notebook 30kkč - MacBook?

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
SNowie
Začátečník
Začátečník

notebook 30kkč - MacBook?

Příspěvek od SNowie »

Uvažuji o koupi notebooku na práci a příležitostné hraní, zaujal mne hlavně nový hliníkový MacBook a vážně uvažuji o jeho koupi.

a zde už povinné otázky

Základní otázky

Jaký je váš rozpočet?
30kkč +-

Jakou velikost notebooku preferujete?
b) tenký a lehký (13“ – 14“)

Preferujete nějaké značky?
ne

Co budete na notebooku nejčastěji dělat?
práce - programování, drobná grafika, příležitostně hry

Budete ho nosit stále s sebou nebo nechávat doma na stole?
nosit stále sebou

Chcete na něm hrát hry? A pokud ano tak jaké?
občas nějakou online hru typu eve online

Jak dlouhou výdrž na baterie požadujete?
4-5hodin

Jaký operační systém (Windows Vista, XP, Linux, FreeDOS, bez OS)?
windows xp

Displej

Preferujete širokoúhlý nebo klasický poměr stran?
širokoúhlý

Jaké rozlišení by váš laptop měl nabízet?
1. WXGA nebo WXGA+ 1280 x 800 resp. 1440 x 900

Chcete lesklý nebo matný displej? (Lesklý displej nabízí lepší podání barev, jsou na něm ale vidět odlesky, matný odleskovým neduhem netrpí)
preferuji matný, ale netrvám na tom

Kvalita zpracování a design

Je pro vás design počítače důležitý? A pokud ano, můžete připsat jaké se vám líbí.
ano, MacBook

Jak dlouho má laptop vydržet (dokud nebudete kupovat nový)?
zhruba 3 roky

Komponenty
Jakou značku a typ procesoru preferujete?
intel

Jak velká má být operační paměť?
minimálně 2GB

Jakou značku a typ grafické karty preferujete?
nepreferuji

Jak velký má být pevný disk?
160GB+

Potřebujete optickou mechaniku? A pokud ano tak jakou?
ano, klasická DVD palírna

Vyžadujete nadstandardní funkce zabezpečení (TPM čip, čtečku otisků prstů)?
ne

Máte nějaké speciální požadavky?
ne

momentálně mi jde hlavně o to koupit nebo nekopit maca, doteď jsem pracoval vpodstatě jen na PC-windows platformě (starý dos se snad už ani nezmiňuje)
díky za rady
Kamílek
Začátečník
Začátečník

Re: notebook 30kkč - MacBook?

Příspěvek od Kamílek »

Nový macbook je vážně fajnovej, ale jednu z nej věciček, proč se mi líbi - vážně vychytaný ovládání pomocí trackpadu bohužel momentálně s Windows nevyužiješ. Macbook je suprovej pracovní nástroj a díky velikosti + výbornýmu zpracování se mi jeví i jako ideální notebook na cesty/přenášení nebo pro zálohu a kontrolu fotek na cestách atd. Bohužel tady u nás i díky dost vysoký ceně převládá názor, že je to jen předražená hračka a že za stejnou cenu koupíš daleko vybavenější notebook. Každopádně já dávám hlas pro Mac :wink:
MB: Asus P8P67 Pro CPU: Intel i5 2500K 3,3 GHz @ 4.5 GHz + Noctua DH-14 RAM: Corsair 2x4GB VGA: Asus HD4850 + AC S1 HDD: Hitachi Deskstar 400GB + 500GB + WD Green 1.5TB Case: Chieftec + Case Fan Noctua NF-S12-800 + Seasonic S12 430 Zvukovka: Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi Repro: Genius SW-HF 5.1 5000 Sluchátka: Sennheiser HD595 Klávesnice: MS Natural Ergonomic Keyboard 4000 Myš: Razer DeathAdder Joypad: Logitech Rumble Pad II Monitor: NEC 20 WGX2Pro OS: Windows Vista Home Premium 64bit
SNowie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SNowie »

díky moc za názor
windows by na macu byly jen sekundárně, multitouch jsem si oblíbil už na svém iPodu:-)
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don Martinez »

Jako pokud všechny programy, který používáš, mají alternativu pro MacOS nebo ti nevadí, že budeš muset virtualizovat Windows, klidně běž do MacBooku...
Chystané recenze: Acer TravelMate TimeLine 8371 - více viz položka www v mém profilu... Brutální D.M.
Chcete si koupit notebook? Vyzkoušejte náš opravdu cool nový dotazník
Obrázek
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Ja osobne bych toho Maca nechtel ani zadarmo, natoz za 30 klacku. Ty Winy v ty virtualizaci bezej hrozne pomalu a na hovno, kdybys je chtel.
A zazitek z multitouch na iPhonu bych neztotoznoval se zazitkem multitouch na tom touchpadu.

Ale jak myslis ...
SNowie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SNowie »

vycházíš z osobní zkušenosti? protože jsem už zahlédl pěkných pár videí s dokonce i novějšími hrami hranými na virtuálně běžících windows na novém macbooku celkem vpohodě a kolegové se (staršími) MacBooky Pro také nemají s windows virtualizací problém
každopádně díky všem za připomínky
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Mame v praci tech Macbooku plno, takze na tom obcas neco delam.
Mozna kdyz to bude mit 4 giga RAM, tak to je lepsi, se 2 giga se ta virtualizace neda.

A co hrajou za hry? Nejakyho novyho Solitera? A jaky aplikace pouzivaj na praci? No, ale jestli jsi to zkousel a zda se ti to v poradku i ten OS a mas aplikace co potrebujes pro Maca tak prosim.
Ja treba nejsem schopen psat vsema deseti na ty jejich klavesnici, to rozlozeni je pro mne znicujici.
SNowie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SNowie »

Samozřejmě jsem myslel hry typu Call of Duty 4, Team Fortress 2 či Oblivion:-) na druhou stranu to není tak důležité. Ten problém s klávesnicí .. hmm moc jsem s tím nepracoval, ale nemá jen zpřeházené ty klávesy kolem mezerníku? Jaký to má vliv na psaní všemi deseti, nebo se jedná i o něco jiného? :?
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Ma to rozlicne nestandardni klavesy, maly sipky, neco chybi ale hlavne jsou ty klavesy divne nestandardne posunuty a nejsou na svym miste, klavesnice je komfortni dalo by se rici, ale pozice klaves je spatna. Zkus si to u nekoho kdyztak.
SNowie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SNowie »

no určitě to ještě zkouknu ideálně i na samotném novém macbooku, snad bude někde live k vidění a osahání :)

// takže jsem ho zkoukl naživo a okamžitě si ho koupil, úžasná mašinka, díky všem za rady, doporučuji každému! :) píšu na něm tohle všema deseti naprosto vpoho :)
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“