GF 8800GT - jede jen s ref. chladičem

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
D-D
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

GF 8800GT - jede jen s ref. chladičem

Příspěvek od D-D »

Zdravím všechny.
Potřeboval bych radu nebo aspoň inspiraci co s následujícím problémem.

Mám kartu Zotac 8800GT 512 s klasickým uřvaným referenčním chladičem. Protože už dlouho provozuju vodníka, chtěl jsem ji samo taky chladit vodou. Jenže když sundám chladič a dám vodní blok + pasivky na paměti a napájení (podle obrázků na netu a origo chladiče), tak okamžitě začnou problémy
- v AutoCADu (2D) při zoomování začnou často BSOD
- občas mi počítač zhučel (BSOD) i mimo CAD, ale to třeba jen 1x za týden
- když jsem to zkoušel teď (po delší době, neměl jsem čas si s tím hrát), tak po asi druhém pokusu už se pc ani nerozjelo (nenašel grafiku)

Teplotu karty mi RivaTuner hlásí max 42°C, takže přehřátí to být nemůže. Když chytnu na paměti (pasivky), tak tam bez problémů ruku udržím.
Nejhorší je, že když tam vrátím tu referenční mrchu, tak karta a pc bez problémů běží :angry2:
Myslel jsem, že by mohl být problém ve sponě držící blok na GPU, ale když to dělá u všech (už jsem si vyrobil 3. varianu), tak to tím nebude.

Někdo nějaký nápad co s tím? Myslím že i kdybych tam dal nějaký jiný vzduchový chladič, tak to bude dělat zas...

Ještě podotýkám, že karta nebyla taktovaná, ani zbytek počítače. Když je na kartě původní chladič, tak vše běží naprosto bez problémů (běžně pouštím výpočty, které jedou třeba 2 dny v kuse).

A ještě aspoň zhruba sestava:
AMD X2 4200+ (939)
2x1GB RAM
deska MSI s chipsetem NF4Sli
TV karta WinFast
zdroj Enermax Liberty 500W
2xHDD + DVD
bloky vodního chlazení od Viscool (CPU + chipset + rád bych GPU :P )
kyleah
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: 8800GT - jede jen s ref. chladičem

Příspěvek od kyleah »

napajacie obvody mas chladene??
CPU: Intel Core 2 Quad Q6600 cooled by Noctua NH-U12F Motherboard: Biostar TPower I45 RAM: 4x2GB MB DDR2 A-Data Extreme 800+ VGA: ASUS ATI Radeon HD 5870 HDD: WD Caviar Black 1GB SATA II Sound: SB Audigy 2 ZS CASE: Coolermaster Dominator PSU: Enermax Liberty 500W LCD: Samsung 2232BW
D-D
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D-D »

Jojo, těma pasivkama jsem polepil všechno co šlo. V nějakým vlákně tady byly fotky jak to má vypadat, tak jsem se tím řídil.
Myslím, že přehříváním to nebylo - karta klidně zvládla několik hodin záhul (Stalker) a žádný problém...

Co mě zatím napadlo za řešení - nepoužívat soft, při kterým to padá :razz: Nicméně to nepovažuju za vhodné řešení :)
Nebo ještě zkusit FC blok, ale to je zas hromada peněz.
scream
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od scream »

daval si pozor pri lepeni pasivov ci sa ti nedotykaju nejakych inych casti? rezistory zvyknu byt niekedy v rovnakej vyske ako samotne pamate/regulatory.
i5 750@ 3,7Ghz 1,35V+ scythe Kabuto, AUSS P7P55D-E LX, 8GB RAM, GTX970 gaming 1500/7800, SSD Crucial M4 128GB, Fortron Raider 750W
D-D
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D-D »

Myslím si že ano, ale ruku do ohně za to nedám (kolem pamětí ano, le to napájení nevím). Přes víkend podniknu ještě jeden pokus, tak si to extra pohlidam.
A jen pro jistotu - pasivky se tedy nesmí naprosto ničeho dotknout, kromě samolepky samozřejmě?
vindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vindy »

mozes potom urobit foto ako si rozmiestnil tie pasivy na napatove regulatory?
D-D
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D-D »

Jasný, to jsem se chystal udelat tak jak tak :wink:
Buď to stihnu dnes dopol, nebo asi až během neděle.

