Kdysi jsem známému stavěl PC. Vše proběhlo naprosto OK, a více než rok počítač skvěle fungoval. Nedávno se ale stala nepříjemná věc. Známý za mnou přiběhl, že se PC rozbilo. Prý ho v pátek běžným způsobem vypnul, a v pondělí mu najednou nešlo zapnout. Během té doby s ním údajně nebylo manipulováno, ale prý byl v domě o víkendu nějaký problém s elektrickou sítí, zřejmě nějaké zakolísání napětí. To vyhodilo pojistky, ale žádný další spotřebič v bytě poškozen není.
Co se týče stavu PC, nevypadá to zrovna dobře. Na stisknutí startovacího tlačítka vůbec nereaguje, nezačnou se točit ventilátory, nesvítí kontrolky, prostě to ani neškytne. Přitom je vše řádně zapojeno a kontrolka na zdrojí svítí (tedy svítí... pravdou je, že trošku pulzuje, ale nepamatuji si, jestli to nedělalo i před tím). Zkoušel jsem celé PC rozebrat, vyčistit kontakty a zase složit, bez úspěchu.
Předem říkám, že zrovna nemám k dispozici žádnou jinou PC sestavu, ze které bych mohl vyndat zdroj a zkusit, jestli to poběží s jiným zdrojem, ale potřebuju to co nejrychleji vyřešit.
Konkrétně jde o tuto sestavu:
Zdroj Fortron Blue Storm II 400W
MB Gigabyte GA-M57SLI-S4 osazená nějakým Athlonem 64 X2, přesný model si nepamatuji
RAM 2x Geil DDR2-800
GPU Gainward s jádrem 7600GS (256 MB)
Napadá někoho, co ještě zkusit před tím, než to pošlu na reklamaci? Vztahuje se vůbec na takovýto druh poškození záruka? A co vlastně reklamovat, zdroj nebo MB? Díky za všechny odpovědi.
Nestartující PC
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Jakub24
- Začátečník

- Stano K.
- Středně pokročilý

Re: Nestartující PC
No práve na tieto otázky by si dostal odpoveď ak by si vyskúšal jednotlivé komponenty (hlavne zdroj a základnú dosku).
- OndraSter
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Zrovna dnes jsem montoval PC se stejnými příznaky (tuhý, nic se ani nehne), zdroj smrděl jak .. zmoklý pes a po otevření na mě vybafla spálená pojistka, s jiným zdrojem v pohodě naběhnul.
Primárně zkus zdroj, vem si třeba z tvýho PC.
Co jsem měl zkušenosti, tak kdyby to byla deska, tak se v 80% případů roztočili větráky a i vše ostatní, co není nijak přímo důležitý na signál z desky. I když to je zas o náhodě, co na desce odejde.
PS: Nedoporučuju vyměňovat spálený pojistky, zdroj dejte na reklamaci (má-li záruku, pokud ne tak ho vyhoďte/rozeberte/rozmlaťte/... a kupte nový), já málem přišel o oči (záblesk a pak koukám, sklo z pojistky nikde)! (Jen jsem ho zapojil do zásuvky a ani na desce nezapojoval.)
Primárně zkus zdroj, vem si třeba z tvýho PC.
Co jsem měl zkušenosti, tak kdyby to byla deska, tak se v 80% případů roztočili větráky a i vše ostatní, co není nijak přímo důležitý na signál z desky. I když to je zas o náhodě, co na desce odejde.
PS: Nedoporučuju vyměňovat spálený pojistky, zdroj dejte na reklamaci (má-li záruku, pokud ne tak ho vyhoďte/rozeberte/rozmlaťte/... a kupte nový), já málem přišel o oči (záblesk a pak koukám, sklo z pojistky nikde)! (Jen jsem ho zapojil do zásuvky a ani na desce nezapojoval.)
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
- Jakub24
- Začátečník

To se mi na tom všem právě nezdá, žádná část PC nejeví žádné známky poškození - žádný zápach, žádné viditelné spálené místo, a to ani uvnitř zdroje (přes žebra větráku je nádherně vidět na celý vnitřek zdroje i bez rozebrání), prostě to jen nefunguje.OndraSter píše:...zdroj smrděl jak .. zmoklý pes...
Když ono to není tak jednoduché, v tuto chvíli píšu na fórum z notebooku, ze kterého těžko vypreparuju zdroj. Moje stolní PC, co mám v podpisu, je ode mě vzdálené nějakých 150 kilometrů, a táhnout se s ním vlakem, to se mi opravdu nechce. Nehledě na to, že musí neustále běžet, funguje jako server.OndraSter píše:Primárně zkus zdroj, vem si třeba z tvýho PC.
To je nějaký divný... Pokud jsi tam dal pojistku se stejnými hodnotami maximálního proudu a napětí, jako byla ta předchozí, nevidím důvod, proč by to mělo bouchat... I kdyby jsi tam dal třeba pojistku z auta, která je stavěná na mnohem menší proudy než ta co bývá ve zdroji, měla by se jen přepálit, ne vybuchnout. Jseš si jistej, že to, co jsi tam dal, byla opravdu pojistka?OndraSter píše:...záblesk a pak koukám, sklo z pojistky nikde!
- Zivan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Bez vyzkouseni asi nezjistis, jestli je to zdroj, deska nebo oboji.
Ja menil pojistku ve starem AT zdroji. Zdroj se rozbehnul, na test zapojena 286 nabehla a pak se ozvala rana a bouchnul jeden z velkych kondenzatoru. 286 prezila, ale ten smrad jsem pul dne vetral.
Ja menil pojistku ve starem AT zdroji. Zdroj se rozbehnul, na test zapojena 286 nabehla a pak se ozvala rana a bouchnul jeden z velkych kondenzatoru. 286 prezila, ale ten smrad jsem pul dne vetral.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
- OndraSter
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Jakub24: ano, byla to pojistka, vytáhlá z jinýho zdroje, hodnoty měla naprosto stejný (3x jsem to kontroloval). Zdroj byl opravdu v p*deli.
Zivan: mě bouchly kondy když jsem AT zdroj přepnul na 115V
.
Zivan: mě bouchly kondy když jsem AT zdroj přepnul na 115V
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;