ahoj,
chtěl bych si do PC koupit větší pevný disk k tomu co tam mám (40Gb,na fotkách).
Nevím co znamená označení SATA 2,5 , 3,5 " a SATA II; PATA 2,5 a 3,5 " .
Byl bych nerad aby mi pak nešel připojit nebo nefungoval...
Kdybych kupoval použitý jsou potřeba nějaké ovladače?
Poraďte co za typ mám koupit
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) stovi dne pon 10. lis 2008, 14:58, celkem upraveno 1 x.
To co máš na fotkách v ruce je 3,5" disk
2,5"/3,5" je velikost disků v palcích.
Zároveň to je PATA disk (Paralel ATA), pozná se podle toho největšího konektoru (80pin tuším) na první fotce.
SATA (Serial ATA) je novější komunikační rozhraní, navzájem jsou nekompatibilní, neb obé (PATA / SATA) mají jiné konektory. Řadiče PATA / SATA jsou na základní desce, čili jestli tvoje deska má SATA řadič, pak by jsi mohl koupit i SATA disk.
Jinak SATA a SATA II se liší jen rychlostí rozhranní a jsou navzájem kompatibilní.
Pro PATA disky žádné ovladače nepotřebuješ, jediný okamžik kdy by jsi potřeboval ovladače je v příépadě SATA řadiče na desce, ale to jen v některých případech.
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
Je to PATA 3,5". Pokud ti funguje 40GB, tak by mel i vetsi. Novejsi disk bude urcite rychlejsi, tak na nej doporucuju zkopirovat OS a ten stary pouzivat jako zalohu dat.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
ještě bych se chtěl zeptat na připojení disku k základní desce...
svůj starý disk (40Gb) mám připojen přes ten modrý port (IDE1) a od disku pak pokračují kabely k DVD mechanice...
ten druhý větší disk bude stačit připojit přes ten bílí port (IDE2) ?
Naposledy upravil(a) stovi dne pon 10. lis 2008, 16:21, celkem upraveno 1 x.
tak disk už mám připojen ale stala se mi zajímavá věc,disk se mi v pc rozdělil na dvě poloviny takže mám (E:) a (F:) je to normální? co sem udělal špatně?
No jestli jsi ho kupoval z aukra a predchozi majitel ho mel rozdeleny na dva, tak se ti spravne zobrazil. Pres spravce ho muzes smazat a vytvorit jen jeden velky oddil.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
tak se povedlo a tak doporučujete přeinstalovat windows na ten novější disk? jak se přenastavuje ten bios aby se systém načítal z druhého disku? nemáte tu nějaký návod na to jak tam ten windows nainstalovat aby to v pořádku chodilo?