Skutecne kvalitni program pro diagnostiku disku
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- icoico
- Nováček

-
Skutecne kvalitni program pro diagnostiku disku
Uz dlouho hledam poradny program pro diagnostiku disku.
Potrebuji, aby umel poradne "vystresovat" disk t.j. nekolika hodinovy az nekolika denni read/write na vsechny mozne zpusoby - linearni, random, butterfly...
Vetsina surface testu projede disk jednou a skonci, navyse jen linearne.
Program Bart's Stuff Test vyhovuje, ale je temer jiste chybny, mel jsem disk, ktery kdyz bezel dlouho pod silnou zatezi a navyse spatne chlazen, tak se objevovali vadne sektory (objevili se treba v HDTune scan testu ale i jinych), ale BST pritom zadne problemy nenasel. Navyse free verze testuje na urovni filesystemu a ne sektoru.
Co si pamatuji, tak jediny program, co by mne vyhovoval je QuickTech, ale ten nerozezna disky nad 128GB. Navyse je silene drahej.
A protoze zadny jiny poradny diagnosticky program nemuzu najit, obracim se na toto forum pro radu.
Co teda pouzivate vy, kdyz zahorujete cerstve koupene disky ?
Potrebuji, aby umel poradne "vystresovat" disk t.j. nekolika hodinovy az nekolika denni read/write na vsechny mozne zpusoby - linearni, random, butterfly...
Vetsina surface testu projede disk jednou a skonci, navyse jen linearne.
Program Bart's Stuff Test vyhovuje, ale je temer jiste chybny, mel jsem disk, ktery kdyz bezel dlouho pod silnou zatezi a navyse spatne chlazen, tak se objevovali vadne sektory (objevili se treba v HDTune scan testu ale i jinych), ale BST pritom zadne problemy nenasel. Navyse free verze testuje na urovni filesystemu a ne sektoru.
Co si pamatuji, tak jediny program, co by mne vyhovoval je QuickTech, ale ten nerozezna disky nad 128GB. Navyse je silene drahej.
A protoze zadny jiny poradny diagnosticky program nemuzu najit, obracim se na toto forum pro radu.
Co teda pouzivate vy, kdyz zahorujete cerstve koupene disky ?
- HacIPex
- Začátečník

-
Re: Skutecne kvalitni program pro diagnostiku disku
Co mas za disk? Mas urcite taky dobre chlazeni ze?icoico píše:...az nekolika denni read/write...
co znamena to slovo ?...zahorujete...
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- froxic
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
asi tak... prejmenoval bych to na program na trvale odrovnani disku, protoze k tak dlouhemu testu a pod. nejsou desktop disky stavene... podle me pokud je disk ok nevidim duvod proc bych ho mel trapit / testovat.
FACEBOOK fanpage | HWBOT profil | YouTube kanál | Napsané recenze a novinky na PCT | Official Czech and Slovak Republic overclocking FB Trust Me, I'm an "overclocker" =)
- HacIPex
- Začátečník

-
Prave proto jsem se ptal na disk, protoze nejake 10/15k scsi by to melo vydrzet, sice ne trvaly seek, ale velice casty urcite.from_CZ píše:asi tak... prejmenoval bych to na program na trvale odrovnani disku, protoze k tak dlouhemu testu a pod. nejsou desktop disky stavene... podle me pokud je disk ok nevidim duvod proc bych ho mel trapit / testovat.
Jak se pise nademnou, je to dobre tak akorat na odrovnani disku...
- srna
- Středně pokročilý

nic....koupime si disk, dame ho do kompa a nechame ho...icoico píše:Co teda pouzivate vy, kdyz zahorujete cerstve koupene disky ?
jak tu nekdo psal, desktop disky na todle fakt nejsou

