vista 64bit

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
lukastrtilek
Začátečník
Začátečník

vista 64bit

Příspěvek od lukastrtilek »

cauvec jenom mam takovou otazecku mel jsem vistu 32bit a presel jsem na 64bit(format hardisk,nova instalace,vsechny ovladace 64bit).No a vsechny veci a i hry jse ukladaji do program files x86 coz je oznaceni 32bit jestli jse nemilim?Jsem lajk!Je to tak v poradku?Koupil jsem 64bit OEM kvuli tomu abych vyuzil 64bit procesor athlon 64 x2 6000+ a 4gb ram.
Dekuji :)
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: vista 64bit

Příspěvek od Smith »

do "Program Files" se instalují 64-bitové programy
do "Program Files (x86)" se instalují 32-bitové programy
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
lukastrtilek
Začátečník
Začátečník

jasne ale kdyz teda jse mi do toho x86 nainstaluje i hra napr COD5 tak pak vyuziva plne 64bit procesor?Nebo jenom ho repocitava na 32bit???Mam vtom trochu bordel :-D asi je to hloupost co jsem tet napsal ale proste me zajima jestli jsem tet tim novym 64bi procesorem pomohl ve vykonu ve hrach?cetl jsem to totiz na jedne nejmenovane strance a tam bylo ze OEM32 bit zpomaluje procesor64bit o 20%!!
Diky
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

lukastrtilek píše:cetl jsem to totiz na jedne nejmenovane strance a tam bylo ze OEM32 bit zpomaluje procesor64bit o 20%!!
Diky
to je hovadina, a hlavně naprosto nesmyslná. 64bit procesor dovede spustit 64bit i 32bit aplikaci, rychlost je cca srovnatelná, výhody jsou trošku jinde. o nějakém "zpomalení" nemůže být vůbec řeč a přepočítávání taky ne, jsou to prostě dva režimy běhu.

konkrétně ty využiješ díky 64bit systému celých 4GB paměti (na 32bit bys využil jen cca 3GB, to je limit 32bit systému). rychlostní nárůst nejspíš nezpozoruješ, málokterá aplikace dovede využít 64 bitů i jinak než tím že má k dispozici víc paměti.

co se týče Program Files, do Program Files se instalujou jen 64bitové aplikace - a je to taky vodítko, podle kterého zjistíš jestli je aplikace 64bitová nebo ne. pokud se konkrétně COD5 nainstalovala do Program Files (x86), je to 32bitová aplikace a výhody 64bitů nevyužívá - což ale neznamená že bude nějak zpomalená nebo tak něco, prostě poběží ve 32bitovém režimu.
ignorelist: kremrole a dezoláti
lukastrtilek
Začátečník
Začátečník

MOC TI DEKUJU ZA VYSVETLENI!! :wink: Jeste jednou diky
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

Já bych ještě dodal to, že "Program Files" a "Program Files (x86)" jsou jen složky, klidně si můžete 64b program dát do "x86" a naopak. Praktický rozdíl, pominu-li binec v tom jaký je kde program na jaké platformě, je beztak nulový.

Tím chci říct že to umístění je sice dobré vodítko ale jistá věc to není. Opravdu se to dá zjistit až při spuštění a pohledu na Správce úloh (ty 32b mají za názvem "*32")
Tom.CZ.73
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tom.CZ.73 »

Těch 15% byvá někdy uváděno jako rozdíl mezi 32bit a 64bit verzi aplikace, ale ve hrách spíš budeš omezen grafikou
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

v tom případě to může být případ pouze dané konkrétní aplikace, tj. jak moc se povedl "přepis", ale to může být v další verzi zase úplně jinak
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

co se týče spuštění 32bitové aplikace v x64 prostředí - možná to souvisí s teoreticky větší spotřebou paměti v případě x64 aplikací - jednoduše řečeno při práci s entitou v 64bitovém prostředí je třeba 2x tolik paměti než při práci v 32bitovém. teoreticky tedy identická aplikace spuštěná v 64bitovém systému může sežrat až 2x tolik paměti než ve 32bitovém systému. v praxi je ten rozdíl ale malý, až žádný.

nativní x64 verze aplikace by se měla chovat stejně, pokud to je stejný zdroják zkompilovaný pro x64.
ignorelist: kremrole a dezoláti
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“