasonic S12II 500W
Deska Gigabyte EP45-DS3R
Disky jsou chlazené 120mm ventilátorem před nimi, takže by se rozhodně neměly vařit.
Všechny tři disky jsou napojené na jeden kabel se třemi SATA napájecími konektory (na kabelu není kromě těchto disků jiné zařízení).
Všechny tři disky jsou napojeny na ICH10R na desce.
Počítač (Q9450) je přetaktován z 2666MHz na 3360MHz zcela stabilně.
Kde bych hledal vadu:
1) Je možné, že došlo ke shodě náhod a prostě dva disky odešly stejným způsobem.
2) Vada je ve zdroji, který posílá nějaké výkyvy napětí. V tom případě by ale podle mne měly odejít všechny disky a ne jen jeden (a zrovna na stejném místě). Mimochodem odešel disk připojený na kabelu nejblíž ke zdroji.
3) Vada je v základní desce, která datovým SATA kabelem poslala nějaké velké napětí. (Ještě jsem se s tím nesetkal, ale mohlo by to být zvýšeným napětím při taktování?)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Vhořelá součástka na disku - podezřelé - stejná závada...
Zkontroloval bych napájecí konektor - je možné že je tam nějakej špatnej spoj a to způsobuje tyhle problémy...
- Helstik
- Začátečník

zkus jinak pozapojovat ty disky(poprehazet napajeci konektory-jinak zatizit vetve) mozna bude nekde zrada ve vetvi od zdroje pripadne ho promerit jestli mas moznost
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
- petr_
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
tohle se stává přepětím, zkontroluj zdroj.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Řekl bych, že přímo zdrojem to nebude.Helstik píše:zkus jinak pozapojovat ty disky(poprehazet napajeci konektory-jinak zatizit vetve) mozna bude nekde zrada ve vetvi od zdroje pripadne ho promerit jestli mas moznost
Přeci jen 500W zdroj Seasonic je už dost vysoká kvalita (jasně, že nepodělky se stanou u sebekvalitnějšího výrobce) a nějakých těch 20W na kabel by mělo být úplně v pohodě.
Spíš bych to fakt viděl na ten konektor. Rozdebral jsem ho a zase složil, vypadal normálně.
Problém je v tom, že ty disky odešly až po několika dnech. Možnost zdroj proměřit nemám.
Každopádně použiju jiný napájecí kabel a budu doufat, že třetí disk mi to už neodpálí. (zlatý RAID5!)
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- Helstik
- Začátečník

jasne mozna bych zkusil i jinak pozapojovat a vetve aby vsechny disky nebyly na jedne vetvi.
Neco podobneho se stalo kamosovi ale to bylo tim ze disk ktery byl studeny hned zapojil a jeden integrac mu odesel ve S.M.A.R.T.u mu tam pak psalo eror u jedne polozky ale disk normalne ficel dal
nakonec mu to ale nedalo a odnesl ho pred koncem zaruky do Alfy a tam ho prijali a disk vyreklamovali coz jsem se celkem divil kdyz tam mel viditelne poskozeni a jeste to bylo kolem toho integrace ohorele. To ovsem neni tvuj pripad. Jedine co muzes udelat je jinak zapojit mechaniky a disky a vymenit kabely pripadne zkusit vymenit zdroj ale tuhle sanci nema mnoho uzivatelu.Komu by se taky doma valel na stole silnejsi zdroj
mozna si jej na chvili prohodit s kamosem ktery ma taky silnejsi zdroj kdyby ti odesel i treti disk
Neco podobneho se stalo kamosovi ale to bylo tim ze disk ktery byl studeny hned zapojil a jeden integrac mu odesel ve S.M.A.R.T.u mu tam pak psalo eror u jedne polozky ale disk normalne ficel dal
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
To je docela možný, ale málo pravděpodobný, spíš bych se přiklonil k variantě 2.X-COM píše: Kde bych hledal vadu:
Všechny disky v tom Raidu 5 jsou stejný ? tzn. uplně stejná značka/typ ? No hledal bych vadu ve zdroji, pac na tom disku odešla smd dioda důsledkem nějaké napětové špičky.X-COM píše: 2) Vada je ve zdroji, který posílá nějaké výkyvy napětí. V tom případě by ale podle mne měly odejít všechny disky a ne jen jeden (a zrovna na stejném místě). Mimochodem odešel disk připojený na kabelu nejblíž ke zdroji.
//edit: jo už jsem si to dočetl
//edit2: Konektorem to bejt rozhodně nemůže, to je nesmysl!
tady závadu nehledej, to se nemůže stát, navíc ta dioda odešla v oblasti napájení a ne někde, kde se posílají data.X-COM píše: 3) Vada je v základní desce, která datovým SATA kabelem poslala nějaké velké napětí. (Ještě jsem se s tím nesetkal, ale mohlo by to být zvýšeným napětím při taktování?)
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Zkusím tedy disky hodit na různé kabely (až se aspoň jeden z těch dvou vrátí z reklamace).Highlander píše:No i když ten zdroj je kvalitní Seasonic, tak bych hledal v prvé řadě chybu tam.
Možnost zdroj proměřit nemám a je i na dvě věci, že se závada projeví až po pár dnech. Asi udělám výjimečně místo 24hodinového zahoření týdenní.
Souhlas, že to je blbost. Navíc jsem se koukal do biosu a napětí SB je na normal. Že to je u napájecího konektoru jsem se kouknul až včera...Highlander píše:tady závadu nehledej, to se nemůže stát, navíc ta dioda odešla v oblasti napájení a ne někde, kde se posílají data.X-COM píše: 3) Vada je v základní desce, která datovým SATA kabelem poslala nějaké velké napětí. (Ještě jsem se s tím nesetkal, ale mohlo by to být zvýšeným napětím při taktování?)
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Zahořovat nic nemusíš. Ovšem, jestli to dělá zdroj, že na výstupu lítají nějaky napětový špičky, tak to ani osciloskopem nemusis zmerit. Pokud ti odejde jeste jednou disk, tzn. "náhoda" to už rozhodně nebude, tak první co bych vymenil je zdroj.X-COM píše:Asi udělám výjimečně místo 24hodinového zahoření týdenní.
/edit: dej vedet jak jsi dopadl
- danikd
- Začátečník