- P_V
- Začátečník

-
- icoico
- Nováček

-
smyslem takoveho testu je odhalit slabe misto na novem disku.H@A píše:Co mas za disk? Mas urcite taky dobre chlazeni ze?icoico píše:...az nekolika denni read/write...
kdyz si koupim novej disk, pak predtim nez na nej zkopiruji data, rad bych mel jistotu, ze nema nakou vadu od vyroby.
KAZDY disk MUSI snest nekolidenni stress test (viz pozadavky oficialnich Microsoft disk stress testu) a taky je MUSI snest az do limitni teploty podle sve specifikace (55-60 stupnu).
kdyz to nedokaze, tak to neni uplne 100% vyrobek a takovemu bych se bal sverit sva data.
a je dobre tento test udelat hned po koupi, nez tam dam nejaka dat o ktere bych mohl prijit - od toho to zahorovani
SMART je hezka vecicka, ale uz jsem se setkal s tim, ze behem par minut sel ze 100% reliability na 0%. je teda podle mne dobre nespolehat se jen na SMART a zkusit podusit disk klasickou cestou. po testu se pochopitelne podivam na SMART jestli se nahodou nejake sektory nerelokovali...
- icoico
- Nováček

-
+ taky odpoved to Lukfi...from_CZ píše:asi tak... prejmenoval bych to na program na trvale odrovnani disku, protoze k tak dlouhemu testu a pod. nejsou desktop disky stavene... podle me pokud je disk ok nevidim duvod proc bych ho mel trapit / testovat.
to ses hodne odvaznej...nebo blbej, no offensesrna píše:nic....koupime si disk, dame ho do kompa a nechame ho...icoico píše:Co teda pouzivate vy, kdyz zahorujete cerstve koupene disky ?
az ti projde rukama tolik disku jako mne a nekolik z ich odejde hned po par dnech, tak zacnes premyslet, jestli nekde nedelas chybu:-)
kdysi jsem delal v montovaci firme a videl jsem jaka je chybovost (nekdy je vadna cela serie, treba tim, ze dodavatel nebyl setrnej k zasilce).
tohle na "radach" na forech miluji.
clovek se na neco zepta a lide misto odpovedi na jasnou otazku (kterou pochopitelne nemaji) radsi zacnou zpochybnovat duvody a delat z dotazovaneho magora. nedik!
doporucuji vam precist si specifikace a pozadavky.
KAZDY disk (bez ohledu nato jestli je desktop) musi snest stress test.
ano, desktop disky nejsou stavene na dlouhodobou zatez - ale tim se mysli mesice a roky nonstop provozu - ne nekolidenni zatez.
diky moc, konecne prvni rozumny post k VECI, uz jsem se bal, ze tady jsou magori vsichniP_V píše:v Hitachi feature tool je nějaký stress test, ale jen random
hodne vyrobcu dodava vlastni stress testy
i PRO DESKTOP disky, coz je mimochodem dobrym argumentem proti "radam" predrecniku, ze desktop disk stress test nezvladne
nanestesti vsechny co jsem nasel bezi v DOSu, ja potrebuji neco do Win (co lze ridit na dalku pres remote desktom/VNC).
- Bathory
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Tak zaprvé se uklidni a neurážej jiné uživatele... za druhé, že určité procento disků odejde je prostě fakt a nějaké zátěžové testy ti to stejně neukážou dopředu... a za třetí, u disků, kde je spousta součástek na mechanické bázi podobné testy způsobí akorát to, že se dřív opotřebí. Disk bys měl chovat jako v bavlnce a ne s ním vyvádět psí kusy...icoico píše:to ses hodne odvaznej...nebo blbej, no offense
az ti projde rukama tolik disku jako mne a nekolik z ich odejde hned po par dnech, tak zacnes premyslet, jestli nekde nedelas chybu:-)
Bathory
- petr_
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Geeker
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nevidim jediny duvod proc to tak nedelat. Uz mi rukama proslo pomerne dost HDD rekneme ve stovkach kusu a nikdy jsem nemel problem pokud to byli kriticky dulezite data tak je mas stejne zalohovane min. na 3 mistech, a pokud stary disk s daty nechas nejaky zabaleny v antistat. sacku pri pokojove teplote a 60% vlkosti tak ti vydrzi pomerne dlouhou dobu. Predpokladam ze data mas alespon v RAID 1 kdyz jsou tak dulezite.srna píše:nic....koupime si disk, dame ho do kompa a nechame ho...icoico píše:Co teda pouzivate vy, kdyz zahorujete cerstve koupene disky ?
Obecne k tomu co chces po tom testu nemyslim ze je to uplne optimalni disk neni opravdu sraveny na takovou zatez pokud neni profi varianta 15k disku.
V zadnem pripade nechci zpochybnovat tvoji myslenku ale nemyslim ze paranoia takoveho rozsahu je na miste.
- bonavox
- Začátečník

