HD4850/4870 chlazení

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Re: HD4850/4870 chlazení

Příspěvek od Octopuss »

Tak v idle paráda, ale v loadu katastrofa :D
Sice ještě nemám nalepený chlazení zezadu (fakt se bude hodit), ale vidím to spíš než na jeden hodně foukající 120mm na dva středně 92mm... Abych uchladil ty regulátory v loadu, musel bych tu Noctuu přesunou úplně na kraj karty, což by se imho ale nelíbilo půlce pamětí a možná i GPU.
Mrtvola
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrtvola »

Ofukem moc nezískáš (pár stupňů) a větrák dej hlavně nad VRM, S1 je na jádro dostatečné a paměti podobně:-) Hlavní je VRM. Však říkám. VRM je Achillova pata chlazení HD4870ky.
i5 3570K, Asus P8Z77 M-Pro, Kingston HyperX XMP 1600Mhz 8GB, GB HD7870, Crucial M4 128GB, Cosmos S (díky Pejsku :-) ), Seasonic X560W
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

No je pravda, že jádro je v pohodě klidně na 90??? asi. Mně původně šlo o ticho + nižší teplotu, se kterou to ale jak koukám nebude TAK žhavý (lol). Zkusím tu Noctuu zatím posunout úplně doprava a rozhodil jsem sítě na nějaký dlouhý pasivy - jeden bych říznul a nalepil na celou šířku karty zezadu.
Uvažoval jsem o něčem podobným i vepředu, ale asi to nechám jak je, protože tam stejně není prakticky žádná rovná plocha.))

edit: Kolik snesou paměti? ty dva neofukovaný kousky v loadu dost pečou... a stejně si myslím, že 2x 92 na rozumný rychlosti by dost pomohlo.
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

no pameti neco snesou.. ale ne zas uzasne moc :D Hlavne aby ti pak nedelali artefakty. Ja to mam reseny 120mm+92mm a nestezuju si. Ale na VRM sem nakonec udelal taky home-made plech z jednoho pasivu z NB.
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

No, já koupil ten Scythe set a jako je to sice hnusnej bastl ale drží to... Jak jsem říkal, blbý je, že zepředu je to poněkud nerovný. Zezadu je to pohoda.
7.jpg
Takhle to finálně vypadá. Snad když na to budu foukat, bude to dostačující. Akorát některý jsem moh dát jinak a některý vypustit, ale nevěděl jsem co jak topí nebo netopí.

Btw. Jak se ti tam povedlo dát 120 i 92?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

Octopuss píše: Btw. Jak se ti tam povedlo dát 120 i 92?
no pridelano pomoci malych stahovacich pasek :)
Hele kdyz koukam na ty "maly" pasivy na VRM... jaky pak mas teploty? Rek bych ze to je mozna .. mozna o pruser. Nemelo by ti to lizt pres 120 st. Jinak to kdykoliv padne. Nechapu proc se lepsi (digitalni?) napajeci kaskada o tolik vic zahriva nez stara... myslel jsem si ze to bude prave naopak.
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

No v loadu to peče jako prase... Víc než původní chladič. Proto tam chci přidat ještě jeden větroň - aktuálně na ně prakticky nefouká a zezadu ještě nic nemám. Pak to doufám bude ok. Nic jinýho jsem tam prsknout nemoh... Něco vyššího by se ale rozhodně hodilo - uvidím co splaším. Rozhodně do toho budu ještě vrtat. Blbý je, že nemám nářadí na řezání.
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

