řadič pro HDD
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- frenkie
- Nováček

-
řadič pro HDD
Zdravim, vzhledem k tomu že už jsem zoufalý a pročetl jsem snad vše co se dá. Jak nainstalovat legál XP na staII disk aby běžel v sata modu. Mám desku gigabyte MA790xDS-4 s chipsetem ati. V biosu nemohui nijak nastavit sata mod pouze native ide, legacy ide, ahci a raid. Sata controler na enabled. Popis, které jsem pročetl nejsou možné pro chipset použít. Zkusil jsem instalovat na jiný disk, kam jsem pomocí n-lite přidal ovladače sata a raid a instaloval v ahci modu. Po instalaci byl opět přidělen standartní řadič pro pevné disky a ani zmínka o sata zařízení.
AMD Athlon 64 x2 5000+BE,Zalman, MB Gigabyte MA-790x-DS4, RAM 2x1Gb 800Mhz extreme a-data Dual channel,HD 250Gb sataII NCQ Seagate Barracuda,Gigabyte Ati Radeon HD 4850.
- OndraSter
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: řadič pro HDD
A to chceš odpojovat systémový disk za chodu? 
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
- frenkie
- Nováček

-
To určitě nechci, ale podle jedné verze o nic nepřicházim podle jiných ano a hlavně o rychlost. Zatim to pc mám poskládané týden a než nainstaluji všechny možné programy a hry, chci mít jistotu, že je vše správně připojené.
AMD Athlon 64 x2 5000+BE,Zalman, MB Gigabyte MA-790x-DS4, RAM 2x1Gb 800Mhz extreme a-data Dual channel,HD 250Gb sataII NCQ Seagate Barracuda,Gigabyte Ati Radeon HD 4850.
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Před časem jsem narazil na netu na srovnání režimů AHCI a IDE, rozdíly byly na úrovni jednotek %, takže bych si s tím určitě hlavu nelámal. Bohužel odkaz už nemám, ale zkus pohledat.frenkie píše:To určitě nechci, ale podle jedné verze o nic nepřicházim podle jiných ano a hlavně o rychlost. Zatim to pc mám poskládané týden a než nainstaluji všechny možné programy a hry, chci mít jistotu, že je vše správně připojené.
- zombux
- Odborník PCT

