Chladic z auta
Moderátor: morke
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Chladic z auta
Vim, ze driv si nekteri chladic k vodniku shanel na vrakacich napr ze Skody 120. Jak to je - muze se to pouzivat i ted, kdy jsou v okruhu komponenty citlive na hlinik? Koukal jsem totiz, ze treba (i novy) chladic na Favorita/Filcku je za velmi rozumnou cenu...
- Woyta
- Středně pokročilý

Re: Chladic z auta
Kdyz uz tak jsme pouzivali pouzivali medene chladice z Oplu Kadet a podobne. Z vrakoviste za 500.
Jinak vetsina chladicu pro auta je moc husta = vysoke otacky ventilatoru = hluk.
Takze se vubec nevyplati to kupovat.
A i driv byly dili citlive na hlinik.
Tohle vse by jsi se dozvedel kdyby jsi nakouknul do FAQ a navstivil diskuze.
Jinak vetsina chladicu pro auta je moc husta = vysoke otacky ventilatoru = hluk.
Takze se vubec nevyplati to kupovat.
A i driv byly dili citlive na hlinik.
Tohle vse by jsi se dozvedel kdyby jsi nakouknul do FAQ a navstivil diskuze.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Do FAQu jsem mrknul a tam jsem toho moc konkretniho nenasel - a ty 80 a 110 strankovy thready uz jsou ponekud hardcore na cteni.
Nasel jsem, ze nejpouzivanejsi a nejdoporucovanejsi je Kadett a Astra - radiatory z topeni. Je to tak, nebo ma jeste nekdo nejaky jiny tipy?
Nasel jsem, ze nejpouzivanejsi a nejdoporucovanejsi je Kadett a Astra - radiatory z topeni. Je to tak, nebo ma jeste nekdo nejaky jiny tipy?
- Vivec
- Středně pokročilý

nic jinýho myslim celoměděnýho neni
imho dneska už po tom nemá moc cenu koukat, sice cena 300+- může být zajímavá, ale drbání se s čištěním, pájením fitinek a vyrábění nějakýho uchycení stojí spoustu času, navíc výkon nebude kdovíjakej, při cenách kolem 900,- za novej radiátor pro tři 120mm fany je to fakt nouzovka
imho dneska už po tom nemá moc cenu koukat, sice cena 300+- může být zajímavá, ale drbání se s čištěním, pájením fitinek a vyrábění nějakýho uchycení stojí spoustu času, navíc výkon nebude kdovíjakej, při cenách kolem 900,- za novej radiátor pro tři 120mm fany je to fakt nouzovka
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Kdyz mne se ten Kadetackej radiator i libi.
Kdyz vezmu dva (nabizeli mi je za 350) - uchladi to to, co si tak maluju to budoucna :
1) ctyrjadro, mozna trochu pretoceny, ale zadnej extrem
2) NB+SB
3) GPU - maximalne mozna to bude nejaka sendvicovka, nebo dve karty - spis ale jenom jedna
Koketuju s diskama, to ale asi ne a neplanuju ani zadny jiny teplotne vykonny komponenty - nechci to mit ani pasivni, nekolik pomalubeznych vetraku mi vadit nebude a pocitam s nima.
Ze s tim cistenim bude prace chapu, ale nevadi mi to.
1) ctyrjadro, mozna trochu pretoceny, ale zadnej extrem
2) NB+SB
3) GPU - maximalne mozna to bude nejaka sendvicovka, nebo dve karty - spis ale jenom jedna
Koketuju s diskama, to ale asi ne a neplanuju ani zadny jiny teplotne vykonny komponenty - nechci to mit ani pasivni, nekolik pomalubeznych vetraku mi vadit nebude a pocitam s nima.
Ze s tim cistenim bude prace chapu, ale nevadi mi to.
- Vivec
- Středně pokročilý

tak to si věříš, na podobnou sestavu bych ti doporučil dva 360ky radiátory
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Dve 360 se probuh montujou jen na hyperoverclockovany ctyrjadra s minimalne dvema pretocenejma kartama...!? Ja s tim chci chladit v podstate jen o neco malo vykonnejsi mainstream...?
---------
EDIT - Kdyby byly 4 ( s pomalubeznymi vetraky ) - stacilo by to? Skrin bude velika dost...
---------
EDIT - Kdyby byly 4 ( s pomalubeznymi vetraky ) - stacilo by to? Skrin bude velika dost...
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
když to sám vís lip, tak proč se nás tady na to ptáš ?N_o_c_l_a_f píše:Dve 360 se probuh montujou jen na hyperoverclockovany ctyrjadra s minimalne dvema pretocenejma kartama...!? Ja s tim chci chladit v podstate jen o neco malo vykonnejsi mainstream...?
---------
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Tam byl i otaznik... Zil jsem v domneni, ze jedna ofukovana 360 staci na uchlazeni nepredimenzovany a nepretoceny sestavy, tak me tahle informace trochu prekvapuje...
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
To je taky dost irelevantní - co podle tebe znamená slovo "stačí" ? stačí ti rozdíl voda/vzduch 10 stupňů Celsia ? Nebo ti stačí rozdíl vetší, třeba 20 stupnu Celsia? Prostě takhle obecně to říct nejde...N_o_c_l_a_f píše:Tam byl i otaznik... Zil jsem v domneni, ze jedna ofukovana 360 staci na uchlazeni nepredimenzovany a nepretoceny sestavy, tak me tahle informace trochu prekvapuje...
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Nechci od toho chlazeni ani extremni vykon, ani extremni tichost. Chci dosahnout o neco lepsiho vykonu (napriklad pro lepsi/stabilnejsi OC) s o neco nizsi hlucnosti nez bych na to same potreboval s ciste vzduchovym chlazenim. Nechci lovit rekordy ani teplotne, ani "tichosti". Snad je to pochopitelny.
Ty ctyri kadeti by uz stacily?
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš takový požadavky jaký říkáš, tak budou stačit dva.N_o_c_l_a_f píše:Nechci od toho chlazeni ani extremni vykon, ani extremni tichost. Chci dosahnout o neco lepsiho vykonu (napriklad pro lepsi/stabilnejsi OC) s o neco nizsi hlucnosti nez bych na to same potreboval s ciste vzduchovym chlazenim. Nechci lovit rekordy ani teplotne, ani "tichosti". Snad je to pochopitelny.
- Jurawood
- Začátečník