Octopuss píše:No v loadu to peče jako prase... Víc než původní chladič. Proto tam chci přidat ještě jeden větroň - aktuálně na ně prakticky nefouká a zezadu ještě nic nemám. Pak to doufám bude ok. Nic jinýho jsem tam prsknout nemoh... Něco vyššího by se ale rozhodně hodilo - uvidím co splaším. Rozhodně do toho budu ještě vrtat. Blbý je, že nemám nářadí na řezání.
ja to fikal pul dne pilkou na zelezo.. a myslim ze tyhle pasivky to proste nepoberou. Zkus neco zbastlit a hlavne tam dej teplovodivou pastu.. paska zjevne pri vysokych teplotach vede spatne.
Me to srazilo teploty o 10-15 st. Dulezity je taky dobrej prutok vzduchu.. aby se pod kartu taky dostaval nejaky cerstvy... proto mi Jezisek prinese novou case :lol:
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

to se podělám :D
Největší problém bude sehnat nějaký pasivy dlouhý jako je karta široká... Nesnáším bastlení :D
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

Hele tak jinak. Můžete mi někdo popsat/označit, který přesně části karty pečou nejvíc?
2.jpg
Rozhodně je to ta "lajna" hned vedle pamětí a pak myslím ta s pěti malinkýma čipama, ale nejsem si jistej...
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

Octopuss píše:Hele tak jinak. Můžete mi někdo popsat/označit, který přesně části karty pečou nejvíc?
Rozhodně je to ta "lajna" hned vedle pamětí a pak myslím ta s pěti malinkýma čipama, ale nejsem si jistej...
jo presne tak... ale ten resistorum to doufam tolik neva, nerozdil od tech "5-ti vrm" Z Toho ty 3 dole jsou nejhorsi.
pridavam svoje reseni, bohuzel uz s nasazenym chladicem a jeste pred tim, nez sem to predelal na teplovodivou pastu (ted je to pridratovany :wink: ).
Obrázek
http://fofrer.wz.cz/01.JPG
http://fofrer.wz.cz/02.JPG
http://fofrer.wz.cz/03.JPG
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

Fofrer píše:
Octopuss píše:Hele tak jinak. Můžete mi někdo popsat/označit, který přesně části karty pečou nejvíc?
jo presne tak... ale ten resistorum to doufam tolik neva, nerozdil od tech "5-ti vrm" Z Toho ty 3 dole jsou nejhorsi.
pridavam svoje reseni, bohuzel uz s nasazenym chladicem a jeste pred tim, nez sem to predelal na teplovodivou pastu (ted je to pridratovany :wink: ).
[img]fofrer.wz.cz/01.JPG[/img]
[img]fofrer.wz.cz/02.JPG[/img]
[img]fofrer.wz.cz/03.JPG[/img]
Hele, tys z Accelera sundal ty okraje?? Jak, a jak to drží pohromadě? Rozhodně ale dobrý řešení, jak foukat na spodní části karty.
A ten dlouhej pasiv co máš vzadu chci :))
Ty dráty máš vedený(přichycený) kudy? Škoda že není dokumentace:)
Mrtvola
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrtvola »

Ten dlouhý pasiv vzadu se dodává k AC S1 (teda já ho tam měl) a jádro máš 90st.? To máš asi blbě dané, protže já při taktu jádra 825Mhz mám ve Furmarku po 1hodině 82st. V teplé místnosti. Pravda je že na poprvé jsem měl z opatrnosti ne nadoraz dotažené šrouby a malou vrstvu pasty teploty MEMIO byly až 115st.!!! jsem čuměl. Tak jsem dal pastu na celou plochu chladiče a pořádně přitáhl a hele:-)

To Fofrer: Ty výroba pasivku na VRM byla dost krušná co. Já to dělal skoro 2hodiny s pilníkama a pilkou. Fakt děs...ale ty teploty za to stojí.
i5 3570K, Asus P8Z77 M-Pro, Kingston HyperX XMP 1600Mhz 8GB, GB HD7870, Crucial M4 128GB, Cosmos S (díky Pejsku :-) ), Seasonic X560W
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

