Asus Xonar DX - problémy :(

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Eso Rimmer
Nováček
Nováček

Asus Xonar DX - problémy :(

Příspěvek od Eso Rimmer »

Koupil jsem tuto zvukovku a trápím se s ní jako s žádnou jinou. Nevím co si o tom mám myslet. Mám 5.1 repráky Logitech Z-5500 se vstupy: analog, optika, coax

V pdf manuálu zvukovky píšou, že line-in/microfon jack je kombinovaný s digi výstupem:
"Coaxial and optical TOSLINK combo digital output jack. Connects to external digital decoder or digital speaker systems, Home Theater systems, AV receivers for outputting digital audio including PCM, Dolby Digital, DTS, WMA-Pro, etc."

- Když na něj připojím optikou tak všechno funguje.
- Když připojím jack/coax kabel, tak zvuk nejde (proč teda ale píšou, že ten jack je coax+optika?).
- Když zapojím analog 3x jack, tak v "Xonar DX audio center" nastavím 5.1 repro a dám testovat jednotlivé výstupy. Klikám opakovaně třeba na "Left speaker" a ono to 2x zahraje z levého předního, pak ze zadního pravého, pak z centeru atd. atd. a jakoby náhodně to vždycky pošle zvuk do jiného repráku i když celou dobu klikám pořád na ten samý. Dobře, možná haluz programu, ale jinak to funguje... tak pouštím mp3, film, atd a zjišťuju, že při každé písničce/filmu hrají repráky pokaždé jinak a zdá se, že vždycky jeden z nich nehraje vůbec (ale zase pokaždé jiný).
- V analog režimu když jede zvuk stereo (myslím i 4.0) tak jede se vzorkovací frekvencí 96kHz. Při přepnutí do 5.1 je najednou 96kHz zvuk úplně zkreslený a musí se snížit na 48kHz. Přitom repráky jsou 96kHz/24bit, takže by to myslím mělo jet na těch 96kHz i při 5.1.

Mám čistou instalaci winXP SP3 32bit, zkoušel jsem ovladače ke zvukovce jak z instalačního cd, tak novější verzi staženou z asusu. Zkusil jsem i kartu hodit do jiného PCIE slotu, ale taky žádná změna.
PC:Athlon64 x2 4850e, Gigabyte MA78G-DS3H, 2x2GB DDR2 800, Asus Xonar DX, ViewSonic VX912, Seagate 200GB + 320GB, DVD+/-RW Samsung S203b, Logitech Trackman Wheel
Non-PC:Xbox 360, Panasonic FX07, iAudio 5 2GB, Logitech Z-5500

Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky!
3_ska
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Asus Xonar DX - problémy :(

Příspěvek od 3_ska »

Tady už pomůže jedině bramborovej král :D

Zkusil bych zvukovku na jiném PC. Chyba ale bude asi v ovladačích, počkal bych na nové.

Když přes optiku vše funguje tak jeď přes ní.
FLAC audio - AUDIOTRAK Prodigy 7.1 HIFI - DENON PMA-560 - DIY repro
Eso Rimmer
Nováček
Nováček

Přes optiku to sice jede, jenže já mám přes ní i Xbox 360 a na Logitech Z5500 je jen 1x optika a 1x cinch. :(

Jinak jsem našel diskuzi na ofic. fóru asusu http://vip.asus.com/forum/view.aspx?SLa ... 1&count=21 a stejný problém mají i někteří další lidé. Divné je, že ho pozorují jak ve WinXP, tak ve Vistách a jeden prý i v Linuxu.
PC:Athlon64 x2 4850e, Gigabyte MA78G-DS3H, 2x2GB DDR2 800, Asus Xonar DX, ViewSonic VX912, Seagate 200GB + 320GB, DVD+/-RW Samsung S203b, Logitech Trackman Wheel

HunterGtNet
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HunterGtNet »

ja mam na ni 5.1 repraky pres JACKY a s nastaveni audio channel 8 a analog out 5.1 vse jede jak ma !ovladaca stazene ty posledni ze stranek ASUS
Eso Rimmer
Nováček
Nováček

Asi to bude nějaký problém v kombinaci základní desky s tím Xonarem, protože jsem ji zkusil dát do PC s intel p45 a tam normálně funguje. Jenže co teď s tím?

