Selhání 5TB RAID5 - selhání dvou disků )-:

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Selhání 5TB RAID5 - selhání dvou disků )-:

Příspěvek od X-COM »

Už asi 12 hodin tu střídavě vypadává elektrika. Počítač neuchránila ani UPSka.
Mám RAID5 6 disků na ICH9R.
Když jsem zapínal počítač byl stav pole "Failed" a dva disky se tvářily, že nejsou členy pole, zbylé čtyři měly správně nastaveno, že jsou členy toho 6diskového pole.
Nefungovalo ani nějaké označení disků ve Win, že jsou funkční, tak jsem ze zoufalosti vyzkoušel (v biosu řadiče, ne win) pole zrušit a totožně ho znovu vytvořit.
Po ukončení tvorby pole jsou všechny disky členy pole a pole má stav "initialize".
Ve windowsech ale pole není inicializované a po inicializaci nevidí žádný oddíl. V tu chvíli jsem všeho nechal, počítač vypnul a disky odpojil, aby na nich nedošlo k nějakým nevratným změnám. V tu chvíli ale Intel matrix console už hlásila inicializované 1%.

A moje otázka zní. Dá se nějak pole obnovit do své původní slávy? Je to možné v domácích podmínkách?
Mám na něm přeci jen asi 3TB dat a jejich ztráta by mne mrzela (naštěstí tam nemám životně důležitá data).

Z toho plyne, že si do roka a do dne pořídím řadič, který umí RAID6.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Unholy
Nováček
Nováček

Re: Selhání 5TB RAID5 - selhání dvou disků )-:

Příspěvek od Unholy »

Tvá ztráta mě mrzí.... :( Jinak líp než RAID6 řadičem podle mě uděláš tou UPSkou. Bydlím na vesnici a docela často tady vylítne elektrika nečekaně. Si moc nedokážu představit že bych bez ní fungoval
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

No, ale já bych se ještě se ztrátou těch dat nechtěl smiřovat. Přeci jen jsem to shromažďoval nějakých 5 let.
Máte někdo nějaký nápad?
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Haveja
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Haveja »

no zkusil jsi programem get data back?
MACBook Pro 2012, DELL LATITUDE E5250.
Stary tuning computer: http://home.tiscali.cz/havelka.jan/[/size]
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Nezkoušel jsem zatím nic, protože při připojeném poli probíhá inicializace a bojím se, že to znamená zápis. Tak aby se nic nepřepsalo.
Ale když se nevymyslí nic lepšího, tak to nechám inicializovat a pak vyzkouším různé programy. A kdyby to náhodou šlo, tak nechci zase shánět 3TB disky, abych to tam nakopíroval.
.xxx.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od .xxx. »

... tak jsem ze zoufalosti vyzkoušel v biosu řadiče, ne win) pole zrušit a totožně ho znovu vytvořit.
hm .. rek bych ze timhle postupem (zrusenim a novym vytvorenim pole v biosu radice) si udelal snad tu nejhorsi vec co slo pro obnovu dat udelat
zZZzzz
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Taky se obávám, že data jsou ztracená. Pro příště zkus nejdřív resetovat BIOS. Mně už dvakrát RAID BIOS nahlásil failed pole a v obou případech pomohl reset BIOSu (tj. klasického BIOSu pomocí Clear CMOS, deska Gigabyte P965-DQ6).
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

Přidám se taky k truchlení...
Pro obnovu dat z RAID-u je nejlepší asi UFS Explorer.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

.xxx. píše:
... tak jsem ze zoufalosti vyzkoušel v biosu řadiče, ne win) pole zrušit a totožně ho znovu vytvořit.
hm .. rek bych ze timhle postupem (zrusenim a novym vytvorenim pole v biosu radice) si udelal snad tu nejhorsi vec co slo pro obnovu dat udelat
Tím bych si nebyl úplně jistý, protože jsem už dřív tohle udělal (RAID0 dva disky) a po zrušení a znovusestavení se stejnými vlastnostmi zůstala data zachována.
Ale už jsem se s tím celkem smířil. Prakticky komplet moji hudbu má u sebe kamarád, takže o ni nepřijdu.
Přijdu tak asi o 2,5TB filmů, které jsem sbíral 5 let )-:
Sten
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od Sten »

pokud přijdeš jen o filmy, tak bych vůbec netruchlil, při dnešní rychlosti internetu to máš za chvílu znovu :)
Haveja
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Haveja »

UFS Explorer, zkusil jsi to?
MACBook Pro 2012, DELL LATITUDE E5250.
Stary tuning computer: http://home.tiscali.cz/havelka.jan/[/size]
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