- Dojigiri
- Nováček

-
AHCI je v podstatě synonymem pro SATA, takže pokud chceš SATA režim, nastav AHCI.
Podle mých vlastních měření h2benchw konkrétně pro mojí desku a disky mi vyšel IDE režim o trochu málo rychlejší než AHCI (cca 2-5%, v IDE nikdy nebyl pomalejší) - měření stejnýho disku ze systému WinXP nainstalovanýho na jiným disku připojeným na jiným řadiči, tj. systém vždy startoval ve stejným režimu (stejný podmínky) a primární řadič s připojeným testovaným diskem přepínán mezi IDE a AHCI.
Na desktopu je většinou výhodnější (výkonnější a zároveň míň problémů) použít IDE režim, protože NCQ při standardní práci desktopu většinou spíš zpomaluje (má určitou režii a pokud to nedožene jeho úspora, režie převáží a dojde ve skutečnosti ke zpomalení) a má smysl až u opravdu hodně současných diskových požadavků na místa na disku ležící blízko sebe z více vláken (který by se jinak četly na přeskáčku a díky NCQ je možný je přečíst za sebou), např. na vytíženej databázovej server. Smysl by to mělo, pokud bys na stejnej řadič chtěl připojovat další disk, kterej budeš chtít odpojovat za chodu (e-SATA apod.), což osobně řeším tak, že systém a permanentní disky jsou na prvním řadiči ICH9R, kterej jede v IDE režimu, a případný externí disky připojuju na druhej řadič Gigabyte, kterej je v AHCI režimu, aby šly disky připojovat/odpojovat za chodu.
Edit: mmch. koukám že máš disk WD, nejsem si zcela jistej jak je to teď, ale westerny mívaly NCQ vypnutý (právě z důvodu, že při jeho použití byly pomalejší).
Podle mých vlastních měření h2benchw konkrétně pro mojí desku a disky mi vyšel IDE režim o trochu málo rychlejší než AHCI (cca 2-5%, v IDE nikdy nebyl pomalejší) - měření stejnýho disku ze systému WinXP nainstalovanýho na jiným disku připojeným na jiným řadiči, tj. systém vždy startoval ve stejným režimu (stejný podmínky) a primární řadič s připojeným testovaným diskem přepínán mezi IDE a AHCI.
Na desktopu je většinou výhodnější (výkonnější a zároveň míň problémů) použít IDE režim, protože NCQ při standardní práci desktopu většinou spíš zpomaluje (má určitou režii a pokud to nedožene jeho úspora, režie převáží a dojde ve skutečnosti ke zpomalení) a má smysl až u opravdu hodně současných diskových požadavků na místa na disku ležící blízko sebe z více vláken (který by se jinak četly na přeskáčku a díky NCQ je možný je přečíst za sebou), např. na vytíženej databázovej server. Smysl by to mělo, pokud bys na stejnej řadič chtěl připojovat další disk, kterej budeš chtít odpojovat za chodu (e-SATA apod.), což osobně řeším tak, že systém a permanentní disky jsou na prvním řadiči ICH9R, kterej jede v IDE režimu, a případný externí disky připojuju na druhej řadič Gigabyte, kterej je v AHCI režimu, aby šly disky připojovat/odpojovat za chodu.
Edit: mmch. koukám že máš disk WD, nejsem si zcela jistej jak je to teď, ale westerny mívaly NCQ vypnutý (právě z důvodu, že při jeho použití byly pomalejší).
«PC» Core 2 Quad Q6600 · 6GB DDR2 (@800Mhz,4-4-4-12) · Asus GeForce 8800GTS/320 · Gigabyte GA-P35-DQ6 · 500GB Samsung SpinPoint T166 · 500W Seasonic S12-II · LCD Philips 200W6CS
«HTPC» Silverstone LC16B-MR Lascala · Core 2 Duo E4500 · 2GB DDR2 (@800Mhz,4-4-4-12) · GeForce 8600GT/512 · Asus P5K-E/Wifi · 500GB Samsung SpinPoint T166 · Asus DRW-1814BL · 350W Seasonic OEM SS-350ET · Hauppauge HVR-1300 · LCD-TV Samsung LE40N87BD
«HTPC» Silverstone LC16B-MR Lascala · Core 2 Duo E4500 · 2GB DDR2 (@800Mhz,4-4-4-12) · GeForce 8600GT/512 · Asus P5K-E/Wifi · 500GB Samsung SpinPoint T166 · Asus DRW-1814BL · 350W Seasonic OEM SS-350ET · Hauppauge HVR-1300 · LCD-TV Samsung LE40N87BD
- frenkie
- Nováček

-
Zřejmě jsem nějak pomalej a z toho co všechno jsem pročetl mám v hlavě guláš. Mám to nastavené takhle: před instalací jsem zvolil v biose nastavení ide native (žádné jiné krom ahci tam pro sata nemám
controler sata (enabled)
instaloval system
potom veškeré ovladače z cd k zákl. desce.
Když mrknu do system - správce zař.- řadič ide/ata /atapi je přiřazen řadič standartní dvouksnálový řadič.
Je to tak správně??
Táké nevim když mám na desce 4sloty sataII jak se dá nastavit každý zvlášť jak popisuješ ty výše. a proč vede jen ide disky slave a master, nikoliv sata.
controler sata (enabled)
instaloval system
potom veškeré ovladače z cd k zákl. desce.
Když mrknu do system - správce zař.- řadič ide/ata /atapi je přiřazen řadič standartní dvouksnálový řadič.
Je to tak správně??
Táké nevim když mám na desce 4sloty sataII jak se dá nastavit každý zvlášť jak popisuješ ty výše. a proč vede jen ide disky slave a master, nikoliv sata.
- Mike78
- Nováček

-
Čau mame s kmosem take tuto desku no on ma o kapku lepsi,kazdopadne na chipu790x. Jednoznacne v Biosu nastav AHCI ne Native Ide a pri zacatku instalace XP zmackni F6 a načti z diskety driver AHCI x86 (pokud se ptas kde vezmes disketu s driverem, tak ti odpovim vytvor si ji,to nam vzkazuje vyrobce.Jak? to je psane v manualu od desky) pak pochopitelne po nacteni driveru z diskety a instalace XP mas nastaveno i ve spravsi zarizeni AHCI/Raid a vse je OK.
Měj se M...
Měj se M...