AMD/ATI - Editace BIOSů, flashování

Všechny ovladače, problémy, řešení a doporučení pro grafické karty a nebo jejich BIOSy.

Moderátoři: morke, Walker1134

Odpovědět
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Re: ATi Radeon HD4850 / HD4870 - Problémy a jejich řešení

Příspěvek od Fofrer »

quicksilver píše:Ahoj vsem kutilum a kutilkam.Od vcera mam jeden velky problem.Stala se me takova prihoda.
Flashoval jsem pres program :TechPowerUp Radeon Bios Editor v1.17 ,a nasledne stahl si bios na kartu
HD4850. (Mam Gigabyte HD 4850 512 MB).Zkratka se me celej komp pri flashovani seknul.Prve jsem si myslel,ze je to prubeh flashovani a cekal jsem tak 5 min v pulce proste se to dal uz nepohybovalo.Tak jsem ja vul dal rezet a od te doby mam pouze cernou obrazovku.(Jina grafika me do kompu jde v pohode)
GeForce 7800GTx ,ktera uz ma za tu vecnost prepalene pameti ,hazi artefakty.Pokousel jsem se o vytvoreni auto flash pres autobat.exe

@echo off
atiflash -p 0 bios.bin
shutdown -r

(pouzivam originalni ulozeny bios z karty !)
Problem je,ze flashka (128 BIT) Nenaskoci ,nenabehne,neproblikne ... manualne to jde.
Kdyz dam 7800 do prvniho slotu a HD 4850 do druheho (mam desku Asus AN8-E Deluxe)
Obe karty se podle ventilatoru toci a Geforska se aspon dostane do Winu,kdyz jsem to chtel udelat manualne.
Napisu :

Dam pri startu F8 , najedu do Flashy a rucne zadam ...

atiflash -p 0 bios.rom - Vyskoci me hlaska : 0FL01

Jak prosim presne mam udelat : Auto flash soubor autobat.exe ? Popripade kam mam kartu dat atd.Velice dekuju za vase rady.Jinak co se tyka flashovani mam za sebou jiz nekolik Geforsek a 1 Atinu jen se me nikdy tohle jeste nestalo :_(
Hlasi ti to ze ji to nenalezlo.
Zkusil bych jeste schrastit PCI grafiku.. a tuhle dat do hlavniho slotu, pripadne ten flash forcenout (-f).
quicksilver
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od quicksilver »

Jdu na to : PCI nevlastnim leda si ji nekde pujcit.Zkusit dat opet ... do prvniho 7800 a do druheho
HD4850 a prikaz dam : atilfash -f1 bios.rom .... nekde jsem tedka cetl ,ze ta jednicka musi byt u toho.
jinak 0 je prej prvni slot a 1 druhy.Tak,ze to zkusim jeste takhle.Docela by me zajimalo jak udelat ,ten autoboot pres flasku ?

-------------------------------------

Zatim se me nedari .... :_(
Porad me to pise : 0FL01 ... at delam co delam.
C:AMD Phenom II X4 965 black edition Quad-core 3400Mhz, socket AM3, Chl: NOCTUA NH-U9B SE2,Pam: OCZ DIMM 8GB DDR III 1600MHz OCZ3P16004GK Platinium XTC GK: SAPPHIRE R270X 4GB , Z:ASUS M4A785TD-EVO, Zdroj: CORSAIR TX750 V2,Větračky: 2x 12 cm Thermaltake Smart Case Fan II A2029, HDD = 2TB DAT Skříň: Thermaltake Armor Jr. VC3000BNS: WIN : WIN 10 PRO 64BIT CZ
quicksilver
Začátečník
Začátečník

Na ruznych strankach pisou ...Black display ,no signal vga .help!
HD4850 a jak jim to nenachazi kartu .....
a pak uz tam jen pisou .... vyreseno

I kdyby jsem to delal po slepu pres : autobat.exe me by to nevadilo jen ,se me ta flaska sama od sebe nespusti ,ale manualne to nactu jen me to nenajde kartu.Mam uz u toho nervy.

Aha tak to jen tak neudelam ... mam 400W zdroj a kdyz tam dam HD4850 + GF7800GTx logicky se rozvitila cervena kontrolka ...tak,ze to asi ani nepujde ... musim splasit nekde PCI kartu :_(
C:AMD Phenom II X4 965 black edition Quad-core 3400Mhz, socket AM3, Chl: NOCTUA NH-U9B SE2,Pam: OCZ DIMM 8GB DDR III 1600MHz OCZ3P16004GK Platinium XTC GK: SAPPHIRE R270X 4GB , Z:ASUS M4A785TD-EVO, Zdroj: CORSAIR TX750 V2,Větračky: 2x 12 cm Thermaltake Smart Case Fan II A2029, HDD = 2TB DAT Skříň: Thermaltake Armor Jr. VC3000BNS: WIN : WIN 10 PRO 64BIT CZ
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: ATi Radeon HD3850/3870 (RV670) - problemy a jejich reseni #2