-
Koukám trošku zapadlé téma, ale když mám defakto stejný dotaz, proč ho nevyužít, že
Rád bych našel nějaký ten Skutecne kvalitni program pro diagnostiku disku. Nejde mi o žádné testování disku, ale jde mi o to, aby ten program uměl diagnostikovat SMART informace a v případě nějakých nestandartních hodnot mě upozornil. Čili by měl asi běžet rezidentně. Nechci ani tak moc SpeedFan, kde nějaké info načítat z disků jde, ale mám z něj pocit, že to je jen na koukání, že neumí permanentně monitorovat a upozorňovat na problémy.
Existuje vůbec nějaký takový prográmek? Jde mi o jakousi prevenci a "větší jistotu", nerad bych se dočkal toho, že mi disk nečekaně odejde, jsou na něm dost cenná data (ano, zálohuji).
Rád bych našel nějaký ten Skutecne kvalitni program pro diagnostiku disku. Nejde mi o žádné testování disku, ale jde mi o to, aby ten program uměl diagnostikovat SMART informace a v případě nějakých nestandartních hodnot mě upozornil. Čili by měl asi běžet rezidentně. Nechci ani tak moc SpeedFan, kde nějaké info načítat z disků jde, ale mám z něj pocit, že to je jen na koukání, že neumí permanentně monitorovat a upozorňovat na problémy.
Existuje vůbec nějaký takový prográmek? Jde mi o jakousi prevenci a "větší jistotu", nerad bych se dočkal toho, že mi disk nečekaně odejde, jsou na něm dost cenná data (ano, zálohuji).
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
- bonavox
- Začátečník

-
Nikdo nic

Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
- zombux
- Odborník PCT

SMART pokud vím nemá jednoznačnou metodiku a výrobci si ho implementujou po svém. takže bude asi trochu problém najít univerzální software. je fakt že něco co by monitorovalo jen vadné sektory by existovat mohlo, tam se to řeší víceméně všude stejněbonavox píše:Koukám trošku zapadlé téma, ale když mám defakto stejný dotaz, proč ho nevyužít, že![]()
ignorelist: kremrole a dezoláti
- bonavox
- Začátečník

-
Tak jsem asi preci jen neco nasel - programeo HDD Health
Umi monitorovat teplotu a SMART data + v pripade nestandartnich hodnot vyhodit hlasku, popr i poslat email. Cosi take jsem hledal.
Umi monitorovat teplotu a SMART data + v pripade nestandartnich hodnot vyhodit hlasku, popr i poslat email. Cosi take jsem hledal.
- John.NEK
- Nováček

-
osobne pouzivam Activ SMART a je docela vpohode. Kdyz je neco v neporadku, vyhodi vystraznou hlasku.... 
- cuiviemen
- Nováček

CPU Intel Core i7-6700K, MB ASUS ROG MAXIMUS VIII HERO, MEM Kingston 32GB KIT DDR4 3000MHz CL15 HyperX Predator Series, VID EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0, SSD Samsung 850 EVO 500GB, HDD WD Black 1TB 64MB cache, PSU Enermax Platimax 850W Platinum, CASE LIAN LI PC-V2000B Black
- bonavox
- Začátečník

-
Tak jsem v novém CHIPu narazil na ještě lepší - HDDlife.bonavox píše:Tak jsem asi preci jen neco nasel - program HDD Health
Má daleko více nastavení a informací, než ten předešlý uvedený ...