Kedysi davnejsie som na nete cital, ze niektore dosky s fyzickym pci-e 4x slotom sa dali upravit na pouzitie plnohodnotnej 16x grafiky (v mode 4x) iba odvrtanim z plastoveho konektoru (aby sa dala zasunut).
Je teda mozne spojazdnit grafiku aj v PCI-E 1x slote? Zdetekuje ju maticna/system? Pomalost rozhrania by nemala vadit, karta by mala byt vyuzivana na GPGPU vypocty (CUDA).
Ako je to s napajanim? 16x slot ma 75W, poskytuje rovnake napajanie aj 1x slot? (popripade ci by nebol problem s doskou, ze nie je stavana na takuto "nadbytocnu" spotrebu?)
V mojom pripade na NF650SLI chipsete su vsetky pci-e sloty pripojene priamo na SPP.
Ak to je technicky mozne, akym sposobom odvrtat bez poskodenia kontaktov plastove ukoncenie?
Uprava PCI-E 1x na pouzitie PCI-E 16x grafiky na GPGPU
- vindy
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Uprava PCI-E 1x na pouzitie PCI-E 16x grafiky na GPGPU
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Wilik
- Administrátor
Re: Uprava PCI-E 1x na pouzitie PCI-E 16x grafiky na GPGPU
No, samozrejme je bez problemu mozne pouzivat jakoukoli kartu s PCIe×1 az ×16 v slotu stejnem nebo vyssim.
Obecne pak lze rict, ze totez plati obracene. Nektere desky dokonce nabizeji tzv. otevrene PCIe sloty, tzn. prave napr. PCIe×1 ci ×4, ktere nemaji zadni celo. Na bezne desce se toho da dosahnout upilovanim zadni casti, resp. propilovanim ryhy ven - pri trose zrucnosti by nemelo dojit k zadnemu poskozeni.
Otazkou pak zustava jestli zrovna grafika, obecne narocna na napajeni, pojede i v tom "malem" slotu, a to se obavam, ze ne - prave kvuli napajeni, z hlediska datoveho by v tom problem nebyl.
Obecne pak lze rict, ze totez plati obracene. Nektere desky dokonce nabizeji tzv. otevrene PCIe sloty, tzn. prave napr. PCIe×1 ci ×4, ktere nemaji zadni celo. Na bezne desce se toho da dosahnout upilovanim zadni casti, resp. propilovanim ryhy ven - pri trose zrucnosti by nemelo dojit k zadnemu poskozeni.
Otazkou pak zustava jestli zrovna grafika, obecne narocna na napajeni, pojede i v tom "malem" slotu, a to se obavam, ze ne - prave kvuli napajeni, z hlediska datoveho by v tom problem nebyl.
- dexterav
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
mno videl som recku 7300GT PCE 1x versus to isté 16X a tá 1X bola asi 2x pomalšia ako karta 16x
karta bola natívne 1x
ina samozrejme by to malo ísť
karta bola natívne 1x
ina samozrejme by to malo ísť
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,2GHz CL38 Patriot Extreme, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- vindy
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
no pokial bola karta nativne 1x tak samozrejme ze sla, ale ja by som to potreboval spojazdnit na normalnej grafike, a co sa tyka polovicneho vykonu, tak to je sposobene pomalou komunikaciou s maticnou (napriklad natahovanie textur a vtedy musela grafika cakat), kdezto na CUDA vypocty (kde je vyuzitie video mem. mensia ako 50MB) by to mohlo stacit, alebo nie?
Napriklad na tomshardware ked testovali vplyv priepustnosti rozhrania na rychlost grafiky, tak jednoducho zalepili izolacnou paskou konektor na grafike, a ta komunikovala iba pomocou pci-e 1x, ale oni tu graficku zapojili na original 16x slot a iba zalepili na 1x, ja by som to dal do original 1x slotu...
Odhadujem ze o napajanie sa staraju kontakty ktore sa nachadzaju v prednej oddelenej casti pci-e konektoru, a v tomto ohlade su 1x az 16x rovnake (fyzicky hej, otazne zostava ci aj interne na maticnej).
Tu je schema, ak by niekto z toho vedel nieco rozumne vycitat :
http://media.bestofmicro.com/B/D/98905/ ... ot-big.gif
No planujem pouzit iba grafiky aj s externym pci-e 6pin konektorom, aj tak by s tym mohol byt problem?Wilik píše:Otazkou pak zustava jestli zrovna grafika, obecne narocna na napajeni, pojede i v tom "malem" slotu, a to se obavam, ze ne - prave kvuli napajeni, z hlediska datoveho by v tom problem nebyl.
Napriklad na tomshardware ked testovali vplyv priepustnosti rozhrania na rychlost grafiky, tak jednoducho zalepili izolacnou paskou konektor na grafike, a ta komunikovala iba pomocou pci-e 1x, ale oni tu graficku zapojili na original 16x slot a iba zalepili na 1x, ja by som to dal do original 1x slotu...
Odhadujem ze o napajanie sa staraju kontakty ktore sa nachadzaju v prednej oddelenej casti pci-e konektoru, a v tomto ohlade su 1x az 16x rovnake (fyzicky hej, otazne zostava ci aj interne na maticnej).
Tu je schema, ak by niekto z toho vedel nieco rozumne vycitat :
http://media.bestofmicro.com/B/D/98905/ ... ot-big.gif
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Wilik
- Administrátor
Mas pravdu, ja jsem uvazoval nad tim napajenim, ale je fakt, ze to resi vzdy ten zacatek - zbytek je opravdu jen datova cast, tzn. nemel by tam byt problem a melo by to bezet. Pokud ti nevadi ono zpomaleni.