Čím mohou být způsobovány občasné výpadky zvuku?

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
bonavox
Začátečník
Začátečník

Čím mohou být způsobovány občasné výpadky zvuku?

Příspěvek od bonavox »

Používám doma sólo počítač jen na přehrávání hudby (no pak ještě jako hlavní datové úložiště, stahovací stroj, atd.). Hudba je z 99% bezeztrát (zejména flac, pak nějaké ape a wv), přehrávané pomocí Foobaru. HW výbava viz podpis.
Pří přehrávání hudby ovšem dochází sem tam k jakýmsi výpadkům, kdy zvuk jakoby na vteřinu "zamrzne" - projeví se to takovým digitálním zachrčením a pak to zas jede dál. Toto se projevuje z mého pohledu zcela náhodně, někdy hodně, někdy málo, někdy vůbec. Nějak se mi nedaří vystopovat na čem toto závisí, jediné co se mi zdá, tak to dělá trochu častěji, když je aktivní wifi ASUS WL-167g. Ale možná se mi to jen zdá.
Občas koukám na prográmek DPC Latency Checker, který ovšem říká, že by všechno mělo být víceméně v pořádku, obvyklé hodnoty se pohybují kolem 100us, jen vyjímečně to vyletí více. Jak jsem letmo pochopil, tak tato hodnota závisí zejména na vytížení systému od různých ovladačů HW zařízení?

No, moje otázka je jednoduchá - jak nebo čím tyto dropouty eliminovat? Pomohl by třeba nějaký silnější procesor (třeba nějaké základní Core2 Duo, namísto stávajícího Celeronu)?
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Čím mohou být způsobovány občasné výpadky zvuku?

Příspěvek od crashPC »

Nedostatkem výkonu to rozhodně nebývá. Plynule přehrávat hudbu i přes velké vytížení už uměly Staré Durony. co takhle jinou zvukovku s jinými ovladači?
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
bonavox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bonavox »

S jinou zvukovkou bude trochu problém, ten Lynx L22 je profi karta, o žádné jiné se srovnatelně dobrým analogovým výstupem nevím. Navíc zatím nemám externí DAC, takže jedu na analog, kdyby se to časem změnilo, dá se pouvažovat třeba ještě o Lynx AES16. Ovladačema toho asi taky moc nevykouzlím, mám oficiální a žádné jiné hádám asi neexistují. Takže toto asi není řešní :sad:
Při přehrávání je podle taskmanageru vytížení na cca 7-14%, ten Celeron se fláká, to je fakt. Čili je nějaká jiná možnost, jak z toho ven? Napadlo mě třeba osekat WinXP pomocí nLite úplně na minimum, pozakazovat toho co nejvíce ve správci hardware. Další nápady?
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Osekat windows jde daleko instantněji a jednodušeji, a to snad i pouze do restartu - prostěš k okamžitému testování. Ale nebudu ti do toho kecat :-) Zkusil bych nějakou uplně normální zvukovku, jestli nááááhodou PC prostě nemá nějaký svý problémy, protože pak můžeš vypínat, zapínat, kroutit a instalovat, a nezmůžeš ani h.....
prd
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od prd »

Tohle mi delal pocitac taky, takovej mensi zasek jakoby zamrz celej pocitac, ale vsechno krome zvuku v tu chvili slo. Po reinstalu problem nemam. No a pokud se ti nechce do reinstalu, tak zkusit naky livedistro tucknaka a zjistit jestli neni problem nekde v hardwaru, ale otazkou je, jestli ma tux nakou podporu pro Lynx
bonavox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bonavox »