Příspěvek od Krteq »

Takže znova...
  1. vytvořit bootovací médium
  2. nahrát na něj původní (zálohovaný) BIOS a atiflash.exe
  3. vytvořit autoexec.bat soubor

Kód: Vybrat vše

@echo off
    atiflash -f -p 0 xxxx.bin
    shutdown -r
  4. vložit bootovací médium a zapnout PC, po automatickém restartu (shutdown -r) by mělo být vše OK
Ten soubor se musí jmenovat autoexec.bat jinak se automaticky nespustí a musí v něm být zapsáno vše, co jsem psal (vyjma názvu *.bin souboru, ten si uprav podle názvu původního biosu).
quicksilver
Začátečník
Začátečník

Re: FAQ - ATI BIOSy, editace BIOSů, flashování

Jako botovaci medium pouzivam USB 128 MB ,problem je,ze se me to automaticky nezpusti.

vytvorim soubor : autobat.exe

@echo off
atiflash -f -p 0 bios.rom
shutdown -r

a kdyz mam 7800GTx v prvni pozici , a HD4850 v druhy v pozici a zadavam ... to rucne .
ruznym zpusobem ...

atiflash -f -p 1 bios.rom , nebo atiflash -f -p 2 bios.rom .. to jsem uz prozkousel ruzne kombinace.

Bud me to pise : 0FL01 , nebo zarizeni nebylo nazeleno.

Dasli je,ze mam 400W a kdyz tam dam HD4850 a 7800GTx pochybuju o tom,ze by to slo v pohode. (nejsem si tim jistej).Navod na USB pouzivam ze stranek DDworld ,chtel jsem napojit diskotovku a pak zjistim,ze diky zdroji Enermax nemam pripojku k disketovce.Tak mam tedka dilema a jinou grafiku jsem nesehnal ani obycejnou v krame.
Mimo to 7800GTx uz hodim do popelnce,pac silne se prehrejva,jako blazen ! ( uz jsem ji par let nepouzival,co me odesli na tom pameti a hazelo to artefakty,jinak ciste na net se dostanu ,ale to prehrivani je slusnej masakr !)

Vazne by me zajimalo jak to botuji jiny ? Neudelal by na to nekdo mega navod ? Urcite to pomohli nejen me,ale i jinym.Nevim kde delam porad chybu ,aspon ,kdyby jsem dal HD4850 do prvni pozice a flasku vlozil do USB a normal zapnul kompa.Sice by treba byla cerna obrazovka,ale aspon by jsem videl jak komp na usb maka ?
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Udělej to přesně tak jak jsi psal.
quicksilver píše:...kdyby jsem dal HD4850 do prvni pozice a flasku vlozil do USB a normal zapnul kompa...
A ještě mi vysvětli, čemu z této věty nerozumíš.
Krteq píše:Ten soubor se musí jmenovat autoexec.bat jinak se automaticky nespustí a musí v něm být zapsáno vše, co jsem psal (vyjma názvu *.bin souboru, ten si uprav podle názvu původního biosu).
Jinak ten autoexec.bat provede následující:
atiflash -f -p 0 xxxx.bin => Spustí program atiflash s tím aby ignoroval chybová hlášení(-f = "force") a nahrál BIOS do karty založené na čipu ATI (-p) která je vedená jako primární adaptér ( ID 0) a nahraje tam BIOS ze souboru xxxx.bin.
shutdown -r => "automaticky" restartuje PC po dokončení flashování
quicksilver
Začátečník
Začátečník

Pres program : HP USB Disk Storage Format Tool + bootme jsem si vytvoril USB DOS
Kdyz se tam podivam pres skryte soubory tak vidim : command.com, io.sys a msdos.sys (Coz je podle me OK!)
Dale tam dam ... atiflash.exe , autoexec.bat , bios.rom , atiflash.chg.
Dam USB ze zadu do USB a zapnu kompa ... sleduju USB ,ktery by mel zablikat nic takoveho se nedeje.Obrazovka stale cerna a nic se nebotuje.Tak nevim :_( Grafika je v prvni pozici PCI-Express slotu ) Nema se jeste nekde neco nastavit ? I kdyz jsem se predtim dival na botovani tak tam bylo na vyber : HDD , mechanika a disketovka.Diky za jakekoliv dalsi rady ,nebo by se dalo z Biosu do ,ktereho se dostanu z 7800GTx nejakym stylem nejde nastavit botovani z USB ?
Naposledy upravil(a) quicksilver dne pát 14. lis 2008, 15:17, celkem upraveno 1 x.
Hujeros
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hujeros »

