Čau, mám takový menší problém. Koupil jsem si místo 2x1GB nový paměti A-Data 2x2GB (obyč.).
Hned jak jsem je nainstaloval, tak PC začalo házet BSOD jak na běžícím pásu.
Zkusil jsem je projet v memtestu a tam to zvládli bez problému. Tak se ptám jestli to je deskou nebo pamětmi, popř když jedno z toho vyměním, bude všechno v pořádku.
Desku mám Gigabyte P31-DS3l, zkusil jsem tam dát nový BIOS a dělá to problémy pořád. Zkoušel jsem i reinstalovat systém ale instalace hodí BSOD taky. Když tam vrátím starý paměti, tak je vše v pořádku. Ještě jsem si všiml, že BSOD se tam hodí jenom když je PC v nečinnosti, když na něm něco dělám, tak nespadne.
Možná náhodná nekompatibilita. Zkus je proházet ve slotech.
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
Náhodná nekompatibilita, stane se no. Pokud jsou v jiném PC ok tak bych je vyreklamoval za nějaké jiné - každý dobrý prodejce to udělá bez problémů.
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
ahoj lidi, tak jsem po nějaké době zase upgradoval PC, šel jsem do sestavy
Intel Core 2 Duo 8400
deska Gigabyte GA-EP45-DS4
RAM - 2X2GB DDRII Corsair XMS 800MHz (CL4)
+ stará dobra grafika ATI 3870
+ skřín, mechaniky, zvukovka SB Audigy2, HDD atp.
Problem
Od druhého dne (no pC jsem montoval večer a již druhý den ráno to začalo) zapnu PC, vidím, že Vista bootuje, najíždí úvodní orazovka WINDOWS Vista a následuje crash systému - "modrá smrt" a samovolný restart PC. Při crashi to píše to cosi o chybě paměti ("memory error" + vypis adres). PC někdy najede napoprvé, ale většinou ne a následuje restart, když ale PC najede, tak šlape třeba 10h naprosto bez problemu, problemy jsou pouze s tím "startováním". BIOS mám verzi F5,pameti zapojené v duálním režimu. Dělá to ale to samé, i když vytáhnu jeden modul DIMM nebo je zkusím prohodit (v PC zůstane jen ten jeden modul 2GB RAM, dělá to stejně s oběma nezávisle na sobě jestli je v bedně 1 nebo 2 kus), takže nevim, jestli je možné, že by obě nové "značkové" RAMky byly vadné. čím to může být? Jsou vadné RAMky nebo deska?
CPU: Core i7 4790K@4,5GHz + chladič Cooler Master Hyper 212EVO, 24GB RAM (DDRIII Kingston HyperX Beast Series), deska GIGABYTE Z97-D3H, grafika Nvidia GeForce ASUS 2070S, SSD Samsung 970 EVO 1TB + 4TB WD 7200 ot, zvukovka Sound Blaster Z, myš Logitech G903 + klávesnice Logitech G910, repráky 2+1 Logitech Z-537, sluchátka Logitech G230, case ZALMAN Z11 Plus + zdroj Seasonic Focus 650W modular,
monitor ASUS ROG SWIFT PG279Q 144Hz, systém Win 10 Pro,
Dobrá - CPU by mělo jet na default FSB 333MHz, paměti pak (pokud máš TWIN2X4096-6400C4DHX) na default dle SPD na DDR2-800 s časováním 5-5-5-18 při 1.8V a 2T
Pokud si to chceš nastavit manuálně, pak nastav v BIOS-u jen paměti na DDR2-800, napětí 2.1V, časování 4-4-4-12 a 2T - mělo by to najet bez problémů. Teprve pak zkus přetaktovávat CPU, ale bacha na nastavení děličky pamětí, ať nejsi mimo jejich možnosti!
ahoj, zatím jsem nic netaktoval, ve je na default a problemy stále jsou. Po manuálním nastavení napájení pamětí na 2.10V to jede i v ahoj, jak jsem říkal doma jsem off-line tak omluvte zpoždění...
Zkusil jsem do desky dát poslední BIOS, našel jsem na netu verzi F8. Úspěšně jsem ho do desky nahrál a je to trochu lepší, deska ted už sama správně detekuje paměti a časování (ted už sama pozná CL 4-4-4-12, s BIOSem F5 jela jen 5-5-5-18). Taky s novým BIOSem F8 se to začalo chovat jinak - jakmile teď dám do desky obě paměti najednou, tak PC už nenajede, vůbec se nedostanu ani do BIOSu, PC se samo začně restartovat, takže do Winodws už se nedostanu. Jestli jsou RAM v duálu nebo single slotech nemá vliv. Jakmile je v PC jen jeden modul RAM, tak to jede jak víno, muže benchmárkovat, hrát, pálit, vše je ok, takže chyba bude na 99% v pamětech a jejich vzájemné nekompatibilitě.