EDIT: písmenka po ránu...
D-D
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D-D »

Takže, slíbené foto jsem stihl:
http://d-d.wz.cz/priprava/IMG_9749.JPG
http://d-d.wz.cz/priprava/IMG_9757.JPG
http://d-d.wz.cz/priprava/IMG_9759.JPG

Dával jsem extra pozor, aby se pasivky nedotýkaly ničeho okolo. Měly by být na všech místech, kde je na origo schladiči ta bílá žvýkačka.
Pokud se někomu nebude zdát to umístění, tak mi dejte vědět v ideálním případě dnes do večera - to se budu snažit kartu namontovat zpět a zprovoznit :)

Kurnik, obrázky jsou moc velký pro zobrazení... Ale už se mi je nechce zmenšovat, tak si holt klikněte na odkazy :oops:
6480jojo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 6480jojo »

skus sa pozret jak je to na tom originalnom chladici a podla toho ponalepuj tie pasivky mozno si zabudol na niaky obvod alebo nieco podobne ktory teraz neni chladeni a pri tom originalnom chladici je chladeni
AMD Phenom II 940@4Ghz 1.5875V, ASUS M4A79 Deluxe, Ati Radeon 5870Obrázek
4GB RAM CL4-4-4-11 800Mhz 1.8V, Corsair TX750W, Case Thermaltake ARMOR PLUS, HDD WDC 6400AAKS, Win 7 64-bit, Water cooled..
scream
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od scream »

co tak vyskusat kombinaciu len WB a bez pasivov?
i5 750@ 3,7Ghz 1,35V+ scythe Kabuto, AUSS P7P55D-E LX, 8GB RAM, GTX970 gaming 1500/7800, SSD Crucial M4 128GB, Fortron Raider 750W
MORFEUS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MORFEUS »

Asi už vím v čem bude problém ?! Tvá karta je s referenčním chladičem regulovaná přes 4-pin fan a tím že ho odpojíš je asi karta chráněna proti poškození ! Bude to něco podobného jak když máš na základce nastavený alarm když se ti zastaví fan na procesoru . . . Bude to nejspíš něco podobného :) . Zkusil bych ten fan tam připojit jestli to bude dělat stále ;). Jinak já mám referenční ZALMAN jen na 2-pin ! ! ! Řek bych že na tom něco bude když ti to s referen. Chlazením nedělá . . . :roll:
Home PC CPU-Intel Core i5 750@4 Ghz, RAM-Corsair XMS3 (4X 2GB) 8 GB, 1600 Mhz DDR3, MB-MSI P55 - GD80@200 Mhz BCLK,VGA-GTX 460 2GB ,HDD-Seagate Baracuda 500 GB SATA-2
NoteBook Lenovo IdeaPad G780 Dark Metal
D-D
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D-D »

6480jojo:
skus sa pozret jak je to na tom originalnom chladici a podla toho ponalepuj tie pasivky mozno si zabudol na niaky obvod alebo nieco podobne ktory teraz neni chladeni a pri tom originalnom chladici je chladeni
Jak jsem psal výš, samozřejmě jsem to kontroloval + navíc srovnával s fotkama karet polepených pasivkama, které jsem našel taky tady někde v jiném vlákně.

Kartu bez pasivů bych měl celkem strach provozovat. Ale za pokus by to možná stálo.

A do třetice - zapojení větráku. To mě nenapadlo... Pokud by to zas začalo padat, rozhodně vyzkouším!

----
A teď update:
Přes víkend jsem kartu pečlivě olepil pasivama (viz foto), přidělal WB (s uchycenim jsem si hrál celé dopoledne, pořezal se při tom... :roll: ) a vrazil do PC.
Následoval kompletní reinstal systému (přešel jem na 64bit) a zároveň nová verze CADu. Zatím jsem neměl moc čas to vyzkoušet, ale zatím to NESPADLO (chybí tu smajlík klepání na dřevo) a to jsem zkoušel smrtící situaci, která předtím padala na 99%. Přes týden se k tomu snad dostanu a vyzkouším pořádně.
Zatím díky všem za rady :up: . Příští víkend sem hodím info, jak se systém chová.
D-D
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D-D »

Resumé po celotýdenním používání:
bez problémů :-D

Ale pokud někdo chce vědět, kvůli čemu to bylo, tak to netuším. Prostě součet všech změn popsaných výše zafungoval.
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“