Hmm, stojíme před stejným problémem s pokud možno maximální spolehlivostí.lz90 píše:Potřebuju:
1)zálohovat poměrně velký objem nejrůznějších dat (dokumenty, fotky, audio, video, projektové soubory okolo 3D grafiky, image celých instalací), zkrátka cca ~500GB
2)většinu z nich potřebuju zálohovat na dlouho, tak, aby šla třeba i za 20 let spolehlivě přečist (prostě když si vzpomenu, že se chci podívat na fotky z dovolené 2007, abych se bez problémů podíval)
Podle mě nesmysl. Při kapacitách okolo 500 GB bych nedělal nic jiného než seděl u vypalovačky. Navíc optické disky jsou z mého pohledu to nejméně spolehlivé médium, jednak kvůli obrovské náchylnosti k poškrábání (což u CD ještě nijak extra nevadilo, ale co udělá takový pidi škrábaneček na BlueRay médiu?), jednak kvůli obrovské náchylnosti k nevratným (chemickým?) procesům záznamové vrstvy a jejího postupného znečitelnění (mám case plné podle mě dobře skladovaných médií z VŠ a po 8mi letech je z toho čitelná jen malá část).lz90 píše: 1) Vypalovat na optické disky
No, zatím to řeším jedním diskem uložením mimo PC (posere-li se celé PC, pak by to ten disk v šuplíku měl přežít), který jednou za 2 týdny připojím a udělám identickou kopii. Resp. chtěl bych udělat, což se snažím vyřešit zde, zatím to jak lama kopíruji ručně přes F5. Ovšem aby nepřišlo selhání záložního disku v nejméně vhodný okamžik ...lz90 píše: 2) Kopírovat na externí HDD
...Při selhání disku může být celá záloha nakrásně v prdeli
Toto by mohla být zajímavá alternativa, ovšem nikdy jsem nepátral po tom co to stojí a jak funguje. Ale podle reakcí ve vlákně je to asi drahota, co? Na druhou stranu, pokud člověk čeká solidní spolehlivost, asi by měl holt vydat i adekvátní částku na její zajištění ...lz90 píše: 3) Používat magnetické pásky
Hm, jak? Jakým nástrojem? Pokud možno takovým, který by neustále na pozadí monitoroval a hlásil případné možné problémy ...Muad'Dib píše:... že pokud se disk porouchá, že jsou mnohdy (ale ne vždycky, to ani zdaleka ne, závisí to od druhu poruchy) data v háji - ale i takové "běžné selhání" lze přeci mnohdy i docela dobře předvídat (S.M.A.R.T.).
A teď co s tím vším?
Původně jsem si myslel, že všelék je RAID pole, ovšem čím víc o tom čtu, tím víc vidím i upozornění na nebezpečnost tohoto řešení (odejití řadiče, atd). Možná se mi zdá jako nejlepší kombinace jednoho externího disku a ještě páskové mechaniky? Jedinou hlavní nevýhodu u toho vidím (krom případné ceny), že obé funguje na magnetickém principu, pro větší spolehlivost by to možná chtělo kombinovat rozdílné technologie ...
Pokročili jste někdo od toho ledna v této oblasti?