quicksilver píše:I kdyz jsem se predtim dival na botovani tak tam bylo na vyber : HDD , mechanika a disketovka.Diky za jakekoliv dalsi rady ,nebo by se dalo z Biosu do ,ktereho se dostanu z 7800GTx nejakym stylem nejde nastavit botovani z USB ?
pokud to deska podporuje tak musis v BIOSu nastavit jako "primary boot" : USB HDD . Pak uz by to melo fungovat. To ze flash jede bys mel poznat podle blikajici flashky.
Pokud deska nepodporuje boot z USB HDD tak asi smolik a jedine to zkusit u nejakyho kamose.
CPU:RYZEN 5 1600AF +SPC Spartan 3 LT @3,90GHz(1,38V);MB:B450 AORUS M rev1.0;DDR4:CRUCIAL Ballistix Sport 8GB 2666MHz @3200 CL16(1,35V);
VGA:GigaByte RX6600 XT 8GB
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Už to píšu potřetí... ten soubor se musí jmenovat autoexec.bat :angry2:
Krteq píše:Ten soubor se musí jmenovat autoexec.bat jinak se automaticky nespustí a musí v něm být zapsáno vše, co jsem psal (vyjma názvu *.bin souboru, ten si uprav podle názvu původního biosu).
Krteq píše:

Kód: Vybrat vše

@echo off
atiflash -f -p 0 xxxx.bin
shutdown -r
Jinak ten autoexec.bat provede následující:
atiflash -f -p 0 xxxx.bin => Spustí program atiflash s tím aby ignoroval chybová hlášení(-f = "force") a nahrál BIOS do karty založené na čipu ATI (-p) která je vedená jako primární adaptér ( ID 0) a nahraje tam BIOS ze souboru xxxx.bin. [/color]
shutdown -r => "automaticky" restartuje PC po dokončení flashování
quicksilver
Začátečník
Začátečník

USB vidim pouze ,kdyz zadam F8 ,pak mam na vyber ,ale rad by jsem to mel automaticky.
Jak se tady o to snazim uz od vcerejsiho dne.Asi se s grafikou stavim u brachy ma noveho kompa tak by tam snad mohl mit lepsi podporu pro usb.Me tam mate,ze USB ,kdyz to chci ,aby to slo automaticky neblika,nereaguje (Nepracuje) a dale by me zajimalo jak to rozchodil jeden typek co mel uplne stejny problem se stejnou grafikou.Snad tohle nekdy vyresim,pac na hovou grafiku nemam do pristiho roku ani floka :_(

// Edit : Krteq to jsem tedkom pochopil jak se to ma jmenovat.Jen to proste nedela co delat ma.
A nemohla by byt chyba primo souboru bios ? Ohledne ID ?
Mam grafiku od Gigabyte HD4850 512 MB ,tak kdyby jsem te mohl poprosit popripadne o upravu souboru tak,aby me to normal vzalo,jestli je tam nejaka blbost.

Soubory:

a123.bin , autoexec.bat , COMMAND.COM , atiflash.exe , atiflash.chg , IO.SYS ,
MSDOS.SYS (To vse mam na USB)

Tohle mam napsano : V tom souboru.

@echo off
atiflash -f -p 0 a123.bin
shutdown -r
Naposledy upravil(a) quicksilver dne pát 14. lis 2008, 15:42, celkem upraveno 2 x.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Očividně nepochopil... Vyndej tu GeForce, dej HD4850 do prvního (horního) PCI-E slotu, narvi tu bootovací flashku s obsahem co jsem psal do USB portu, zapni PC a až se restartuje, tak to musí jít.
Na monitoru nic neuvidíš, tomuhle postupu se říká "flashování naslepo" (blindflash).
quicksilver
Začátečník
Začátečník

V prvnim slote : HD4850 a mam to tak jak pises.Zapnul jsem kompa.Nevidim pohyb na USB ,ze by to makalo.Necham to pracovat ,jesti to neco dela.Jak tohle muze trvat dlouho ? Nemuze byt treba neco blbe nastaveno ? Ohledne Biosu v desky ? Posledni moznosti je,vzit kartu a USB a stavit se k brachovi zastrcit + USB a videlo by se.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

K nikomu to netahej, jestě přeflashuješ kartu jemu. Jak psal Hujeros, v BIOSu musíš mít vybrané USB zařízení jako primární bootovací zařízení.
quicksilver
Začátečník
Začátečník

Prvni poznatky : kdyz tam dam 7800GTx ,nastavim bios tak,ze kdyz restartuju kompa USB se detekuje blika.
vypnu kompa,vytahnu 7800GTx a dam tam : HD4850 zapnu kompa a nic .... dam tam potom zpatky
7800GTx a kouknu a normal USB 2.0 tam nastaveni porad ,jako prvni botovani je stale USB 2.0 a u 7800GTx to normal pri startu zablika.

