Canon EOS 450D

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Radkoff
Začátečník
Začátečník

Re: Canon EOS 450D

Příspěvek od Radkoff »

vím, že existuje několik druhů objektivů. nejdou mi prostě do hlavy ty čísla. chápu, že říkají jakýsi rozmezí, ale nevím čeho. prostě teď ze začátku by pro mě bylo jednodušší, kdyby u každýho objektivu bylo napsaný kolikrát. vše se musím teprve naučit. fotím přírodu a někdy prostě není snadný se přiblížit. nekupuju foťák podle toho, kolik má ULTRAZOOMM 1000x MEGA. to bych si koupil třeba lumixe, kde rovnou píšou, že zoomuje třeba 12x. chtěl sem relativně slušnou zrcadlovku v předem daný cenový relaci. s dokoupením třeba makro objektivu sem počítal, ale prostě sem nepočítal, že budu muset koupit hned ještě jeden objektiv.

našel sem třeba tenhle:
http://www.oehling.cz/inshop/objektivy- ... 60%5D.html
a prostě nevím, jestli ho mám koupit, protože 70-300 mi nic neříká
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

Konrétně ten Tamron "má zoom cca 4,25x (300/70)" ,ale jelikož je to 70-300, tak na těch 300mm budeš mít stejný "zoom" jako u Panasonicu FZ18 - "zoom 17x", ale taky budeš začínat na 70mm - tedy jako FZ18 na "zoom 3x" :P
Ta FZ18 má rozsah po přečtu na kinofilm 28-504mm a takový objektiv se tě bude blbě schánět na DSLR.
Univerzální obj.
http://www.oehling.cz/inshop/objektivy- ... 2999].html cca zoom 11x
http://www.oehling.cz/inshop/objektivy- ... 6695].html cca zoom 11x
Kvalitativně to nejsou ty nejlepší obj., ale tobě asi budou stačit.
Naposledy upravil(a) Sinpa dne pon 6. říj 2008, 19:54, celkem upraveno 1 x.
AMD RYZEN 5 5600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire Pulse Radeon RX 9070, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

Radkoff píše:...protože 70-300 mi nic neříká
Proste si to predstav tak, ze mas fotoaparat a trci ti z neho objektiv dlhy 70mm, taky objektiv ma zvacsa siroky zaber obrazu, takze nie je uplne vhodny ako "zoom" - na to "priblizovanie" je moc kratky.
Ale ze je to 70-300 znamena, ze sa da "predlzit" v tomto rozsahu, cize ked ho vysunies na 300mm, to uz je podstatne lepsie priblizenie nejakeho vzdialeneho bodu.

Portretove fotky sa casto fotia okolo +/- 90mm, myslim (urcite ma niekto opravi). Na makro su zase vhodne makro objektivy, ktore vlastne maju to cislo velmi male (kratky objektiv). A ked si pozries ponuku drahych teleobjektivov, urcite uvidis, co pouziva paparazzi, fotiaci Madonnu, co sa oplauje hore bez 2km od neho na sukromnej plazi.

:idea: Inak tie cisla sa odvodzuju od starych kinofilmovych fotakov, nie ako realna dlzka, z toho sa nestresuj.

No a nakoniec su pevne skla, kde nic neposuvas a maju stale rovnaku dlzku, ale zato maju velmi dobru svetelnost (tak je to aj u makro objektivov).

