Nedávno jsem si koupil na základní desku ECS K7VTA 3(v.5) nové paměti Kingston DDR viz http://www.alza.cz/2gb-kit-2x1gb-ddr-d56857.htm I přesto, že ve výběru pamětí se moc nevyznám, v manuálu k desce jsem se dočetl: Supports DDR up to 200/266/333 DDR SDRAM, Accommodates three unbufered 2,5V 184-pin slots. Z výše uvedeného, jsem pochopil, že paměti na desku půjdou a šel jsem je koupit. A teď první lamerská otázka. Proč, když jsou ty paměti 333MHz, tak mi jedou jen 166? V biosu jsem nastavil hodnotu 166 (tedy nejvyšší možnou v kolonce DRAM clock timing nebo tak nějak) dokonce ze 133 na které jely původní noname RAM. Napadá mě, jestli to nemá co dělat s FSB procesoru, tam je totiž taky jenom 166 maximální hodnota. Takže tohle prostě nechápu. No ale teď k vlastnímu problému. Paměti jsem nainstaloval, bios podle výše uvedeného nastavil (resp. vybral jsem volbu By SPD, která to má nastavit sama a při příštím zpuštění biosu už byla frekvence na 166) a systém nějakou dobu provozoval. Protože jsem si ale paměti chtěl nechat až pod stromeček
Zvláštní chování PC po výměně RAM
- lukasfait
- Začátečník

Zvláštní chování PC po výměně RAM
Zdravím a prosím o pomoc.
Nedávno jsem si koupil na základní desku ECS K7VTA 3(v.5) nové paměti Kingston DDR viz http://www.alza.cz/2gb-kit-2x1gb-ddr-d56857.htm I přesto, že ve výběru pamětí se moc nevyznám, v manuálu k desce jsem se dočetl: Supports DDR up to 200/266/333 DDR SDRAM, Accommodates three unbufered 2,5V 184-pin slots. Z výše uvedeného, jsem pochopil, že paměti na desku půjdou a šel jsem je koupit. A teď první lamerská otázka. Proč, když jsou ty paměti 333MHz, tak mi jedou jen 166? V biosu jsem nastavil hodnotu 166 (tedy nejvyšší možnou v kolonce DRAM clock timing nebo tak nějak) dokonce ze 133 na které jely původní noname RAM. Napadá mě, jestli to nemá co dělat s FSB procesoru, tam je totiž taky jenom 166 maximální hodnota. Takže tohle prostě nechápu. No ale teď k vlastnímu problému. Paměti jsem nainstaloval, bios podle výše uvedeného nastavil (resp. vybral jsem volbu By SPD, která to má nastavit sama a při příštím zpuštění biosu už byla frekvence na 166) a systém nějakou dobu provozoval. Protože jsem si ale paměti chtěl nechat až pod stromeček
po chvíli jsem je vyndal, vrátil zpátky původní a DRAM opět nastavil na 133, tedy podotýkám zpět na původní hodnoty. A najednou to začalo. Systém se tvářil jakože nic ale cca 2x-3x za den totální zatuhnutí Win, pomohl jedině restart. Nějak jsem to neřešil až do doby, kdy jsem otevíral nějakej soubor a najednou začal pevný disk vydávat zvuk (no nic jiného mě nenapadá) jako když se nabíjí blesk u foťáku tzn. tak 3 vt. jakoby pískání a pak zastavil, takhle se to opakovalo asi 5x a vždy během toho pískání Win nereagoval. Tak jsem jako prvně šel po HDD. Ale žádný z programů (SpeedFan, Everest, SeaTools) nevykazoval žádný problém. Zkusil jsem ještě CHKDSK (tu utilitu přímo ve win, která testuje HDD) a pravda, test trval sice cca 10 h !!! ale přesto žádná chyba. Tak mě napadlo, že bude chyba v těch starých RAM, protože, když jsem je přehazoval, ta stará mi spadla (z prostoru, kde jsou RAM sloty tzn. nahoře v case, úplně na plechový spodek case). Rozhod jsem se proto, den provozovat systém s novými pamětmi. Ten podivný zvuk sice, zdá se zmizel ale PC teď bootuje neúměrně dlouho. Před výskytem všech výše popsaných chyb to bylo jak se starými, tak s novými RAM cca 15 vt. (myslím ta část, kdy je vidět jen černá obrazovka s logem Win a dole běhají modrý kostky) ale teď i s novou RAM trvá start tak 1 min!! Něco se prostě někde drasticky změnilo a já nevim co. Navíc teď je práce ve Win tak nějak na houby, kurzor myši se občas při pohybu seká, je to prostě celý na pytel. Už mám chuť ten krám vyhodit z okna. Bojím se hlavně aby neodešla MB (když je problém jak se starými, tak novými RAM), pochybuju, že ještě něco seženu na socket 462. Tak to je vše. Moc se omlouvám za délku dotazu a moc díky každému, kdo alespoň tuší, co s tim je. P.S.: Nwm jestli na tom záleží ale pro jistou: Typ MB je uveden výše, HDD je Seagate PATA 160gb ST 3160815A, RAMky taky nahoře a OS Win XP Prof SP2. Ještě jednou díky.
CPU: Intel Core i5-6500 Skylake @ 3,2 GHz, MB: MSI Z170A Gaming PRO Carbon, s1151, VGA: MSI GTX 970 Gaming 4G (4GB GDDR5), RAM: HyperX Fury DDR4, 16GB @ 2400 MHz,M2: Samsung 970 EVO NVMe M.2 - 250GB, SSD: Crucial M4 (128 GB), HDD: WD Black - 500GB, PSU: Enermax PRO82+ 525W, CASE: Phanteks Eclipse P400s, MOUSE:SteelSeries Rival 300, MOUSEPAD:Asus Cerberus MousePad
- OndraSter
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Zvláštní chování PC po výměně RAM
166MHz = 333MHz DDR, takže to je OK.
Podívej se, jestli ti disk nespadl do PIO modu, odpovídalo by to.
// Jinak jestli ta původní pamět je jen 133 (266) tak třeba těch 166 (333) nemusí dávat a může chybovat, pokud je obě dáš na 333 tak je projeď několikahodinovým memtestem.
Podívej se, jestli ti disk nespadl do PIO modu, odpovídalo by to.
// Jinak jestli ta původní pamět je jen 133 (266) tak třeba těch 166 (333) nemusí dávat a může chybovat, pokud je obě dáš na 333 tak je projeď několikahodinovým memtestem.
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
- lukasfait
- Začátečník

