RAID5 ICH10R neustálá inicializace parity bez úspěchu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

RAID5 ICH10R neustálá inicializace parity bez úspěchu

Příspěvek od X-COM »

Čau,
mám problém na sestavě:
Intel Q9450
Gigabyte P45-DS3R
4x2GB 800MHz DDR2
Zdroj: Seasonic S12II 500W
Disky: 3xSamsung F1 1TB RAID5 (systémový a datový oddíl)

Nejdřív mi v něm postupně shořely dva disky http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=14&t=129456
A pak neustále pokračují problémy s RAIDem5. V původní sestavě jsem pokaždé vyměnil vyhořelý disk. Pak jsem dal dopočítat Paritu, aby bylo pole zase zálohováno. Ale vždy po nějakých 50% se počítač totálně seknul a pomohl jen restart a dopočíávání znova.
Vyměnil jsem tedy desku i zdroj za úplně nové kusy, čistě jsem nainstaloval Windowsy (Vista 64bit) a vše vypadalo v pohodě (memtest, prime i RTHDR přošel cca 8 hodin v pohodě). Počítač jsem předal, ale již následující den hlásí majitel, že se Parita sama od sebe zase inicializuje a opět nedojde dále než pár desítek procent.

Říkal jsem si, že je normální, že se pole musí po instalaci inicializovat (když jsem si stavěl svůj počítač, tak to dělalo), ale na druhou stranu si nejsem jistý, jestli to teď při vytvoření mého 5TB Raid5 dělalo taky.

Už poslední věc, co mne napadá, je chyba v jednom z těch dvou disků, které se neměnily. Nebo to může být tím, že na tom Raid5 je i operační systém?

Díky předem za rady.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: RAID5 ICH10R neustálá inicializace parity bez úspěchu

Příspěvek od Flegy »

cau, tu desku mam, zkousel sem i raid 5 a normalne to chodilo (1TB samsungy f1) takze predpokladam ze bud mb nebo hdd j v kelu. :(
Haveja
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Haveja »

nebo to muze byt vadna serie? a zkousel jsi jine disky nez samsung?
MACBook Pro 2012, DELL LATITUDE E5250.
Stary tuning computer: http://home.tiscali.cz/havelka.jan/[/size]
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Zajímavé je to, že nejprve se pole v pohodě inicializovalo, ale op pár dnech se inicializovalo znova a už s problémama.
Desku jsem měnil, takže bych musel mít velkou smůlu, aby byly oba řidiče špatné.
Na těchhle řadičích mám domácí RAID a zždy se mi v pořídku inicializuje.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Haveja
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Haveja »

ale ja myslim ze ty harddisky , jestli jsou vadna serie??? nekde jsem cetl ze samsungy do raidu maji vetsi problemy. a ze se doporucuje pouzivat od WD.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Tak po výměně dvou základní ch desek bez úspěchu jsem kapituloval a pořídil profesionální diskový řadič 3ware 9690SA http://www.3ware.com/products/sas-9690SA.asp.
Úspěch byl v tom, že řadič i po manuálním odpojení (simulace selhání) jednoho z RAID5 disků fungoval a po nahrazení diskem novým na něj za nějakých 14 hodin dopočítal chybějící data a RAID5 byl opět zálohovaný.
No, ale neuběhlo ještě ani 36 hodin od toho testu (12 hodin od předání počítače) a zákazník volá, že se mu pole opět samo rozpadlo a prý už se automaticky rebuilduje.

Tak co vy na to?
Haveja
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Haveja »

a jake ma disky a vy?? a desky? ma stejny radic jako vy?
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Aha, to jsem nenapsal.
Jedná se pořád o ten počítač, o kterém píšu od začátku.
Haveja
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Haveja »

a zkousel jste disky od jinych vyrobcu nez samsung?
a zákaznik ma jake disky?
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Jsou tam stále ty Samsungy.
Ne, nezkoušel, přeci jen pro mne 9000Kč za nové disky je dost peněz (ano, ten řadič stál stejně, ale tu chybu jsem šacoval spíš na ICH10R než na disky, které používám ve svém počítači a bez chyb).
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Tak je to tu, budu měnit disky.
Jaké byste doporučovali?
Western Digital Caviar Green WD10EADS - 1TB http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=59627
Výkon není prioritou.
Haveja
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Haveja »

no prave si mysim ze bys zkusil jine disky, nejlepe od WD verzi RAID. ale i Greeny nejsou spatne.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Tak jsem je objednal.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Dost me zajima jak pochodis. Mam lehci verzi 3Ware 9650SE, jen s WD 6400AAKS a zatim maximalni spokojenost. Kazdy mesic nechavam projet verifikaci a zatim bez problemu.
Zarazi me to, ze v posledni kompatibility listu jsou uvedeny 1TB Samsungy jako bezproblemove, takze disky by to nejspis byt nemelo...