Inak, kupa zrkadlovky je prave o tom, kupit si objektiv, presne ako potrebujes. To je prave ta velka vyhoda, ktora ovsem nieco stoji - u kompaktov si nevyberies a davaju sa tam vsestranne malinkate sklicka, co pokryju vacsinu beznych poziadaviek vsetkych uzivatelov.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Radkoff
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Radkoff »

díky, přesně tohle jsem chtěl vědět
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Radkoff píše:zdravím, přidám jeden lamerskej problém.
koupil jsem tento foťák se setem 18-55 a celkem překvapeně jsem zjistil, že zoom je prakticky nulovej. tipuju tak 3x.
55 : 18 = 3x

to není moc složitá matematika :-)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Radkoff
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Radkoff »

ano, děkuji za připomínku. jak vybrat vhodný objektiv jsem se již dozvěděl v předchozích dvou postech.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Tak to gratuluju, mně trvalo získání základní orientace ve světě objektivů skoro třičtvrtě roku :)
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

no-X píše:Tak to gratuluju, mně trvalo získání základní orientace ve světě objektivů skoro třičtvrtě roku :)
Rejpale :-D
AMD RYZEN 5 5600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire Pulse Radeon RX 9070, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Já si jen občas neuvědomuju, že kdyby mladá generace nebyla bystřejší a nezvládala asimilaci nových informaci mnohonásobně efektivněji, než my, kmeti, zastavil by se vývoj a pokrok na mrtvém bodě. Takže mě prosím omluv :-)
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Já jen dodám, že sem konečně poprvé využil LiveView.

Ostřit s manuálním sklem se přes ten hledáček skoro nedá... :/ Zapnu LCD, dám 5x/10x zvetšení a hned to jde :) Jen za slunka je to problém... Má to někdo řešený líp?:/

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

No nejlíp se mi na MF fotí s Prakticou B200 :P
Obrázek
Focusing

Focusing is possible using the triple wedge system, the microprism ring or the ground glass ring.

1) Triple wedge:
This wedge system allows highly accurate focusing. Optimum sharpness is achieved when the contours and lines flow naturally. Incorrectly aligned edges indicate that the image is out of focus.

2) Microprism ring:
The image is correctly focused when the image inside the grid is clear and flicker-free.

3) Ground glass ring:
The ground glass ring is especially useful in macro and micro photography and when using lenses with a small relative aperture
(f-number larger than 4). The image must appear clear and sharp in the ground glass ring.

Obrázek

Bez jiné matnice to ani lepší než na tom LCD nebude, sám se s tím celkem peru na A200 :?
http://www.oehling.cz/inshop/prislusens ... n-matnice/
http://www.digifotka.cz/index.php?optio ... Itemid=146
Radkoff
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Radkoff »

no-X píše:Já si jen občas neuvědomuju, že kdyby mladá generace nebyla bystřejší a nezvládala asimilaci nových informaci mnohonásobně efektivněji, než my, kmeti, zastavil by se vývoj a pokrok na mrtvém bodě. Takže mě prosím omluv :-)
je mi 28, takže se spíš považuju za kmeta, než za mladou generaci. blbý dotazy mám proto, že jsem nikdy nefotil. a de facto se o to nezajímal. dva roky mám digitál a tam jsem pouze mačkal spoušť, případně upravoval světlo, iso.
svou odpovědí jsem chtěl pouze říct, že jsem dostal tu informaci, kterou jsem chtěl dostat.
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Sinpa píše:No nejlíp se mi na MF fotí s Prakticou B200 :P
:), já miluju MTL5 a její generace (5B, 50), tam je všechno perfektní. A matnice taky na jedničku :)

Kdybych měl digitální tělo jen na MF, tak si novou matnici koupim hned :)
no-X píše:55 : 18 = 3x

to není moc složitá matematika
jak pro koho :). Limita s derivací to neni, ale jsou situace, kdy to problém bejt muže :)
Radkoff píše:ale prostě sem nepočítal, že budu muset koupit hned ještě jeden objektiv.
Máš DSLR. To budeš furt kupovat, kupovat, a kupovat. A ještě jednou kupovat. Koupíš si tu sigmu 70-300, za tejden ji prodáš (strašný sklo...), a nakonec pokud máš dobrou práci, tak budeš kupovat "červený proužky"...
Radkoff píše:že jsem nikdy nefotil. a de facto se o to nezajímal. dva roky mám digitál a tam jsem pouze mačkal spoušť
Tak proč tedy kupuješ zrcadlo?
All I know is that I know nothing. ~Socrates

Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

JvtDeSiGn píše:Tak proč tedy kupuješ zrcadlo?
Mít DSLR je teď in,né? :?
Radkoff
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Radkoff »

JvtDeSiGn píše:
Radkoff píše:ale prostě sem nepočítal, že budu muset koupit hned ještě jeden objektiv.
Máš DSLR. To budeš furt kupovat, kupovat, a kupovat. A ještě jednou kupovat. Koupíš si tu sigmu 70-300, za tejden ji prodáš (strašný sklo...), a nakonec pokud máš dobrou práci, tak budeš kupovat "červený proužky"...
Radkoff píše:že jsem nikdy nefotil. a de facto se o to nezajímal. dva roky mám digitál a tam jsem pouze mačkal spoušť
Tak proč tedy kupuješ zrcadlo?
Tamrona asi pořizovat nebudu. Odrazuje mě ta cena a recenze. Lkovou řadu taky ne, na to jsem moc velkej škrt.
Pro začátek zkusím něco na tenhle způsob:
http://www.megapixel.cz/canon-ef-70-300 ... 5-6-is-usm
a pak uvidím. nevím tu stabilizaci. nevím jestli to na 300 udržím v ruce. takže zkusím raději tenhle, is se dá vypnout...
slintal jsem ještě po tomhle, ale bude muset pár týdnů počkat:
http://www.megapixel.cz/canon-ef-100mm-f-2-8-macro-usm

A zrcadlo jsem si koupil proto, že mě baví fotit. fotky z mýho mju 740 jsou šílený. nevím, jestli ho někdo má, nebo jestli já mám šmejd, ale bez stabilizátoru není ostrá ani jedna fotka a se stabilizátorem jich je ostrá třetina. stabilizátor je plně automatickej, háže pořád iso 400 a pokud nesvítí slunko, šumí, ale fakt ŠUMÍ. na "manuál" se dalo fotit prakticky jen na stativu a vždy na iso 100. jak se trochu zatáhlo musel jsem používat blesk a blesk já nesnáším.
A hlavně, fotky ze zrcadla jsou hezčí, než z kompaktu. A za to se klidně poperu.

třeba srovnání našeho mazla
mju 740, stabilizátor, blesk, ostatní data nevím
ObrázekObrázek

kanón, F/4, 1/60, iso400, blesk na zkoušku, ale fakt se mi líbí. je takovej teplejší a přirozenější. což ovšem neznamená, že se mu nebudu vyhýbat, dokud to půjde.
ObrázekObrázek

kanón, trochu upraveny rozměry v zps. tohle mě prakticky dostává nejvíc. můžu si sám rozhodnout, jestli chci zaostřit na mříž, nebo na sochu :mrgreen: to je prostě bomba... :onfire:
a říkejte si o mně, co chcete!
ObrázekObrázek

takže, asi tak, no...
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Sinpa píše:
JvtDeSiGn píše:Tak proč tedy kupuješ zrcadlo?
Mít DSLR je teď in,né? :?
pravda, omlouvám se, beru zpět :lol:

Radkoff - s těma fotkama to tak horký nebude. Pokud si s DSLR nevíš rady, tak ono nakonec bude jedno, co držíš v ruce, hlavně aby se to dalo ovládat. Největší roli hraje světlo a kompozice. Expozice je třetí věc, a foťák je furt foťák, ne mikrovlnka.

Co se týče výstupní kvality, s tím plně souhlasím, v tou sou kompakty strašný... Otázkou taky může být, jestli to využiješ žj. Pokud tiskneš A4 a větší, tak to pak ano :)
All I know is that I know nothing. ~Socrates

Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
Radkoff
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Radkoff »

JvtDeSiGn píše:
Sinpa píše: Mít DSLR je teď in,né? :?
pravda, omlouvám se, beru zpět :lol:
jasně. a taky budu kupovat byt, protože je to teď in
JvtDeSiGn