crashPC píše:Osekat windows jde daleko instantněji a jednodušeji...
Poraď prosím. Mám tušení, že existoval jakýsi program podobné funkčnosti jako nLite, jen se to aplikovalo na již nainstalované Windowsy. To máš asi na mysli. Jen si vzpomenout na ten název, co mám vlastně hledat ...
crashPC píše:Zkusil bych nějakou uplně normální zvukovku, jestli nááááhodou PC prostě nemá nějaký svý problémy, protože pak můžeš vypínat, zapínat, kroutit a instalovat, a nezmůžeš ani h.....
Jasně, asi máš pravdu. Má to ale dva háčky - jednak nemám jinou zvukovku (leda onboard, ale k té zas nemám žádnej kablík; no snad by se dal sehnal, ale je otázka, jestli tím něco zjistím?). A druhej je, že primárně musím rozchodit systém s ohledem na fungování mé stávající zvukovky, ne shánět jinou, která bude se stávajícím PC chodit.
prd píše:No a pokud se ti nechce do reinstalu, tak zkusit naky livedistro tucknaka a zjistit jestli neni problem nekde v hardwaru, ale otazkou je, jestli ma tux nakou podporu pro Lynx
Lynx má koukám na stránkách drívery jen pro Win a OSX. Tak leda zkusit nahodit MacOS :-D
Ale ten jsem nikdy neviděl ani z rychlíku, takže nemám absolutně páru, jak to vypadá/funguje a jak se to ovládá ...
prd
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od prd »

bonavox píše: Lynx má koukám na stránkách drívery jen pro Win a OSX. Tak leda zkusit nahodit MacOS :-D
Ale ten jsem nikdy neviděl ani z rychlíku, takže nemám absolutně páru, jak to vypadá/funguje a jak se to ovládá ...
tak sem rychle prolit web vyrobce a udava tam podporu Linuxu. Myslim, ze za zkousku to stoji
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

joo to kdybych věděl. Ale Start > spustit > msconfig, a můžeš si nastavit co ti má a nemá běžet....

Jasně, počítám s tím, že tam chceš nechat stávající zvukovku, ale pokud ti PC nevypisuje žádné závady, tak se prostě něco zkusit musí. Dokonce mě napadla jedna divná věc - už dvakrát se mi stalo, že stačilo dobře zavrklat kartou ve slotu (pokud byla PCI) a výjímečně se to rozběhne. A to bylo lamentování hodin nad ovladačema a možnou reklamací....

a reinstall, ač nejistej, je vždy na prvním místě :-)
bonavox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bonavox »

prd píše:tak sem rychle prolit web vyrobce a udava tam podporu Linuxu. Myslim, ze za zkousku to stoji
No jo, jenže s Linuxem jsem na tom stejně jako s MaxOS X. De-facto jsem je nikdy ani naživo neviděl :(
crashPC píše:joo to kdybych věděl. Ale Start > spustit > msconfig, a můžeš si nastavit co ti má a nemá běžet....
Hm, neběží tam téměř nic. WinXP, zvukovka, síťovka a to je vše.

No budu muset bádat, jak píšeš, možná by nebyl od věci reinstal (byť ten systém běží asi jen 1/4 roku), času je na to o svátcích dost. I když mě napadá, že vlastně k tomu nemám ani klávesnici, to bude boj...
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Skus popozerat co vsetko je zavesene na IRQ signaloch.
Super vymozenost poslednej doby zdielane IRQ-cka, niekedy dokazu poriadne potrapit.
Pripadne odinstaluj na skusku driver na wifi kartu, ak mas pocit, ze ti to robi kvoli nej.
bonavox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bonavox »

ttx píše:Skus popozerat co vsetko je zavesene na IRQ signaloch.
Přes co prosím
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

správce zařízení, nebo nějakej program, třeba everest. Ten umí napsat když je něco špatně.
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Mas sice dobru audio kartu, ale prevadzkovat ju na Celerone asi nieje to idealne riesenie.
Ako odstranit problemy aj s IRQ mas popisane v pdf dokumentacii na str.22
Ako som pozeral v specifikacii, tato "karticka" je dost "mlsna"...
Pri prevadzkovani vsetkych kanalov potrebuje celu sirku PCI zbernice.
Z toho dovodu je dost nutne ju mat na PCI zbernici samotnu a treba ju dat do BusMaster PCI slota.
IRQ by mala mat sama pre seba a treba sa s vyberom IRQ asi pohrat. Vyznam IRQ si pozri na wiki.
Preskumaj v akom rezime ti pracuje DMA system. Cez DMA pracuju aj disky. Mam taky pocit, ze Celerony nemali zrovna rychly read/write data transfer na HDD. Tazko povedat, mozno ti nestiha dodavat system data do zvukovky, preto ti na okamih akokeby vypadne. Zmeraj data transfery read/write na HDD (suvisle ale aj blokove).
V prvom priblizeni pozri ci sa pre ten program, ktorym to prehravas neda nastavit vetsi buffer na playback.
bonavox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bonavox »