Surgical
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Surgical »

Mno, když víš, na jaké desce funguje, tak si ji pořiď, ne?
Bigwolf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bigwolf »

To je teda rada nad zlato... a bude kvuli tomu vyhazovat penize i za procak, ze? Tos mu rovnou mohl poradit, at si koupi jinou zvukovku, vyslo by ho to levnejc.
PC - CPU Intel Core i5-13500 | MB Gigabyte B760M Gaming X DDR4 | RAM Kingston FURY Beast RGB 64GB 3600MH | GC EVGA GeForce RTX 3090 FTW3 ULTRA 24GB | NVME ADATA XPG SX8200 Pro 2TB | PSU Corsair SF750 Platinum | Case ASUS Prime AP201 | Cooling Heatkiller IV Pro, HEATKILLER V for RTX 3090 EVGA FTW3, EK-Quantum Kinetic FLT 120 DDC, Hardware Labs Black Ice Nemesis GTS 360, Noctua | LCD Samsung C49RG94SSU | Keyboard Logitech MX Mechanical Mini| Mouse Logitech MX Master 3 | Mouse pad Razer Vespula
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

mozna pomuze flash biosu, pokud mas pretaktovano a nemas zaply PCI lock, tak ho zapni :) nebo zkus default takty (a posledni bios taktez)
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
Eso Rimmer
Nováček
Nováček

Surgical: No comment.

NEONET:
Bios je nejnovější a dělá to bez ohledu na taktování, bez ohledu na OS (XP SP3 32b, Vista 64b).

Spíš bych potřeboval aby mi někdo se stejnou deskou a zvukovkou potvrdil nebo vyvrátil jestli mu to dělá taky.

aveNGER
Nováček
Nováček

Příspěvek od aveNGER »

Eso Rimmer píše:Surgical: No comment.

NEONET:
Bios je nejnovější a dělá to bez ohledu na taktování, bez ohledu na OS (XP SP3 32b, Vista 64b).

Spíš bych potřeboval aby mi někdo se stejnou deskou a zvukovkou potvrdil nebo vyvrátil jestli mu to dělá taky.

Zdravim, mam MSI K9A2 CF (rev1) desku s chipsetem 790X. A mam ten samy problem... Kanaly furt preskakuji, 1 repro ( vzdy random selected :D ) nehraje.... docela me to stve. Zvuk jedine 44khz vyssi uz nejdou... premejslim jestli zvukovku vratim nebo pockam na ovladace.. jako tohle se musi vyresit. Cetl jsem tu diskuzi na officialnim asus foru a zatim reseni asi neni :(
Eso Rimmer
Nováček
Nováček

No konečně někdo ČR komu to taky dělá. Však on tě ten smích přejde, pokud nemáš možnost použít digi výstup. :) Už jsem měl strach, že jsem jediný, nebo co. Nicméně řešení, jak píšeš neexistuje. Sice jsem psal do Asusu a poslali mi test report na vyplnění, to jsem udělal, ale tím to haslo. :(

aveNGER
Nováček
Nováček

Příspěvek od aveNGER »

Eso Rimmer píše:No konečně někdo ČR komu to taky dělá. Však on tě ten smích přejde, pokud nemáš možnost použít digi výstup. :) Už jsem měl strach, že jsem jediný, nebo co. Nicméně řešení, jak píšeš neexistuje. Sice jsem psal do Asusu a poslali mi test report na vyplnění, to jsem udělal, ale tím to haslo. :(
Tu moznost nemam, a smich me uz davno presel, posloucham z MP3 pripojeny k bednam... coz je demence ale vadi mi ze z jednoho rohu pokoje vzdycky nejde hudba... zaplatil sem 1800 za zvukovou kartu od ktery sem chtel aby fungovala... ne za kousek plastu ke kterymu jsou krivy ovladace. Premejslim ze zvukovou kartu vratim.