já mám z auta, z nějakýho japonce a je z Cu komplet..
dal sem za něj 200,-
Samozřejmě je to topení , né chladič
dal sem za něj 200,-
Samozřejmě je to topení , né chladič
MSI Z97gaming5, i5 4670K@4.2GHz, gtx1060, AOC24", SSD Samsung 850Pro 256GB....
ASROCK B450, RYZEN 3 1200, RX560 4GB, ASUS VP249HE, SSD Samsung 860 EVO
ASROCK B450, RYZEN 3 1200, RX560 4GB, ASUS VP249HE, SSD Samsung 860 EVO
- LtK
- Začátečník

Ja mám veľký predný chladič z fábie (60x30cm), asi je z hliníku, ale Galaxi bloku (CPU+GPU) sú v pohode = nevidel som tam žiadnu extra koróziu... BTW, dostal som ho nový.
Vyzerá to síce ako "gheto bastl", ale chladí to pasívne, t.j. bez ofuku... Asi tomu pomáha aj zásobník na 4 litre vody...
Vyzerá to síce ako "gheto bastl", ale chladí to pasívne, t.j. bez ofuku... Asi tomu pomáha aj zásobník na 4 litre vody...
i5 3570K, Asus Maximus V Gene Z, 16GB DDR3 1600 Corsair Vengeance, NVidia GTX980, Samsung 850Pro 256GB + 7TB HDD, Creative Inspire T5400, Enermax Pro82+ 620W, LCD Philips 240PW, watercooled
- srna
- Středně pokročilý

ale Galaxi blok (aspon ten novejsi co mam ja) je niklovanej, to by vadit nemelo....vadi jen primo Cu-Al...
respektive, kazdej styk dvou ruznejch kovu je problem v kombinaci s vodou/vlhkosti, ve svy podstate vznikne el. clanek
respektive, kazdej styk dvou ruznejch kovu je problem v kombinaci s vodou/vlhkosti, ve svy podstate vznikne el. clanek

- Woyta
- Středně pokročilý

Silver XP je taky poniklovanej. A kdyz jsem se ho zbavoval tak na nekolika mistech koukala med. Ta Vrsta niklu jen tlusta asi 2mikrometry.
Staci spatne odmastenej kousek a nikl muze slezt dolu.
Staci spatne odmastenej kousek a nikl muze slezt dolu.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Mam dotaz - radiatory jsem ocistil od bordelu apod - jak mam osetrit povrch predtim, nez je nastrikam? Staci steny lehce obrousit a odmastit?
A jak se vyporadat s ?medenkou?, ktera se trochu vytvorila vevnitr zeber - kde ji samozrejme nemuzu odstranit mechanicky. Jde se s tim nejak vyporadat chemicky?
+ doporucite nejaky konkretni sprej, nebo to je vcelku sumak (cerna barva)
A jak se vyporadat s ?medenkou?, ktera se trochu vytvorila vevnitr zeber - kde ji samozrejme nemuzu odstranit mechanicky. Jde se s tim nejak vyporadat chemicky?
+ doporucite nejaky konkretni sprej, nebo to je vcelku sumak (cerna barva)
- Woyta
- Středně pokročilý

Koukni do FAQ.
A nejvetsi svinstvo je uvnitr kde tekla voda.
A barvit nejlepe chemicky. Barva funguje jako izolace.
A nejvetsi svinstvo je uvnitr kde tekla voda.
A barvit nejlepe chemicky. Barva funguje jako izolace.
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Pokud teda potrebuju vycistit vnejsek radiatoru, tak staci vyvarit ve vode s citronem (nebo kyselinou citronovou?) a oplachnout destilkou? Vnitrek trubek uz jsem vycistil octem.
Pujde na to barveni v domacich podminkach pouzit Sulphol ( http://www.inotex.cz/?tab=3&sel=dyes&lang=cz#sulphol ), nebo radsi neco jineho?
----
Nikdo nevi? Chemii jsem naposledy videl pred osmy lety na gymplu a ani tam jsme chemicke barveni nebrali, takze little help by se sikla.
Pujde na to barveni v domacich podminkach pouzit Sulphol ( http://www.inotex.cz/?tab=3&sel=dyes&lang=cz#sulphol ), nebo radsi neco jineho?
----
Nikdo nevi? Chemii jsem naposledy videl pred osmy lety na gymplu a ani tam jsme chemicke barveni nebrali, takze little help by se sikla.