Mrtvola píše: To Fofrer: Ty výroba pasivku na VRM byla dost krušná co. Já to dělal skoro 2hodiny s pilníkama a pilkou. Fakt děs...ale ty teploty za to stojí.
jo hruza.. ja sem mel malej pasiv, tak sem to delal jen na ty dolni VRM, ale teploty mam na jednom krajnim asi o 20st. v zatezi vys :( Asi spatny pritlak. Pri prilezitosti vymeny case to zreviduju.

to Octopus bez tech kraju to nema problem drzet.. ten horni sem tam nechal. A stazeny to mam krz ty okolni diry.
Mrtvola
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrtvola »

Já to udělal z AMD box chladiče...je dostatečně dlouhý a řezal a řezal a brousil...výsledek nádhera (na vodu to samozřejmě nemá, al cena je jinde:-))) Spoj jsem řešil, že mezi VRM a pasivem je pasta MX-2, mezi zbytkem PCB teplovodivá páska a přítlak jsem vyřešil stahovací páskou. paráda.
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

Mrtvola píše:Ten dlouhý pasiv vzadu se dodává k AC S1 (teda já ho tam měl) a jádro máš 90st.? To máš asi blbě dané, protže já při taktu jádra 825Mhz mám ve Furmarku po 1hodině 82st. V teplé místnosti. Pravda je že na poprvé jsem měl z opatrnosti ne nadoraz dotažené šrouby a malou vrstvu pasty teploty MEMIO byly až 115st.!!! jsem čuměl. Tak jsem dal pastu na celou plochu chladiče a pořádně přitáhl a hele:-)

To Fofrer: Ty výroba pasivku na VRM byla dost krušná co. Já to dělal skoro 2hodiny s pilníkama a pilkou. Fakt děs...ale ty teploty za to stojí.
Nene, jádro mám v zátěži asi 68 s tím, že to fouká stěží na půlku.
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jan Machalík »

Zdravim, vcera mi prisla od Thomase Sapphire Radeon 4870 , je na ni Accelero S1, na pametech nejspis Zalman pasivky a na VRM jakysi AL pasivky cca 1cm vysoky, cely to je jeste ofukovano dvema 120mm Xilenci...Pri plne zatezi jsou teploty jadra na 45°C coz je v pohode, ale zarazi me teploty VRM, ty podle GPU-z i RivaTuneru jsou mezi 90-100°C.Zkousel jsem mirne pretaktovat a slo to az na 110°C v zatezi, ale provozuji ji na default.Ptam se tedy, mam teploty VRM 90-100°C resist ? Pripadne jak ? Chtel jsem vyzkouset namontovat tam ten plech ze stock chladice, ale bohuzel mi Thomas zapomel poslat sroubky...
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

Abychom si úplně rozuměli :)
Ty označený plochy pečou úplně nejvíc, správně? Zbastlit jednolitej pasiv a nějak ho přidělat zepředu i zezadu. To by zase tak hrozný nebylo, ale jak to PEVNĚ přidělat? Toť otázka dne.
4870VRM.jpg
Mrtvola
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrtvola »

Já už nevím :( . Nejvíc pečou...úplně nejvíc...to co je hlavní, těch pět černých brouků na levé straně pravého obdelníku. A přidělat, vše kromě těchto brouků oboustarnnou teplovodivou páskou Akasa a Ty brouku jen spojiíš pastou (je tam rozdíl dobrých 20-30st. oproti pásce) a celé to kolem karty stáhneš stahovací páskou. Mám to tak dlouho a drží a držet bude. teploty VRM v Losta Planet, Jericho apod. do 72st. Ve Furmarku do 82st. Samozřejmě při OC.
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

No, to zní dobře. Největší peklo je nerovnost karty...
Úplně ideální by byl velkej pasiv a pokrejt celou tu zhůvěřilost.
nebo co to dvousložkový lepidlo? :) ala Zalman

Ještě mě napadlo vzít vysoký pasivy co to jen jde a na ně narvat Accelero a přitáhnout včetnš pasivů ke kartě... Ale to by asi moc nedrželo.
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“