Digi vystup ? Povis mi o tom prosim vic ? Ja se v tom moc nevyznam, da se pouzit pro 5.1 zvuk ? je to dobry na hudbu a tak ? a co k tomu potrebuji repro mam Genius 5.1 6000
Eso Rimmer
Nováček
Nováček

Digitální výstup se taky označuje jako S/PDIF. Obecně se to dá popsat tak, že zvukovka nepřevádí zvuky na analogový signál (přičemž se do toho dostane různé rušení z PC a další se přidá při použití málo stíněných kabelů), ale pošle to přímo jako data do recieveru/repráků.
V praxi to vypadá tak, že nepoznáš rozdíl jestli máš repráky na minimum nebo na max, protože tam není žádný šum, zatímco u analogu u horších zvukovek můžeš slyšet zvuky produkované pohybem myši a další rušení z PC.
Další výhodou je, že na připojení 5.1 repro ti stačí jen jeden kabel (optika nebo koaxiál cinch).

Pokud má zvukovka funkci Dolby Digital Live (xonar) nebo DTS Connect, tak navíc rozloží i stereo do 5.1 (např. při přehrávání MP3). Pokud to neumí, tak při přehrávání stereo signálu leze ze zvukovky nekomprimovaný stereo PCM signál a budou ti hrát jen přední dva satelity (lepší recievery to možná umí rozložit do 5.1).

Tenhle Xonar má jen optický výstup (bohužel, já žil v domění že i koaxiální :( ). Z toho plyne, že abys mohl použít digitální připojení, tak musíš mít reciever nebo repráky s optickýcm vstupem. Uvnitř takových repráků je pak dekodér AC3/DTS.
Tvoje repráky mají jen analogové připojení, takže máš smůlu. Musel bys koupit buď reciever nebo jiné (dražší repráky). Digitální vstup mají např. tyhle Logitechy http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=29680 Konkrétně tyhle repráky mají parádní sadu vstupů:
1x optický
1x coax
1x analog přes 3x jack (jde přepnout na 3x stereo vstupy)
1x stereo vstup jack
1x výstup na sluchátka jack

krtecek
Nováček
Nováček

Příspěvek od krtecek »

Včera jsem si domů přinesl tuhle kartu a mám rovněž problémy jak tu popisuješ.
Používám 5.1 anologový výstup (repro Genius HT 5.1) a zcela náhodně mi to zvuk pouští do různých kanálů, nevysledoval jsem žádnou závislost.
Mám základní desku Gigabyte GA-MA69G-S3H, tj. chipset AMD 690G. Dělá to jak v PCIe 1x slotu, tak v PCIe4x, zkoušel jsem všechny dostupné ovladače, všechno bez úspěchu.
Chtěl jsem ji po neděli vrátit bez udání důvodu (reklamace by nejspíš nevyšla, na jiném PC může fungovat v pohodě), ale včera večer se na asus fóru objevilo toto: http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id= ... uage=en-us

V kostce - přiznali nějaký problém s PCIe můstkem a budou to řešit nějakým upgrade firmwaru v kartě. Příští týden by měl být dostupný DOSovský program který by to měl řešit.
Tak asi ještě počkám, jestli to stihnou před uplynutím 14ti dnů, jinak karta půjde zpátky.
Eso Rimmer
Nováček
Nováček