crashPC píše:správce zařízení, nebo nějakej program, třeba everest
Super. Takže Správce zařízení říká, že zařízení (Lynx) pracuje správně.
Everest říká, že Lynx je na Sběrnici 1 / Zařízení 5 / Funkce 0, má IRQ16 a je u něj zaškrtnutý Bus mastering. Za názvem zvukové karty je krom ID zařízení ještě uvedeno [NoDB]. Na stejné sběrnici je jen IEEE1394 řadič, ale ten je ve Správci zařízení celou dobu zakázaný (možná jej ještě zkusím vypnout někde přímo v BIOSu, jestli to půjde).
Everest \ Hardware \ Prostředky zařízení ještě u Lynx píše sdílený, ale nenašel jsem jak či kde to změnit, aby se to přeplo na exkluzivně (viz ono sdílení s IEEE1394?).
ttx píše:Ako som pozeral v specifikacii, tato "karticka" je dost "mlsna"...
Já koukal na web i do manuálu a jediné požadavky co jsem našel jsou Intel Pentium class procesor, 32 MB RAM, 1 empty PCI slot. No možná jsem něco přehlíd?
ttx píše:Z toho dovodu je dost nutne ju mat na PCI zbernici samotnu a treba ju dat do BusMaster PCI slota.
IRQ by mala mat sama pre seba a treba sa s vyberom IRQ asi pohrat. Vyznam IRQ si pozri na wiki.
Preskumaj v akom rezime ti pracuje DMA system. Cez DMA pracuju aj disky. Mam taky pocit, ze Celerony nemali zrovna rychly read/write data transfer na HDD. Tazko povedat, mozno ti nestiha dodavat system data do zvukovky, preto ti na okamih akokeby vypadne. Zmeraj data transfery read/write na HDD (suvisle ale aj blokove).
Karta je v PC samotná, žádná jiná uvnitř není (ani grafika, jedu z integrované).
Koukal jsem do manuálu základní desky, ale který PCI slot je BusMaster jsem neobjevil. Matně si pamatuju, že to je vždy ten první od CPU?
Co se týče DMA, tak disk jede v UltraDMA módu.
Když jsem dal v Everestu benchmark disku, tak to vyplivlo následující:
Linear / Random read kolem 64 MB/s, vytížení CPU 3-4%

No, moje idea je tedy následující:
1/ zkusit zakázat onen IEEE 1394 v BIOSU
2/ udělat reinstal systému, asi použiju osekaný WinXP přes nLite, abych eliminoval ovladače, atd.
3/ donutit Win přepnout zvukovku ze sdílený na exkluzivně (jak? kde?)
4/ pokud ani toto nepomůže, pak uvažuju o tom, že pořídím Pentium E5200, už i kvůli rychlejšímu kódování a převodům FLAC/APE/WV, apod.
5/ kdyby ani toto furt nikam nevedlo, tak se zas ozvu :-)
Každopádně díky za rady
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Pentium class procesor, 32 MB RAM > to si snad delas (alebo vyrobca) srandu ne?
Skor nez zacnes vymienat karty a zostavy pozri na velkost toho playback bufferu.
Na WinAmpe nastavenie toho parametra viedlo k uspechu na pomalych masinach.
Nepracoval som sice s Lynxom, ale myslim, ze bude podobne narocny na stalost dodavania dat do karty ako prve 1x CD-R napalovacky, preto si myslim, ze zvetsenie buffrov by mohlo pomoct.
Napada ma napr. rekalibracia HDD, ktora je bezna a znamena na chvilu prerusenie dodavky dat.
nLite by som nepouzival na kriticke systemy. Nevies co si mozes dovolit odobrat bez toho aby nenarusil spravne fungovanie systemu. Lepsie a spravnejsie je povypinat nepotrebne sluzby.
Samostatny (exclusive) IRQ by mohlo pomoct. Mas to popisane v dokumentacii ako to treba spravit v BIOSe.
Ak si pozres vyznam IRQ prides na to, ze neni dokonca jedno na akom cisle IRQ ju mas... 16-ka je niekde medzi IRQ2 a IRQ3 a hodne zavisi na tom, co je pred tou 16-kou.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“