Efektivní, dlouhodobé a spolehlivé zálohování

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

bonavox
Začátečník
Začátečník

Re: Efektivní, dlouhodobé a spolehlivé zálohování

Příspěvek od bonavox »

lz90 píše:Potřebuju:
1)zálohovat poměrně velký objem nejrůznějších dat (dokumenty, fotky, audio, video, projektové soubory okolo 3D grafiky, image celých instalací), zkrátka cca ~500GB
2)většinu z nich potřebuju zálohovat na dlouho, tak, aby šla třeba i za 20 let spolehlivě přečist (prostě když si vzpomenu, že se chci podívat na fotky z dovolené 2007, abych se bez problémů podíval)
Hmm, stojíme před stejným problémem s pokud možno maximální spolehlivostí.
lz90 píše: 1) Vypalovat na optické disky
Podle mě nesmysl. Při kapacitách okolo 500 GB bych nedělal nic jiného než seděl u vypalovačky. Navíc optické disky jsou z mého pohledu to nejméně spolehlivé médium, jednak kvůli obrovské náchylnosti k poškrábání (což u CD ještě nijak extra nevadilo, ale co udělá takový pidi škrábaneček na BlueRay médiu?), jednak kvůli obrovské náchylnosti k nevratným (chemickým?) procesům záznamové vrstvy a jejího postupného znečitelnění (mám case plné podle mě dobře skladovaných médií z VŠ a po 8mi letech je z toho čitelná jen malá část).
lz90 píše: 2) Kopírovat na externí HDD
...Při selhání disku může být celá záloha nakrásně v prdeli
No, zatím to řeším jedním diskem uložením mimo PC (posere-li se celé PC, pak by to ten disk v šuplíku měl přežít), který jednou za 2 týdny připojím a udělám identickou kopii. Resp. chtěl bych udělat, což se snažím vyřešit zde, zatím to jak lama kopíruji ručně přes F5. Ovšem aby nepřišlo selhání záložního disku v nejméně vhodný okamžik ...
lz90 píše: 3) Používat magnetické pásky
Toto by mohla být zajímavá alternativa, ovšem nikdy jsem nepátral po tom co to stojí a jak funguje. Ale podle reakcí ve vlákně je to asi drahota, co? Na druhou stranu, pokud člověk čeká solidní spolehlivost, asi by měl holt vydat i adekvátní částku na její zajištění ...
Muad'Dib píše:... že pokud se disk porouchá, že jsou mnohdy (ale ne vždycky, to ani zdaleka ne, závisí to od druhu poruchy) data v háji - ale i takové "běžné selhání" lze přeci mnohdy i docela dobře předvídat (S.M.A.R.T.).
Hm, jak? Jakým nástrojem? Pokud možno takovým, který by neustále na pozadí monitoroval a hlásil případné možné problémy ...

A teď co s tím vším?
Původně jsem si myslel, že všelék je RAID pole, ovšem čím víc o tom čtu, tím víc vidím i upozornění na nebezpečnost tohoto řešení (odejití řadiče, atd). Možná se mi zdá jako nejlepší kombinace jednoho externího disku a ještě páskové mechaniky? Jedinou hlavní nevýhodu u toho vidím (krom případné ceny), že obé funguje na magnetickém principu, pro větší spolehlivost by to možná chtělo kombinovat rozdílné technologie ...
Pokročili jste někdo od toho ledna v této oblasti?
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

pokud seš tak paranoidní tak RAID5/6/51
možnost že odejde řadič a něco vezme sebou (u profi modelů) je mizivá, a když tak koupíš novej identickej řadič a jedeš dál
jednou za pět let vyměníš řadič, disky jednou za dva roky
bonavox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bonavox »

Nejsem paranoidní, ale hold mám natolik pro mě důležitá data (celou svou dosavadní diskografii v lossless), že si myslím, že mě jedenak bude provázet celý život, jednak bych o ni velmi nerad přišel. A při uvedených objemech, které navíc neustále porostou si myslím, že už přestává být celkem prdel najít adekvátní zálohování v domácích podmínkách ...
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

nebo obetovat 50 tisic a koupit ultrium :lol: (800/1600GB)
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Osobně tohle řeším RAID polem + externí zálohou na single HDD v pravidelných intervalech.
Když odejde disk/řadič, koupí se nový.

Když praští do sítě blesk, mám ještě externí zálohu.

V každém případě jsem s dostupností dat a rychlostí přístupu o generaci dál než optika/pásky. Cena/GB je taky příjemná, průběžný upgrade není problém a omezení kapacity zatím taky nehrozí.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Aigor píše:Když praští do sítě blesk, mám ještě externí zálohu.
Jakou zálohuješ kapacitu a čemu říkáš externí záloha? Jestli to je do 2TB, tak jako externí disky ano, ale jinak na to musíš mít už další počítač, ne?

Já mám 5TB RAID5 a nejdůležitější věci, které musí být přístupné vždy, na RAID1. Samozřejmě za UPS, která by blesky mohla odříznout.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

X-COM píše:Jakou zálohuješ kapacitu a čemu říkáš externí záloha? Jestli to je do 2TB, tak jako externí disky ano, ale jinak na to musíš mít už další počítač, ne?
Zatím jsem na 2TB, ale kvůli zálohování mám nastaveny vyjímky, takže na externí disk nezrcadlím obnovitelná, pracovní a dočasná data. Proto si zatím s externím diskem do 1TB vystačím. Jelikož se už prodávají 1,5TB a moje data nerostou zatím takovým tempem, zůstávám v klidu.
X-COM píše:Já mám 5TB RAID5 a nejdůležitější věci, které musí být přístupné vždy, na RAID1. Samozřejmě za UPS, která by blesky mohla odříznout.
UPS tě před bleskem, zlodějem, blbcem u klávesnice, virem, požárem ani velkou vodou neochrání 8-)
Levná UPS (jiná než line-interactive) nepomůže ani při špatném napájení.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Aigor píše:Jelikož se už prodávají 1,5TB a moje data nerostou zatím takovým tempem, zůstávám v klidu.
Levná UPS (jiná než line-interactive)
1,5TB disky se bohužel ještě neprodávají. Nebo mi prosím pošli odkaz, kde ho mají skladem.
Co znamená line-interactive?
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

X-COM píše:1,5TB disky se bohužel ještě neprodávají. Nebo mi prosím pošli odkaz, kde ho mají skladem.
Co znamená line-interactive?
nj, nezjišťoval jsem dostupnost, četl jsem tuším na CD-R, že se začínají dělat. Počítám, že je to otázka několika měsíců, než se u nás objeví.
line-interactive - http://www.ups.cz/content/view/23/14/
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“