Smith píše:no-X píše:A nad 200mm opravdu nečekej zázraky, tam už se kvalita dost rozchází se současnými standardy, navíc bez optické stabilizace tak dlouhá ohniska moc snadno z ruky neudržíš...
Vzhledem k tomu, že píše o fotografování přírody, tak stabilizátor by mu byl stejně k ničemu.
A to z jakého důvodu?
Jinak si stojím za tím, že naprostá většina delších závitových objektivů za moc nestojí. Je i pár slušných, ale ty jsou tak drahé, že se oproti novým nevyplatí. Pak nejsou špatné zrcadlové, ale většina z nich má prazvláštní bokeh. A se skleněnými je to tak, že než najdeš nějaký dobrý za slušnou cenu, utratíš stejné množství peněz, jaké by stál moderní stabilizovaný zoom. A ještě strávíš půl roku sháněním a testováním.
A to se v tomhle ohledu považuju za dost trpělivého člověka, v běžných ohniscích jsem vyzkoušel desítky objektivů, abych si udělal vlastní názor, ale na širokáče a dlouhé teleobjektivy opravdu nervy nemám a sám to radši vyřeším AF zoomy.
Pokud by byl zájem, mohu se poptat na jiných fórech ohledně zkušeností s dlouhými ohnisky, pár slušných výsledků jsem viděl, takže věřím, že někdo něco doporučí, ale byly to většinou velmi exotické značky a modely, které jsem na našem trhu ani neviděl...