Jsem to s toho od vcera tak blbej,nebo je karta kaput ? Nechapu ,kdyz mel jeden typek podobny problem a kartu rozchodil a mam dojem,ze to byl podobny kousek jen jina znacka.Psal o tom na CzechComputeru a pouzival pritom 6800 geforce. Nemohl by jsem to nejakym zpusobem udelat i ja ?

V prvnim slote : HD4850 a v druhem 7800GTx jen by jsem potreboval nejakym zpusobem udelat,aby jsem mel na te 7800 obraz. Dekuju za rady a omlouvam se vsem,ze vas s tim otravuju.Dneska uz se to asi moc nevyresi a nevim,jestli nekdy vyresi ,ale do tedka me to stve :_(
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

tak to vem k brachovi ne? Uz se s tim seres a nic z toho.. ale jeho kartu napred vyndej... nebo si zkus sehnat tu PCI kartu .. nejakou prastarou S3 treba to snad bude v kazdym bazaru za 50,-
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

quicksilver píše:...V prvnim slote : HD4850 a v druhem 7800GTx jen by jsem potreboval nejakym zpusobem udelat,aby jsem mel na te 7800 obraz....
Proč tam pořád cpeš tu GeForce? Vyndej jí, nech tam jenom tu HD4850, postupuj přesně podle toho co jsem psal a musí to jít.
Krteq píše:...dej HD4850 do prvního (horního) PCI-E slotu, narvi tu bootovací flashku s obsahem co jsem psal do USB portu, zapni PC a až se restartuje, tak to musí jít.
Na monitoru nic neuvidíš, tomuhle postupu se říká "flashování naslepo" (blindflash).
quicksilver
Začátečník
Začátečník

Pane Krteq.

V prvnim slote nalezi umrtvena : HD4850
Druhem nenalezi zadna karta.Pouze ,kdyz dam do toho slotu jinou grafiku,ktera vice mene zere,jako prase a s spolu s HD4850 na 400W hold se k tomu komp nema,nebot sviti cervena kontrolka.
Jde o to,ze jsem na jedne strance cetl od nekoho .. a rad bych to opet nasel a toho chlapika kontaktoval,pac on ma uplne stejny problem a vyresilo ho ... cetl jsem neco na zpusob ...
Prvni slot Geforce a ve druhem mel umrtvenou HD4850 kazdopadne urcite ma lepsi zdroj,kde mu to klidanko pobral zdroj.

Co se tyka te PCI karty tak se na to nejde bracha opta.Ja bych v vcera v jednom v krame a tam nemeli nic a jeste u jednoho chlapika co pocitace stavi a nemel ani jednu.Urcite jsou mezi nama lidi co se jim grafika povaluje ve skrini.Mimo jine i kdyby HD4850 nesla ... jinou grafiku do pc tento rok nekupuju ... nejsem az tak blbej,pac bych si rovnou pak koupil 5800 radu ... (logicky,kdyz vyjde leden,unor ,nebo brezen ...to je skoro za chvili :)
Takze musim proste nekde splasit bud jednodusi grafiku tak,aby na mem kompu spolu s HD4850 jela v pohode a nebo nejakou starsi PCi kartu coz by bylo daleko lepsi ... jen ji sehnat :_(
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Tak a je po problému, prostě tu HD4850 reklamuj a nemusíme to řešit.
quicksilver
Začátečník
Začátečník

Fatkem je,ze grafiku mam starou 2 dny ,aby nahodou nebylo poznat co jsem stim delal.Take se to muze treba dat ozivit pres tu druhou kartu.Co by jsem docela rad vyzkousel a az pak by jsem vec resil pres reklamaci ,ale taky me ji nemuseji uznat.Jedine,kdyby jsem tam uvedl,ze se to stalo normalni cestou ,ze z niceho nic uz nenacte.Kdo vi ,ale stale tvrdim : nekdo ma podobnou kartu asi jine znacky, a povedlo se mu umrtvenou grafiku ozivit.
BBS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od BBS »

mám stejnej problem stim že jsem skoušel to co tu radíte akorat stim že jsem to udělal přes bootovací disketu s win a dal jsem tak příkaz atiflash -f -p 0 xxx.bin skoušel jsem to i přes pci nešlo i přes crosffire to jsem napasl atiflash -f -p 1 xxx.bin a přesto my píše samou chybu nevíte co stim winflash jsem skoušel
CPU:Q6600@OC,Zalman CNPS9700,MB:ASUS P5E(x38),DDR2 800@OC,Corsair 2x2gb CL4.4.4.12,Corsair TX650w,HDD segate 250GB,500gb,dvd-RW,GTX560@OC
Odpovědět

Zpět na „Ovladače a BIOSy“