Nechals projet po vytvoreni pole inicializaci?
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Aigor píše:Dost me zajima jak pochodis. Mam lehci verzi 3Ware 9650SE, jen s WD 6400AAKS a zatim maximalni spokojenost. Kazdy mesic nechavam projet verifikaci a zatim bez problemu.
Zarazi me to, ze v posledni kompatibility listu jsou uvedeny 1TB Samsungy jako bezproblemove, takze disky by to nejspis byt nemelo...

Nechals projet po vytvoreni pole inicializaci?
Nenechal. Po vytvoření pole a nainstalování OS jsem jeden disk odebral (jakoby se stala chyba) a nechal to rebuildovat. To proběhlo v pořádku.
Je možné, že mám smůlu na nějakou fakt vadnou řadu, protože když jsem to předtím řešil na ICH10R, tak pokaždé to psalo, že selhal jiný disk.

Tak ale čím by to mohlo být.
Jak říkám, měnil jsem desku (2x) i zdroj a i nějaké disky.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Mno jen přihodím takovou vlastní perličku z první zkušenosti s tímto řadičem.
S RAIDy dělám v práci jako admin už pěknou řádku let, takže jsem manuál (> 300 stran) zběžně prolistoval, utrousil pár poznámek o BFU a pustil se do instalace. Všechno proběhlo bez problémů. Instalace řadiče, nastavení disků v BIOSu, konfigurace pole. Instalace Vist proběhla hladce, ostatně na nové sestavě, s novým řadičem a novými HDD jsem problémy nečekal. Po konfiguraci OS jsem udělal několik benchmarků, potom zátěžové testy, kdy jsem opakovaně zaplnil asi 60% kapacity pole a po asi 3 dnech jsem začal na disky sypat ostrá data.
Pár dní na to jsem si vrtal v managementu a z dlouhé chvíle si spustil verifikaci pole. To se doporučuje provádět pravidelně a na provoz by nemělo mít vliv, řadič nastaven pro provádění na pozadí s upřednostněním I/O pro vyšší výkon.

Samozřejmě to bylo to poslední, co jsem na řadiči spustil. PC už nenabootoval, OS končil v modré obrazovce. Co se stalo mě docvaklo až druhý den večer...

Vysvětlení je jednoduché - po vytvoření pole musí následovat inicializace, tu jsem nepustil, takže řadič pracoval v jakémsi kompatibilním režimu. Ovšem verifikace nejde spustit na neinicializovaném poli, takže BIOS řadiče správně místo verifikace nejprve vynutil inicializaci. Tím se ovšem změnil přístup k disku a OS najednou začal potřebovat drivery, které předtím sice slízl, ale nepotřeboval. Takže končil na BSOD.
A happyend? Po přeinstalaci OS je pole po inicializaci, verifikace no problem a všechny data jsou tak jak jsem je prvně nakopíroval. Zato jsem si dodatečně přečetl několik kapitol manuálu :razz:

Takže pokud jsi vyhodil disk hned po vytvoření pole, těžko říct jak se to zachovalo. Navíc bez verifikace se nedá vyloučit chyba logiky/povrchu některého z disků.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Po vyhození disku a nahrazení jiným se pole bez problémů rebuildovalo až do stavu OK.
Já jsem při instalaci OS musel drivery dodat, jinak Visty pole neviděly.
.xxx.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od .xxx. »

no rek bych ze zaklad k uspesnemu pouzivani takoveho radice s (PCI E 8x) je mit na MB dost nicim *nesdilenech* PCI Express linek
tedy bych volil MB s X48 ... a ne s P45
( pokud u P45 osadis krome VGA a radice jakykoliv jini PCI E 1x - tak bude v kolizi (sdileny) s PCI E 8x slotem ve kterem je radic - coz neprinese nic dobreho
zZZzzz
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Skutečně tam kromě grafárny je i PCIe1x zvukovka.
Nicméně si nemyslím, že by osazení takové zvukovky mělo přinést nějaké problémy.
.xxx.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od .xxx. »

moje skusenost je takova, ze radic spolehlive funguje az na nicim nesdilenych PCI Express linekach :idea:
zZZzzz
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“