Ha, tak konečně nějaká pozitivní zpráva! Sice zrovna o mém čipsetu 780G tam zmíňka není, ale tak aspoň je nějaká naděje. Že by se přecejen dívaly na ty techreporty co jim lidi posílají? :)

aveNGER
Nováček
Nováček

Příspěvek od aveNGER »

Supr novinka, tak to kartu nevratim. Diky za informace ohledne toho digitalniho vystupu... Mohl bys mi jeste prosim dat odkaz na nejakej reciver ? abych vedel o co vubec jde a kolik to muze stat... Rikas ze rozdil v kvalite je hodne velky ? A to se reciver pripoji k subwoofru a bude prijimat signal ktery posle subwoofer do beden ktery jsou normalne pripojeny kabelama ? Myslis ze by se vyplatila investice do toho reciveru ? Posloucham strasne rad hudbu :twisted:

A jeste by me zajimalo kolik mate sample rate v xonar DX centru.... a co to ovlivnuje.. kdyz dam vyssi tak to zacne strasne piskat.
Eso Rimmer
Nováček
Nováček

Abych se přiznal, tak v audio technice se moc neorientuju. Myslím, že teoreticky bys ty současné repráky k recieveru připojit mohl, ale nevím jestli tak, že by šel zvuk do recieveru a z něj nezesílený do těch geniusů. Protože reciever funguje zároveň jako zesilovač, takže repráky se připojují přímo do něj. Jinak recievery vyrábí kde kdo http://www.hifishop.cz/default.asp?CatID=12 nebo http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.js ... Dma%C4%8De a ceny jsou dost různé...

Otázka je, jestli má cenu kupovat reciever k 5.1 reprákům za 3000Kč.

Jinak co se týče toho šumu u analogu, tak to dost ovlivňuje kvalita zvukovky a pak taky kabelů. Já měl Logitech Z-5500 připojené dlouhodobě k integrované zvukovce nvidia soundstorm a při analogovém připojení byl šum slyšet (dobře je to slyšet i ve sluchátkách). Jakmile jsem to ale připojil ke stejné zvukovce přes digital, tak všechny ty ruchy odpadly, takže zvuk byl znatelně lepší.
Teď s Xonarem mi přišlo, že rozdíl mezi analogem a digitalem moc není a je to právě tím, že ta zvukovka je prostě kvalitnější než byla ta integrovaná.

krtecek
Nováček
Nováček

Příspěvek od krtecek »

Hurá hurá - už je to na stránkách Asusu ke stažení.
Zatím teda jen pro dos, ale už jsem to flashnul a všechno jak mávnutím kouzelnýho proutku začalo chodit.
Kanály nepřeskakují, drží tam kde mají a už to neprzní zvuk při vyšší frekvenci než 48 kHz při analogovým 5.1.
Když to zabralo na mojí 690G, tak to zabere i na tvý 780G.

Eso - poděkuj ji na Asus fóru i za mě (plus ta fčnost s 690G), nechce se mi kvůli jednomu postu dělat registrace :)
Eso Rimmer
Nováček
Nováček

Paráda, funguje to!
Stahovat můžete odtud http://support.asus.com/download/downlo ... uage=en-us
Stačí vytvořit bootovací flashdisk např. pomocí této utility http://www.svethardware.cz/forum/downlo ... 8&act=down patch na něj zkopírovat, z flashdisku nabootovat a spustit xee01.bat. Po restartu začne zvukovka fungovat tak jak má!
Naposledy upravil(a) Eso Rimmer dne sob 11. říj 2008, 12:40, celkem upraveno 2 x.

aveNGER
Nováček
Nováček

Příspěvek od aveNGER »

Kolik mate nastavenou tu frekvenci ? Ovlivni kvalitu zvuku ? Mam tam teda dat maximum ? Diky za odpoved ;-) patch hned pujdu zkusit, snad pomuze. Ale jako musim rict ze me Asus prekvapili tim Fixem, vysel docela rychle, je videt ze ctou forum.

uz jde konecne stahnout :)
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“