-
Rozhodne vymena zdroje!!! Videl jsem cca 10 takovych HDD (jsem technik PC)... Pouze u 2 to odprdnul "cely" HDD (elektronika). U tech cca 8 jsem soucastku vymenil ---> disk normalka funkcni ... samozrejme jsem zakaznika upozornil, at si na ten opraveny HDD nedava nic duleziteho ...
Nicmene se jeste ikdo neozval ... ( a to z nich vetsinu znam )
PS: Soucastka z jineho, uplne vadneho HDD, nemusi byt presne stejnych parametru. Vymena trva cca 2 minuty.
PS: Soucastka z jineho, uplne vadneho HDD, nemusi byt presne stejnych parametru. Vymena trva cca 2 minuty.
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
To, že jsi opravil už 10 kusů HDD ještě neznamená, že přičina byla ve zdroji. Spíš bych řekl, podle toho co jsi tady napsal, že je problém v disku...danikd píše:Rozhodne vymena zdroje!!! Videl jsem cca 10 takovych HDD (jsem technik PC)... Pouze u 2 to odprdnul "cely" HDD (elektronika). U tech cca 8 jsem soucastku vymenil ---> disk normalka funkcni ... samozrejme jsem zakaznika upozornil, at si na ten opraveny HDD nedava nic duleziteho ...
Ovšem to není pravda, protože zničení té součástky na vstupu způsobilo vyšší napětí, než tam mělo ve skutečnosti být, takže na vině bude z 90% opravdu zdroj. Součástky i ty nekvalitní nevybuchují jen tak z ničeho nic...
dneska se technik = výměnář ?danikd píše: (jsem technik PC)...
- danikd
- Začátečník

-
Jak jsem psal, vymenil bych zdroj, myslim ze jsem se vyjadril jasne. Jinak pisi jenom svoji zkusenost, snazim se poradit. Proto nechapu ty narazky. Navic jeste od redaktora.Highlander píše:To, že jsi opravil už 10 kusů HDD ještě neznamená, že přičina byla ve zdroji. Spíš bych řekl, podle toho co jsi tady napsal, že je problém v disku...danikd píše:Rozhodne vymena zdroje!!! Videl jsem cca 10 takovych HDD (jsem technik PC)... Pouze u 2 to odprdnul "cely" HDD (elektronika). U tech cca 8 jsem soucastku vymenil ---> disk normalka funkcni ... samozrejme jsem zakaznika upozornil, at si na ten opraveny HDD nedava nic duleziteho ...
Ovšem to není pravda, protože zničení té součástky na vstupu způsobilo vyšší napětí, než tam mělo ve skutečnosti být, takže na vině bude z 90% opravdu zdroj. Součástky i ty nekvalitní nevybuchují jen tak z ničeho nic...dneska se technik = výměnář ?danikd píše: (jsem technik PC)...
- Haveja
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
neb to muze byz vadna serie?
MACBook Pro 2012, DELL LATITUDE E5250.
Stary tuning computer: http://home.tiscali.cz/havelka.jan/[/size]
Stary tuning computer: http://home.tiscali.cz/havelka.jan/[/size]