Uprava PCI-E 1x na pouzitie PCI-E 16x grafiky na GPGPU

Vše týkající se základních desek. Od problémů, výběru, informací, BIOSů, ovladačů a další.

Moderátoři: Eddward, PKBO

Odpovědět
vindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Uprava PCI-E 1x na pouzitie PCI-E 16x grafiky na GPGPU

Příspěvek od vindy »

Kedysi davnejsie som na nete cital, ze niektore dosky s fyzickym pci-e 4x slotom sa dali upravit na pouzitie plnohodnotnej 16x grafiky (v mode 4x) iba odvrtanim z plastoveho konektoru (aby sa dala zasunut).

Je teda mozne spojazdnit grafiku aj v PCI-E 1x slote? Zdetekuje ju maticna/system? Pomalost rozhrania by nemala vadit, karta by mala byt vyuzivana na GPGPU vypocty (CUDA).
Ako je to s napajanim? 16x slot ma 75W, poskytuje rovnake napajanie aj 1x slot? (popripade ci by nebol problem s doskou, ze nie je stavana na takuto "nadbytocnu" spotrebu?)

V mojom pripade na NF650SLI chipsete su vsetky pci-e sloty pripojene priamo na SPP.
Ak to je technicky mozne, akym sposobom odvrtat bez poskodenia kontaktov plastove ukoncenie?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Wilik
Administrátor
Administrátor

Re: Uprava PCI-E 1x na pouzitie PCI-E 16x grafiky na GPGPU

Příspěvek od Wilik »

No, samozrejme je bez problemu mozne pouzivat jakoukoli kartu s PCIe×1 az ×16 v slotu stejnem nebo vyssim.

Obecne pak lze rict, ze totez plati obracene. Nektere desky dokonce nabizeji tzv. otevrene PCIe sloty, tzn. prave napr. PCIe×1 ci ×4, ktere nemaji zadni celo. Na bezne desce se toho da dosahnout upilovanim zadni casti, resp. propilovanim ryhy ven - pri trose zrucnosti by nemelo dojit k zadnemu poskozeni.

Otazkou pak zustava jestli zrovna grafika, obecne narocna na napajeni, pojede i v tom "malem" slotu, a to se obavam, ze ne - prave kvuli napajeni, z hlediska datoveho by v tom problem nebyl.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

mno videl som recku 7300GT PCE 1x versus to isté 16X a tá 1X bola asi 2x pomalšia ako karta 16x
karta bola natívne 1x
ina samozrejme by to malo ísť
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,2GHz CL38 Patriot Extreme, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
vindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vindy »

no pokial bola karta nativne 1x tak samozrejme ze sla, ale ja by som to potreboval spojazdnit na normalnej grafike, a co sa tyka polovicneho vykonu, tak to je sposobene pomalou komunikaciou s maticnou (napriklad natahovanie textur a vtedy musela grafika cakat), kdezto na CUDA vypocty (kde je vyuzitie video mem. mensia ako 50MB) by to mohlo stacit, alebo nie?
Wilik píše:Otazkou pak zustava jestli zrovna grafika, obecne narocna na napajeni, pojede i v tom "malem" slotu, a to se obavam, ze ne - prave kvuli napajeni, z hlediska datoveho by v tom problem nebyl.
No planujem pouzit iba grafiky aj s externym pci-e 6pin konektorom, aj tak by s tym mohol byt problem?
Napriklad na tomshardware ked testovali vplyv priepustnosti rozhrania na rychlost grafiky, tak jednoducho zalepili izolacnou paskou konektor na grafike, a ta komunikovala iba pomocou pci-e 1x, ale oni tu graficku zapojili na original 16x slot a iba zalepili na 1x, ja by som to dal do original 1x slotu...
Odhadujem ze o napajanie sa staraju kontakty ktore sa nachadzaju v prednej oddelenej casti pci-e konektoru, a v tomto ohlade su 1x az 16x rovnake (fyzicky hej, otazne zostava ci aj interne na maticnej).
Tu je schema, ak by niekto z toho vedel nieco rozumne vycitat :
http://media.bestofmicro.com/B/D/98905/ ... ot-big.gif
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

Mas pravdu, ja jsem uvazoval nad tim napajenim, ale je fakt, ze to resi vzdy ten zacatek - zbytek je opravdu jen datova cast, tzn. nemel by tam byt problem a melo by to bezet. Pokud ti nevadi ono zpomaleni.
Odpovědět

Zpět na „Základní desky“