Problém s PC - nenaštartuje pokiaľ neodpojím USB

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
kupco
Začátečník
Začátečník

Problém s PC - nenaštartuje pokiaľ neodpojím USB

Příspěvek od kupco »

Zdravím,

obraciam sa na vás s prosbou o pomoc.

Asi pred týždňom sa mi nepodarilo zapnúť môj počítač. Zostava je C2D E6600 (def.), Asus p5b Deluxe, 4GB RAM, nVidia 8800GTX (def.), X-Fi Gamer-Fatal1ty Pro, 2x HDD (320 + 640 GB), Enermax Liberty 500W - viz v podpise. Po stlačení power tlačítka sa nič nedialo. PC som rozobral, skúsil znovu zapojiť všetky konektory od zdroja. V tom chyba nebola... Postupne som zistil, že PC sa zapne po tom, čo vytiahnem z USB externý WiFi stick. Potom PC nabehne. Niekedy je treba vypnúť zdroj a znova ho zapnúť a mať vytiahnutý USB stick aby PC nabehlo.

Moje podozrenie je na základnú dosku alebo zdroj. Urobil som preto test zdroja – pomocou SiSoft Sandra som meral výkon zdroja na jednotlivých vetvách (PC som zaťažil Thermal Analysis Tool pre procesor a Videocard Stability Test pre GK). Výsledky boli nasledovné:
+3,3V ... 3,30V
+5,00 V ... 4,74 V (tu to začalo u 4,60V a postupne sa to dostalo až na 4,80V)
+12,00V ... 12,11V
Nepozdáva sa mi práve výstup +5V. Tá odchýlka sa mi zdá príliš veľká. Myslíte, že môže byt problémom zdroj? Bohužiaľ nemám veľmi možnosť vyskúšať iný zdroj – nemám si od koho požičať.

Prosím o akúkoľvek radu a nápad. Je ešte iný/lepší spôsob ako otestovať zdroj?

Dík za pomoc.
Kupčo
CPU: Intel Core i7-13700K, CPU cooler: Noctua NH-D15S chromax.black, GPU: GAINWARD GeForce RTX 4090 Phantom 24GB, MB: ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI, RAM: Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6400MHz CL32, SSD: Crucial P5 Plus 2TB, CASE: Fractal Design Torrent Compact White TG Clear, PSU: ASUS ROG STRIX 1000W GOLD, LCD: ASUS 27" PG279Q, KB: Corsair K70 Cherry Brown, MOUSE: Logitech G502 Proteus Spectrum, NTB: ASUS Zephyrus G14 (RTX2060),
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s PC - nenaštartuje pokiaľ neodpojím USB

Příspěvek od X-COM »

Zdroj bych určitě nepodezříval. Spíš základní desku.
Můj postarší notebook to taky dělá - s klávesnicí logitech G15 nenabootuje.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
kupco
Začátečník
Začátečník

Re: Problém s PC - nenaštartuje pokiaľ neodpojím USB

Příspěvek od kupco »

Hmmm, tak to je mrzuté. Je nejaký spôsob ako to otestovať? Skúsim pozrieť do BIOSu, či mi niečo nepadne do oka.

Ešte som zabudol poznamenať, že sa to deje náhodne - ak by som PC vypol teraz a za 10-50 minút opäť zapol, tak by nabehlo aj s WiFi USB zapojeným. Ak je ale PC vypnuté dlhšie (napr. cez noc), tak je ráno isté, že musím USB vytiahnuť, inak sa PC nezapne...
Podotýkam, že sa to doteraz nedialo - žačalo sa to z ničoho nič asi pred týždňom.
CPU: Intel Core i7-13700K, CPU cooler: Noctua NH-D15S chromax.black, GPU: GAINWARD GeForce RTX 4090 Phantom 24GB, MB: ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI, RAM: Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6400MHz CL32, SSD: Crucial P5 Plus 2TB, CASE: Fractal Design Torrent Compact White TG Clear, PSU: ASUS ROG STRIX 1000W GOLD, LCD: ASUS 27" PG279Q, KB: Corsair K70 Cherry Brown, MOUSE: Logitech G502 Proteus Spectrum, NTB: ASUS Zephyrus G14 (RTX2060),
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“