Tak jsem různě googlil, zjistil něco o PIO módu a jak zjistit, jestli je aktivní a zjistil, že správce zařízení -> řadiče IDE ATA/ATAPI -> Primární kanál IDE (záložka upřesnit nastavení) zobrazuje v kolonce zařízení 0 následující info: TYP ZAŘÍZENÍ: Automatické rozpoznávání. REŽIM PŘENOSU: DMA (je-li k dispozici). AKTUÁLNÍ REŽIM PŘENOSU: Režim PIO !!. Pro jistotu přihodím screen. A teď otázka? Jak to přepnout zpět? Dá se říct, že by se tím problém mohl vyřešit nebo jsem mohl jet i se straými pamětmi na PIO a ničeho si nevšimnout? Asi ne co? A půjde to vůbec přehodit? V oblasti nastavení HDD jsem se v ničem v biosu nehrabal tzn., stalo se nějak samo. Prosím pomoc.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
CPU: Intel Core i5-6500 Skylake @ 3,2 GHz, MB: MSI Z170A Gaming PRO Carbon, s1151, VGA: MSI GTX 970 Gaming 4G (4GB GDDR5), RAM: HyperX Fury DDR4, 16GB @ 2400 MHz,M2: Samsung 970 EVO NVMe M.2 - 250GB, SSD: Crucial M4 (128 GB), HDD: WD Black - 500GB, PSU: Enermax PRO82+ 525W, CASE: Phanteks Eclipse P400s, MOUSE:SteelSeries Rival 300, MOUSEPAD:Asus Cerberus MousePad
- lukasfait
- Začátečník

PROBLÉM VYŘEŠEN!!!!
Tak jsem se zase pustil do googlování a našel postup jak přepnout z PIO do UDMA. Ve správci zařízení jsem odinstaloval ten řadič, na kterém byl disk připojený. Byla to pro mě španělská vesnice, takže jsem čekal, že když odeberu radič disku, ze kterého bootuje systém, tak se Win vůbec nespustí ale povedlo se. Po startu systému se vedle hodin objevila zpráva, že byl nalezen nový HW a že bude správně pracovat až po restartu. Tak jsem restartnul a najednou běží vše korektně v režimu Ultra DMA 5. Takže moc moc moc moc děkuju moderátorovi fóra, že ho napadl PIO mód a i přesto, že jsem vůbec nevěděl, co to znamená, měl jsem alespoň stopu a mohl nějak pokračovat. Bez tohodle fóra už bych několikrát dávno PC vyměnil raději za kalkulačku
Díky moc a všem hezký Vánoce!!
Tak jsem se zase pustil do googlování a našel postup jak přepnout z PIO do UDMA. Ve správci zařízení jsem odinstaloval ten řadič, na kterém byl disk připojený. Byla to pro mě španělská vesnice, takže jsem čekal, že když odeberu radič disku, ze kterého bootuje systém, tak se Win vůbec nespustí ale povedlo se. Po startu systému se vedle hodin objevila zpráva, že byl nalezen nový HW a že bude správně pracovat až po restartu. Tak jsem restartnul a najednou běží vše korektně v režimu Ultra DMA 5. Takže moc moc moc moc děkuju moderátorovi fóra, že ho napadl PIO mód a i přesto, že jsem vůbec nevěděl, co to znamená, měl jsem alespoň stopu a mohl nějak pokračovat. Bez tohodle fóra už bych několikrát dávno PC vyměnil raději za kalkulačku
- OndraSter
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Není zač.
On PIO mod se objevuje tady na fóru skoro pořád, takže dřív, než se dočte popis problému se už píše (obvykle správná) odpověď. Nejvíc se to řeší v sekci s mechanikama, protože při vypalování to je vidět nejvíc.
Jinak já měl kdysi tentýž problém, odebral jsem primární IDE a .. systém nenaběhnul
.
On PIO mod se objevuje tady na fóru skoro pořád, takže dřív, než se dočte popis problému se už píše (obvykle správná) odpověď. Nejvíc se to řeší v sekci s mechanikama, protože při vypalování to je vidět nejvíc.
Jinak já měl kdysi tentýž problém, odebral jsem primární IDE a .. systém nenaběhnul
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;