Zdravím,
obraciam sa na vás s prosbou o pomoc.
Asi pred týždňom sa mi nepodarilo zapnúť môj počítač. Zostava je C2D E6600 (def.), Asus p5b Deluxe, 4GB RAM, nVidia 8800GTX (def.), X-Fi Gamer-Fatal1ty Pro, 2x HDD (320 + 640 GB), Enermax Liberty 500W - viz v podpise. Po stlačení power tlačítka sa nič nedialo. PC som rozobral, skúsil znovu zapojiť všetky konektory od zdroja. V tom chyba nebola... Postupne som zistil, že PC sa zapne po tom, čo vytiahnem z USB externý WiFi stick. Potom PC nabehne. Niekedy je treba vypnúť zdroj a znova ho zapnúť a mať vytiahnutý USB stick aby PC nabehlo.
Moje podozrenie je na základnú dosku alebo zdroj. Urobil som preto test zdroja – pomocou SiSoft Sandra som meral výkon zdroja na jednotlivých vetvách (PC som zaťažil Thermal Analysis Tool pre procesor a Videocard Stability Test pre GK). Výsledky boli nasledovné:
+3,3V ... 3,30V
+5,00 V ... 4,74 V (tu to začalo u 4,60V a postupne sa to dostalo až na 4,80V)
+12,00V ... 12,11V
Nepozdáva sa mi práve výstup +5V. Tá odchýlka sa mi zdá príliš veľká. Myslíte, že môže byt problémom zdroj? Bohužiaľ nemám veľmi možnosť vyskúšať iný zdroj – nemám si od koho požičať.
Prosím o akúkoľvek radu a nápad. Je ešte iný/lepší spôsob ako otestovať zdroj?
Dík za pomoc.
Kupčo
Problém s PC - nenaštartuje pokiaľ neodpojím USB
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- kupco
- Začátečník

Problém s PC - nenaštartuje pokiaľ neodpojím USB
CPU: Intel Core i7-13700K, CPU cooler: Noctua NH-D15S chromax.black, GPU: GAINWARD GeForce RTX 4090 Phantom 24GB, MB: ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI, RAM: Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6400MHz CL32, SSD: Crucial P5 Plus 2TB, CASE: Fractal Design Torrent Compact White TG Clear, PSU: ASUS ROG STRIX 1000W GOLD, LCD: ASUS 27" PG279Q, KB: Corsair K70 Cherry Brown, MOUSE: Logitech G502 Proteus Spectrum, NTB: ASUS Zephyrus G14 (RTX2060),
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Problém s PC - nenaštartuje pokiaľ neodpojím USB
Zdroj bych určitě nepodezříval. Spíš základní desku.
Můj postarší notebook to taky dělá - s klávesnicí logitech G15 nenabootuje.
Můj postarší notebook to taky dělá - s klávesnicí logitech G15 nenabootuje.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- kupco
- Začátečník

Re: Problém s PC - nenaštartuje pokiaľ neodpojím USB
Hmmm, tak to je mrzuté. Je nejaký spôsob ako to otestovať? Skúsim pozrieť do BIOSu, či mi niečo nepadne do oka.
Ešte som zabudol poznamenať, že sa to deje náhodne - ak by som PC vypol teraz a za 10-50 minút opäť zapol, tak by nabehlo aj s WiFi USB zapojeným. Ak je ale PC vypnuté dlhšie (napr. cez noc), tak je ráno isté, že musím USB vytiahnuť, inak sa PC nezapne...
Podotýkam, že sa to doteraz nedialo - žačalo sa to z ničoho nič asi pred týždňom.
Ešte som zabudol poznamenať, že sa to deje náhodne - ak by som PC vypol teraz a za 10-50 minút opäť zapol, tak by nabehlo aj s WiFi USB zapojeným. Ak je ale PC vypnuté dlhšie (napr. cez noc), tak je ráno isté, že musím USB vytiahnuť, inak sa PC nezapne...
Podotýkam, že sa to doteraz nedialo - žačalo sa to z ničoho nič asi pred týždňom.
CPU: Intel Core i7-13700K, CPU cooler: Noctua NH-D15S chromax.black, GPU: GAINWARD GeForce RTX 4090 Phantom 24GB, MB: ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI, RAM: Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6400MHz CL32, SSD: Crucial P5 Plus 2TB, CASE: Fractal Design Torrent Compact White TG Clear, PSU: ASUS ROG STRIX 1000W GOLD, LCD: ASUS 27" PG279Q, KB: Corsair K70 Cherry Brown, MOUSE: Logitech G502 Proteus Spectrum, NTB: ASUS Zephyrus G14 (RTX2060),