X-COM píše:Tím bych si nebyl úplně jistý, protože jsem už dřív tohle udělal (RAID0 dva disky) a po zrušení a znovusestavení se stejnými vlastnostmi zůstala data zachována.
Ano, u RAID-0 to pomoct může. U RAID-5 je to naprostá blbost a obávám se, že kdyby ničím jiným, tak tímhle sis ty data navždy zničil.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Zatím mám ty disky odpojené a až někdy budu mít čas a náladu se otmu věnovat, tak je zapojím a vyzkouším.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Imho je největší problém v té reinicializaci pole, tipuju že to začal přepisovat nulami a to by == :evil:
S integrovanými RAIDy nemám moc zkušeností, ale pokud nechceš investovat do profesionální obnovy firmou, napadají mě dvě teoretické metody..

první vyžaduje HW, druhá znalosti a ani jedna negarantuje úspěch :oops:

1. boot ze single disku s OS a zkusit, jestli se chytne nějaký ověřený nástroj na recovery. Teoreticky by měl systém pole vidět (ve správci disků) jako jediný fyzický disk bez oddílů. Za předpokladu, žes tam měl NTFS je šance na obnovu relativně dobrá i při velkém poškození. Horší bude KAM ty data přesypávat a jak a kdy to přebírat. Dolování surového RAW formátu může zabírat klidně 5x víc než původní data, protože obsahuje spoustu balastu a duplicit.

2. Zkusit Linux, kde údajně existuje nějaký tool na recovery z integrovaných raidů, ale jen jsem o tom párkrát zaslechl, nic konkrétního nevím. Jen že k diskům přistupuje jednotlivě a zkouší rekonstruovat data...

V případě obnovy firmou počítej s pětimístnou částkou :(
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Aigor píše:
Na obnovu firmou kašlu, neměl jsem tam nic důležitýho.
Můj následující postup bude UFS explorer s řadicem nastaveným na normální IDE (tedy ne RAID). Disky jsou tak vidět zvlášť a řadič nic nepřepisuje. Tomu exploreru tedy zadám, že ty disky byly v RAID5 a uvidím (ještě jsem to ani nenainstaloval). Z toho pole byhc chtěl zachránit tak nějaké 2-2,5TB filmů a loseless Pink Floydy, jinak je mi hudba jedno a nějaké image taky.
vesna
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vesna »

No a co se vykaslat na RAID a zkusit data vykopirovat z kazdeho disku postupne treba pomoci Getdataback...?
Procak> AMD Phenom II X4 945 Deneb 3.0GHz (default) + chladic CM Hyper 212 Deska> GA-MA790GP-DS4H + bios F6 Pameti> Hyper-X 1066Mhz(na 800Mhz) DDR2 8GB Grafika> GeForce 8800GTS 512 (default) Disky> (1x) SSD OCZ Vertex 60GB -samozrejme system (1x) Samsung HD154UI 1,5TB (1x) Samsung 1TB HD103UJ (1x) Seagate 1,5TB ST31500341AS Zdroj> Corsair HX750 Zvuk> Xonar DX + Logitech Z-5400 Digital 5.1 THX Klavesnice> Logitech Cordless Desktop Wave Pro Monitor> LCD ViewSonic VX2025wm a LG W2600HP-BF Case> Lian Li PC-V2110 OS> Windows 7 Ultimate 64bit Notas> Dell X1
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

vesna píše:No a co se vykaslat na RAID a zkusit data vykopirovat z kazdeho disku postupne treba pomoci Getdataback...?
Nejsem si jistý, jestli víš, co to RAID je...
Při RAIDu5 jsou data rozstripovaná po discích, takže na každém je jen jedna z 5 částí souborů nebo parita.
Data, která jsou na jednotlivých discích, tedy nejsou sama o sobě čitelná.
vesna
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vesna »

X-COM píše:
vesna píše:No a co se vykaslat na RAID a zkusit data vykopirovat z kazdeho disku postupne treba pomoci Getdataback...?
Nejsem si jistý, jestli víš, co to RAID je...
Při RAIDu5 jsou data rozstripovaná po discích, takže na každém je jen jedna z 5 částí souborů nebo parita.
Data, která jsou na jednotlivých discích, tedy nejsou sama o sobě čitelná.
jasne ze vim co je raid, sem akorat neuvazoval jak sem to psal:) je to blbost to je jasne...
Procak> AMD Phenom II X4 945 Deneb 3.0GHz (default) + chladic CM Hyper 212 Deska> GA-MA790GP-DS4H + bios F6 Pameti> Hyper-X 1066Mhz(na 800Mhz) DDR2 8GB Grafika> GeForce 8800GTS 512 (default) Disky> (1x) SSD OCZ Vertex 60GB -samozrejme system (1x) Samsung HD154UI 1,5TB (1x) Samsung 1TB HD103UJ (1x) Seagate 1,5TB ST31500341AS Zdroj> Corsair HX750 Zvuk> Xonar DX + Logitech Z-5400 Digital 5.1 THX Klavesnice> Logitech Cordless Desktop Wave Pro Monitor> LCD ViewSonic VX2025wm a LG W2600HP-BF Case> Lian Li PC-V2110 OS> Windows 7 Ultimate 64bit Notas> Dell X1
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“