Lze přenesení obsahu z disku na disk?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- bonavox
- Začátečník

-
Lze přenesení obsahu z disku na disk?
Mám dva disky 750 GB. Jeden je trvale v počítači, druhý je v šuplíku jen jako zálohovací.
Lze nějak udělat "zrdcadlovou kopii" (nevím jak to správně napsat) toho prvního disku na druhý tak, aby se přenesly komplet všechny date, včetně rozdělení disku (systém C: / data d:) tak, aby kdybych do počítače dal ten druhý disk, tak vše fungovalo jako s tím prvním - najel by systém a všechna data by byla tam kde mají být ...
Taková skutečně 100% záloha. Mirror celého disku. Systém je WinXP SP3.
Lze nějak udělat "zrdcadlovou kopii" (nevím jak to správně napsat) toho prvního disku na druhý tak, aby se přenesly komplet všechny date, včetně rozdělení disku (systém C: / data d:) tak, aby kdybych do počítače dal ten druhý disk, tak vše fungovalo jako s tím prvním - najel by systém a všechna data by byla tam kde mají být ...
Taková skutečně 100% záloha. Mirror celého disku. Systém je WinXP SP3.
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
- Stano K.
- Středně pokročilý

Re: Lze přenesení obsahu z disku na disk?
Asi by ti vyhovovalo RAID (1). Viac tu: RAID FAQ (02.06.2004)
- bonavox
- Začátečník

-
No RAID mi sice něco říká, ale:
- ty dva disky nejsou zcela shodné; jsou oba sice WD GB 750 AACS, ale oby vypadají úplně jinak, včetně velikostí desky s elektronikou a mechanickým provedením zespodu (taky jsem na to koukal jako puk)
- ten externí se pravda připojuje přes eSATA; eSATA konektor je klasické prodloužení interního SATA, je napojen do desky takže defakto funguje jen jako prodloužení kabelu mezi deskou a diskem
- jak moc by onomu RAID módu (ať už SW nebo HW) vadilo, že by ten externí disk byl odpojovaný?? prostě po provedení zálohy jej odpojím a zase třeba na 14 dní uložím do šuplíku
- deska je Gigabyte GA-73PVM-S2H, ta by RAID měla umět
- ty dva disky nejsou zcela shodné; jsou oba sice WD GB 750 AACS, ale oby vypadají úplně jinak, včetně velikostí desky s elektronikou a mechanickým provedením zespodu (taky jsem na to koukal jako puk)
- ten externí se pravda připojuje přes eSATA; eSATA konektor je klasické prodloužení interního SATA, je napojen do desky takže defakto funguje jen jako prodloužení kabelu mezi deskou a diskem
- jak moc by onomu RAID módu (ať už SW nebo HW) vadilo, že by ten externí disk byl odpojovaný?? prostě po provedení zálohy jej odpojím a zase třeba na 14 dní uložím do šuplíku
- deska je Gigabyte GA-73PVM-S2H, ta by RAID měla umět
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
- zombux
- Odborník PCT

myslím že RAID není to pravé. technicky to problém není, a s hotswapem se taky počítá - ale když jeden disk odpojíš a pak zas připojíš, bude se muset znovu přepočítat mirror, a to není žádná prdel, u takhle velkých disků to je klidně pár hodin - pochopitelně to probíhá mimo operační systém
ignorelist: kremrole a dezoláti
- bonavox
- Začátečník

-
Tak v řádu hodin by to vadit nemělo, můžu to nechat běžet třeba přes noc.
Jestli tomu dobře chápu, tak po změně dat na tom interním disku a připojení zálohovacího se provádí znovu komplet kopie dat? Anebo se jen doplní co přibylo/ubylo? Hádám spíš to první co? Spíš mě zajímá, jestli RAID řadič nějak nebude stávkovat po odpojení toho zálohovacího disku?
Ještě ad hotswap - musí být zapnuté AHCI? Mi se to totiž pod XP nepodařilo, ani po instalaci ovladačů do systému a následném zapnutí v BIOSU, vždy to končí modrou smrtí. Ale to by nevadilo, klidně můžu PC ráno vypnout a pak disk oddělat, to je detail.
Jestli tomu dobře chápu, tak po změně dat na tom interním disku a připojení zálohovacího se provádí znovu komplet kopie dat? Anebo se jen doplní co přibylo/ubylo? Hádám spíš to první co? Spíš mě zajímá, jestli RAID řadič nějak nebude stávkovat po odpojení toho zálohovacího disku?
Ještě ad hotswap - musí být zapnuté AHCI? Mi se to totiž pod XP nepodařilo, ani po instalaci ovladačů do systému a následném zapnutí v BIOSU, vždy to končí modrou smrtí. Ale to by nevadilo, klidně můžu PC ráno vypnout a pak disk oddělat, to je detail.
- zombux
- Odborník PCT

RAID řadič neřeší kterej disk je "zálohovací" a kterej "nezálohovací", jsou pro něj oba rovnocenné. jinak AHCI, on RAID režim je v podstatě taky AHCI, jen to navíc umí právě RAID fičurky, ovladače pro to jsou stejné. takže tam bys musel asi laborovat a prvně to nějak rozchodit, v IDE režimu RAID rozchodit nejde
ignorelist: kremrole a dezoláti
- rover218
- Začátečník

-
Ahoj, ide to v pohode.
Ja som to teraz asi 2 dni dozadu robil.
menil som 40Gb IDE za 320GB SATAII .
Urobis to cez acronis true imege home.
Ak by si potreboval, link ti poslem cez PM.
Ja som to teraz asi 2 dni dozadu robil.
menil som 40Gb IDE za 320GB SATAII .
Urobis to cez acronis true imege home.
Ak by si potreboval, link ti poslem cez PM.
CPU: Intel Q6600@2,4Ghz(Noctua NH-U12P) MB: Asus P5k-premium Wifi-AP SLI GK: Sapphire HD 2400 PRO: 2x 1024 A-Data EE 800+Mhz (4-4-4-12) HDD: Samsung Spin point F1 320GB, Sound: SB LIVE 5.1 DVD: LG PSU: Forton BlueStormII 500W Case: Gladiator LCD: 22"
- bonavox
- Začátečník

-
Díky, ale linky nepotřebuji. Spíš by mě zajímal postup jak se to dělá. Ono to může vypadat, že kolem toho spíš nakecám, než abych to šel vyzkoušet, ovšem velmi nerad bych se dostal do stádia neúspěšného pokusu. Přijít najdnou o data z obou disků by pro mě byla taková malá pohroma ...
- rover218
- Začátečník

-
je to jednoduche das klonovat disk, zvolis disk ktory sa ma klonovat,potom ten na ktory sa ma klonovat, a ide to samo.
CPU: Intel Q6600@2,4Ghz(Noctua NH-U12P) MB: Asus P5k-premium Wifi-AP SLI GK: Sapphire HD 2400 PRO: 2x 1024 A-Data EE 800+Mhz (4-4-4-12) HDD: Samsung Spin point F1 320GB, Sound: SB LIVE 5.1 DVD: LG PSU: Forton BlueStormII 500W Case: Gladiator LCD: 22"
- $luk
- Začátečník

- Kajry
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Pro toto bude nejlepší použít něco na zálohu udělat zálohu toho HDD a na tom druhém jí obnovit