Čau, mám router SMC, konkrétně model SMCWBR14-G2.
Cca před rokem jsem ho odpojil, protože jsme dostali kvůli výměně poskytovatele internetu jiný router. Tehdy 100% fungoval.
Teď jsem se ho pokoušel zapojit u kamaráda a na první pokus to nevyšlo, tak jsem se jal trochu laborovat.
Má 1 WAN a 4LAN konektory. LAN konektory mezi sebou fungují jako switch správně.
Ale když zapojím „připojení k internetu“ do WAN a počítač do LAN, tak v počítači internet nefunguje.
Což o to, asi bude třeba změnit nastavení routeru, ale dostáváme se k problému, že nevím jak.
Našel jsem papír, kde mám poznamenáno, že router má adresu 192.168.2.222, ale nedostanu se na něj, ani když počítač připojím na WAN, ani když je připojen na LAN. Tak jsem zkusil na routeru zmáčknout dírku reset a pak jsem zkusil zadat adresu, která je zmíněná v manuálu 192.168.2.1, ale ani tato adresa z WAN ani LAN není přístupná.
„Připojení k internetu“ je nyní ADSL router, na nějž zapojím kterýkoliv počítač a tomu net funguje.
Zvláštní je to, že když ten můj problematický router připojím přes WAN na LAN ADSL routeru, tak přestane fungovat net v ostatních počítačích na ADSL router připojených (to bych šacoval na nějaké DHCP z problematického routeru, které se vnucuje).
Vzhledem k tomu, že mi to se sítěma nikdy nešlo, tak se rovnou ptám, kde dělám chybu. Je třeba v nějakém speciálním pořadí potřeba zapojit napájení a až pak datové kabely?
Dík
Nastavení routeru
Moderátor: Don
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nastavení routeru
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- Weslo
- Středně pokročilý

Re: Nastavení routeru
z modemu musím mít kabel do wan na routeru
router musí být nastaven jako static nebo dynamic routing
dhcp nech jen na routeru - u modemu ho vypni
a nastav na routeru dns poskytovatele - ranec routerů má problémy s předávání dns requestů
a nastav na routeru dns poskytovatele - ranec routerů má problémy s předávání dns requestů
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Prvnímu řádku rozumím. Mám ADSL router, což je tedy modem + router, že? Říkejme mu tedy modem.Weslo píše:z modemu musím mít kabel do wan na routeru
Druhému řádku nerozumím.
Třetí řádek podle mne nechci, protože už na modemu(ADSL routeru) jsou napojené počítače. Rozumím otmu správně?
Čtvrtému řádku nerozumím.
Znovu opakuji, že hlavní problém je to, že se neumím dostat do administrace routeru a chtěl bych s tím poradit.
Dík
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- Weslo
- Středně pokročilý

1)modem moduluje a demoduluje, router směruje -je to tedy něco jiného(i když je to někdy v jedné krabici).
2)router většinou umí více módů práce - to co jsem napsal je mód který si myslím že by tam měl být
3)dhcp slouží pouze k organizaci a adresaci PC v síti - s její funkčností nemá nic společného
4)DNS je server který se stará o překládání jmených adres na IP adresy - každý poskytovatel nějáký má.
do administrace routeru se nejsnáze dostaneš tak že router vyresetuješ do továrního nastavení a připojíš k pc.
podíváš se jakou IP adresu a výchozí bránu ti přidělil - výchozí brána je adresa routeru.
2)router většinou umí více módů práce - to co jsem napsal je mód který si myslím že by tam měl být
3)dhcp slouží pouze k organizaci a adresaci PC v síti - s její funkčností nemá nic společného
4)DNS je server který se stará o překládání jmených adres na IP adresy - každý poskytovatel nějáký má.
do administrace routeru se nejsnáze dostaneš tak že router vyresetuješ do továrního nastavení a připojíš k pc.
podíváš se jakou IP adresu a výchozí bránu ti přidělil - výchozí brána je adresa routeru.
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
A tam se dostanu přes "ipconfig /all" ?Weslo píše:podíváš se jakou IP adresu a výchozí bránu ti přidělil - výchozí brána je adresa routeru.
- Weslo
- Středně pokročilý

jojo - nebo se koukneš přes síťová připojení
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak dík, až se dostanu domů, tak to vyzkouším a pak ze zeptám dál.