CPU: Core i7 4790K@4,5GHz + chladič Cooler Master Hyper 212EVO, 24GB RAM (DDRIII Kingston HyperX Beast Series), deska GIGABYTE Z97-D3H, grafika Nvidia GeForce ASUS 2070S, SSD Samsung 970 EVO 1TB + 4TB WD 7200 ot, zvukovka Sound Blaster Z, myš Logitech G903 + klávesnice Logitech G910, repráky 2+1 Logitech Z-537, sluchátka Logitech G230, case ZALMAN Z11 Plus + zdroj Seasonic Focus 650W modular,
zkoušel jsem Ramky jak ve žlutých, tak v červených slotech, beze změny. Stejně tak nemá vliv, jestli jsou dané do DUALu nebo Single Chanel (teda myslím nemá vliv na stabilitu PC)...
takhle, nejdřív jsem nechal vše v BIOSu na default (ale i časování na 5-5-5-18!), to by měly ty paměti jet i na 1.80V ale byly pořád problemy, samovolné restarty, zákysy atp. Po prostudování RAM modulu jsem zjistil, že mají fungovat na 2.10V na 4-4-4-12, tak jsem tak přenastavil BIOS a problému bylo stejně jako předtím. Divné že, jak PC najede, tak šlape ok, dal jsem třeba 1h Crysis na full detail a pohoda, žádné pády systemu, nic. Problemem je hlavně to zapínání PC, v 80% případu PC najíždí do Windows a pak modrá smrt a restart. Pak vyberu z nabídky nouzový režim a je to ok, dám další restart a dostanu se do Windows a normálně funguju třeba 2-3h. Pak vypnu PC, za 10m ho chci zapnout a opět konec - system nenajede. Aktualizoval jsem BIOS desky na novou verzi F8 a poté změna. PC najede pouze když je v něm 1 modul s RAM, jak tam dám obě dvě ramky, tak se PC jen stále do zblbnutí restartuje. Jak je v PC jen 1 modul (jedno který) tak to šlape OK, system najede na poprvé, vše šlape, testy, benchmarky OK.
Technicka: v BIOSu mám položky
DRAM Voltage - mám na 2.10V (na default je to 1,80V)
DRAM Termination - mám 1.05V (na default je to 0,9V)
Chanel A Reference - mám 1,05V (na default je to 0,9V)
Chanel A Reference -mám 1,05V (na default je to 0,9V)
co znamená to DRAM Termination? a co Chanel A Reference? a na co je CPU PPL, CPU Reference, CPU Vcore, CPu Termination? díky, můj starej BIOS byl úplně někde jinde...
Naposledy upravil(a) TimTaylor dne pon 6. říj 2008, 13:26, celkem upraveno 1 x.
Každopádně by se to mělo na AUTO (DEFAULT) v BIOS-e nastavit samo na DDR2-800, 5-5-5-18 (při 1.8V) s 2T a takhle by to prostě mělo na 100% fungovat. Pokud ne, zkus vyměnit paměti za jiné (třeba Kingston) a uvidíš, jestli je to ramkou a nebo deskou...
To, že lze přidat na 2.1V a nastavit časování na 4-4-4-12 (stále při 2T), je pak věc druhá. Nastavoval bych to až ve chvíli, kdy mi paměti pojedou dle JEDEC standardu. Protože jinak se můžeš snažit do alelůja a k ničemu to nebude.
Zkusil jsi tam dát F9 bios? Co sem hodit nějaké obrázky z CPU-Z jak máš skutečně nastavené CPU a Ramky?
Asus P5E (Intel x38); C2D 8400 - 3.0GHz@3.6GHz - 1.25V bios; SCYTHE Andy Samurai Master (400RPM idle, 800RPM burn), A-Data EE 800+@1066 (2.1V, 5-5-5-18); Sapphire HD3870; Samsung 320GB (AHCI mode), DVD SH-S203B (Sata); CoolerMater Elite-331; Fortron 450W
Najrýchlejšie a najjednoduchšia cesta je skúsiť iné RAMky ak problém pretrváva tak problém je niekde inde ak nie RAMky sú vadne ale nekompatibilné. (Kľudne môžeš aj tvoje odskúšať v inom kompe.)