Jde nějak nastavit systémový disk na "read only"?

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
bonavox
Začátečník
Začátečník

Jde nějak nastavit systémový disk na "read only"?

Příspěvek od bonavox »

Potřeboval bych následující věc - systémový disk pro WinXP nějak/něčím přepnout/nastavit tak, aby se choval pouze jako "read only" médium. Odkládací soubor by byl vypnutý, celý systém by běžel jen v RAM (je jí dost - 2GB). Jde o to, aby si systém nedělal žádné své úpravy, žádné "bobtnání", atd, čímž se má zvýšit jakási dlouhodobá spolehlivost a funkčnost v bezobslužném nasazení. Jenže jak na to?

Startoval-li by systém z nějaké Compact Flash karty, tak tam je to hádám jednoduché, na kartě (usuzuju teda podle SD karet) je přepínač jen pro čtení, čémž je systému znemožněn zápis do média. Jak to ale vyřešit u klasického pevného disku?

Napadá mě přidělením uživatelských práv, ale mám obavu, že si systém nenechá úplně do všeho kecat, takže mi to přijde jen jako polovičaté řešení ...
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Jde nějak nastavit systémový disk na "read only"?

Příspěvek od wallot »

to jaxi nepujde. system zapisovat na disk potrebuje a to at uz do TEMP adresare, tak na systemovem disku mas profily uzivatelu s dalsimi docasnymi soubory a nastavenimi. jiste vse se da nekam jinam presmerovat,ale tak ti holt bude rust nejaky jiny disk.

Pokud se sytemem nedelas silenosti tak neni duvod aby mnoho let fungoval bez nutnosti reinstalace. System ti sam o sobe nenaroste. Roste kvuli updatum, spatne odinstalovanejm aplikacim, docasnejm souborum.
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - Outemu Silent Peach V3, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Arctis Nova 7
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

především bych viděl jako problém samotnou instalaci windows na kartu, to tak jednoduše nejde
ignorelist: kremrole a dezoláti
bonavox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bonavox »

wallot píše:to jaxi nepujde. system zapisovat na disk potrebuje a to at uz do TEMP adresare, tak na systemovem disku mas profily uzivatelu ...
Ale jde to, používá se to třeba v autonomních průmyslových zařízeních (všeljaké autonomní měřící systémy, apod). A TEMP můžeš mít třeba v RAMdisku. Zejména proto, aby třeba po výpadku napájení najel systém přesně tam kde byl a nebyl nutný nějaký servisní zásah, do jehož okamžiku by zařízení bylo nefunkční ...
zombux píše:především bych viděl jako problém samotnou instalaci windows na kartu, to tak jednoduše nejde
Toto se přiznám jsem osobně ještě nezkoušel (byť se to používá viz předešlý případ), ale měl jsem představu, že např. nějaká CF karta + redukce do IDE se pak chová jako klasický pevný disk - nechová? Viz třeba toto ... http://www.alza.cz/qcp-redukce-z-compact-d92360.htm
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
mkmt
Nováček
Nováček

Příspěvek od mkmt »

Windows PE, Windows XP Embedded

http://craftcom.net/index.php?article=53
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

bonavox píše:...
take jsem psal ze se TEMP a ostatni daji presmerovat. moc pekne to vynechat v citaci a kritizovat.

treba by diskuzi pomohlo kdyby jsi napsal k cemu takovy upraveny system potrebujes, jelikoz na standardni domaci pc pouzivani je to uplna zbytecnost.
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - Outemu Silent Peach V3, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Arctis Nova 7
bonavox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bonavox »

wallot píše:take jsem psal ze se TEMP a ostatni daji presmerovat. moc pekne to vynechat v citaci a kritizovat.
Nikoho nekritizuju, jen se mi líbí, jak v drtivé většině diskusí dá člověk celkem jasný dotaz a k tomu se dozví X dalších věcí na které se neptal (a to nejen tu na PCT, ale obecně to platí pro víceméně všechna fóra). Já se neptal na to, jestli s tím Windows budou mít nějaký problém, ať už z hlediska TEMPu nebo uživatelských účtů, já se ptal na něco jiného :wink:

Jinak ten můj dotaz nesměřuje jen k paměťovým kartám, ale zajímalo by mě, jestli to jde nějak udělat na klasickém pevném disku (např. udělat celou partition "read only") ...
Sten
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od Sten »

co RETURNIL, není to co ty hledáš ? sám používám, pro domácí účely zdarma, když je "ochrana" zapnuta, tak vše co změníš se neuloží a po rebootu máš "čistou" instalaci (tedy to, v jakém stavu jsi tu ochranu zapl)
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

Sten píše:...RETURNIL...
malé OT, nevíš jestli funguje toto na Vistě/XP x64? resp. funguje to vůbec na Vistě x86 SP1 (po definitivním vynucení podepsaných ovladačů)

Jinak tohle by mohlo být ono za předpokladu že to dokáže nechat na pokoji určité složky (byť třeba přesměrované na jiný disk)
bonavox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bonavox »

Sten píše:co RETURNIL, není to co ty hledáš ?
Neznám, mrknu na to, díky za tip.
Briketa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Briketa »

Možná by tvůj problém řešil Microsoft Steady State. Já ho používám na počítačích v kavárnách a knihovnách.

http://www.microsoft.com/windows/produc ... fault.mspx
PC: Core i5-13500, Asus TUF B660 PRO GAMING, Kingston HyperX 2 x 16GB DDR4 3200 MHz , Kingston KC3000 1024GB, MSI RX6600 Mech 8GB, HP w2207, Asus DRW-2014L1T
NB: Dell Latitude 5510
Sten
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od Sten »

NoTHX píše:
Sten píše:...RETURNIL...
malé OT, nevíš jestli funguje toto na Vistě/XP x64? resp. funguje to vůbec na Vistě x86 SP1 (po definitivním vynucení podepsaných ovladačů)

Jinak tohle by mohlo být ono za předpokladu že to dokáže nechat na pokoji určité složky (byť třeba přesměrované na jiný disk)
podle stránek výrobce, Operating System: Microsoft® Windows® XP/ 2003 Server/ Vista 32-bit,

a ty slozky by musely být na jiné partišně, prostě c disk je jakoby virtuální a žádné změny se na něj neuloží.
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“