Jakou distribuci použít :?:

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
Batyskaf
Začátečník
Začátečník

Jakou distribuci použít :?:

Příspěvek od Batyskaf »

Zdravím,budu si skládat takové pracovní (rozuměj starší :-D ) PC (hudba,úprava fotek,QiP a prohlížení netu).
Nechci kupovat do tohle kompu XPáče,ale chci do něj dát nějakou distribuci Linuxu.
Mám skoro nulové zkušenosti s tímto OS,takže bych si chtěl nechat poradit,jakou distribuci použít.
Chtěl bych si OS upravit tak,aby se co nejvíce podobal Vistě. Jakou distribuci použít?Co jsem tak četl,tak by byla asi vhodná Mandrive,nebo ne?

Komp bude: ASUS A8N-E,Athlon 1,8Ghz (lechce přetuněný na 2,4 :mrgreen: ),grafika je prozatím ve hvězdách,ale asi GForce 6600.

BTW: Když jsem posledně instaloval Linux (Mandriva 9.1) tak mi nejak nedocvaklo to šílené rozdělení disku na různé sekce. Našla by se někde nápověda :?:
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Jakou distribuci použít :?:

Příspěvek od OndraSter »

Podobal Vistě.. Cokoliv s KDE+Compiz, takže Kubuntu, Mandriva má předpokládám taky KDE. Kubuntu je IMHO ještě víc user-friendly než Mandriva.
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
Batyskaf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Batyskaf »

OndraSter píše:Podobal Vistě.. Cokoliv s KDE+Compiz, takže Kubuntu, Mandriva má předpokládám taky KDE. Kubuntu je IMHO ještě víc user-friendly než Mandriva.
Co je IMHO? :-D
Ještě bych potřeboval trošku rozšifrovat to rozdělení disku :idea:
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od bubanek »

IMHO = podle mě
pokud to bude prázdný disk, tak můžeš zvolit automatické rozdělení disku -- nemusíš se o nic starat

a pokud chceš (k)ubuntu, tak si počkej 18 dní, protože výjde nová verze 8.10
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

Batyskaf píše:Co je IMHO? :-D
IMHO = In My Humble Opinion = podľa môjho skromného názoru
Batyskaf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Batyskaf »

bubanek píše:IMHO = podle mě
pokud to bude prázdný disk, tak můžeš zvolit automatické rozdělení disku -- nemusíš se o nic starat
a pokud chceš (k)ubuntu, tak si počkej 18 dní, protože výjde nová verze 8.10
Obrázek
Tak jde mi spíš o pochopení,který oddíl co znamená.To že se umí disk rozdělit automaticky vím,ale nemám rád,když nevím vo co go.Jinými slovy,co je ext2 ext3,jak velký by měl být svap (stačí 50MB a nebo 2GB atd.) Přece jenom tam budu ukládat spoustu věcí a nechci aby kvůli tomu,že třeba ext2(což netuším,co vlastně je :idea: )bude mít dvacet giga i když by stačilo 500MB,příjdu o volné místo na disku. Tzn,jak rozdělit 80GB disk tak,abych měl co nejvíce volného místa na své ptákoviny :-D ?
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od bubanek »

o souborových systémech doporučuji přečít článek na wiki
jinak v kostce:
ext3=hlavní souborový systém (použiješ pro všechno)
ext2=ext3 bez žurnálovacího systému (použiješ pro /boot)
swap=odkládací oddíl (doporučuje se ho mít o velikosti 2x velikost RAM, u PC s větší pamětí (nad 2GB) se většinou dává třeba 1GB nebo i míň)

Možné rozdělení disků:
100MB - ext2 - /boot
10GB - ext3 - /
68GB - ext3 - /home
1GB - SWAP

s tím že teda máš menší ram (128MB-1GB) a "ptákoviny" budeš ukládat do své domovské složky
výhodou taky je, že pokud budeš chtít přeinstalovat systém, neztratíš svá domovská data, protože budou na speciálním oddílu (ubuntu totiž od verze 8.04 umí instalaci s "původním" domácím adresářem)
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“