Vyznam pozorovacich uhlu je precenovan

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
NiX
Začátečník
Začátečník

Vyznam pozorovacich uhlu je precenovan

Příspěvek od NiX »

Ano, urcite je lepsi, kdyz z kazdeho uhlu obraz vypada stejne.
Ano, je divne, kdyz se clovek podiva z boku a vidi uplne jine barvy nebo barevny nadech.

ale ruku na srdce, jak casto se na monitor divate jinak nez primo zepredu? levna lcd se pouzivaji vsude a nikoho neprekvapi, ze je treba se na ne divat zepredu...

roky pouzivam 19" wide lcd s tn technologii a s vyjimkou situace, kdy jsem sedel pod stolem, hrabal se v kompu a sledoval nejake udaje na monitoru, mi nikdy nevadilo ze z uhlu vypada obraz blbe. kdyz z postele koukam na film, tak si monitor natocim, protoze nechci koukat na obraz, ktery smeruje jinam. delal bych to ikdyybch mel s-ips.

prijde mi ze vsichni, kdo maji monitor s technologii, ktere uhly nedelaji problemy, maji velky problem uznat, ze to tak podstatna vec neni. kdyby byla, tak to vadi uplne vsem. ne jen 1% lidi, kteri si takovy panel koupili. zajimalo by mne, jak casto se na nej divaji z uhlu. urcite maji zidli schvlane sikmo, aby se mohli kochat paradnim obrazem z uhlu. co na tom, ze je text z uhlu necitelny? co na tom ze se plocha z uhlu logicky zmensuje?

nebo se mylim?
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Vyznam pozorovacich uhlu je precenovan

Příspěvek od Holda »

Je rozdíl 19" a 22" a větším TN, kde se malé pozorovací úhly už začínají projevovat tak, že kraje LCD mají jinou barvu, protože se na ně nekoukáš kolmo.
Ale pokud jde o malé LCD do kanclu, proč ne, není problém. Jak jde o TV, situace opět odlišná.
Myslím ale, že lidé kupují non-TN kvůli něčemu jinému. Alespoň to byl můj případ.
.
NiX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NiX »

taky myslim, ze je kupuji halvne kvuli necemu jinymu, ale nikdy neopomenou zduraznit, jak sou uhly super, to sem se dycky musel usmat. ale uznavam ze u vetsich uhlopricek to muze byt znat. moje mati si planuje poridit vetsi monitor na CAD. zatim mela asi 5 let 19" 4:3 lcd a ted planujeme 26" 2693hm od samsungu. myslis ze by to tam mohlo delat vyrazny problem? diva se na nej asi ze 70 cm.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Není problém vypočítat, jaký bude úhel pohledu do krajů a podle toho to buď odhadnout, nebo lépe podle specifikací výrobce přímo vyzjistit a úplně nejlépe zkusit si ho někde na vlastní oči, což osobně SILNĚ doporučuji.
.
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

No zde musím oponovat. Monitorů využívám více a mnohdy na ně koukám z netradičních úhlů. Z tohoto důvodu je pro mne TN nepoužitelná technologie.
NiX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NiX »

muzes mi dat prosim priklad?
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

No ono i na 19" TN při přímém pohledu je v některých případech vidět změnu barvy. Jedná se zejména o fialovou barvu, viz. 2. test na http://www.lagom.nl/lcd-test/viewing_angle.php . Změna fialové barvy se značně projevuje i na MVA panelech z menší vzdálenosti a trochu i na PVA.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

změnu obrazu poznám i když mám hlavu kolmo na okraj monitoru, koukám na druhý okraj a sedím ve vzdálenosti cca jednoho metru...u HP2465, což je, řekl bych, celkem kvalitní monitor.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

NiX píše:muzes mi dat prosim priklad?
Běžně sleduji dva LCD monitory, které svírají tupý úhel cca 120°. V druhém rohu stolu mám notebook. Na monitory také koukám mimo místa u stolu. Na TN+ jsem buď neviděl barvy, nebo jsem musel dlouho zaostřovat.
bonavox
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bonavox »

NiX píše:ale ruku na srdce, jak casto se na monitor divate jinak nez primo zepredu? levna lcd se pouzivaji vsude a nikoho neprekvapi, ze je treba se na ne divat zepredu...
Umíš si představit dělat třeba na 30" LCD s malýma pozorovacíma úhlama (třeba pro CAD aplikace)?? To by jsi před tím monitorem seděl a viděl jen polovinu toho, co na něm je :mrgreen:
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

Uz na 20+ palcovom monitore s TN panelom clovek vidi, ze jednofarebna plocha je akoby "v prechode" do ineho odtiena. A to aj v pripade, ked sedis presne kolmo a v dokonalej vzdialenosti od monitora.

Je mozne, ze farboslepy clovek by ten rozdiel mohol prehliadnut.

A mnozstvo ludi mi tvrdilo, ze maju pokazene LCD, lebo maju nerovnomernu farbu... vsetko to boli 19" LCD s TN panelmi a jediny ich problem boli slabe uhly.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
NiX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NiX »

osobne mam LG L194WT-SF a z asi pul metru kdyz ma halvu rovne zepredu, tak zadnou zmenu barev nevidim, nebo mi nepripada nijak vyrazna. hnidopich s s-ips, by samozrejme vady nasel, ale to je ono precenovani, o kterym sem mluvil.
uvidime, jak to bude u toho 26" Samsung SyncMaster 2693HM. precijen je ta plocha mnohem vetsi.
dokazu si ale predstavit, ze z patricne vzdalenosti to nebude problem. uvidime...mati to bude mit na CAD.
pritelkyne vlastni notebook Hewlett-Packard 6735s a tam je tedy situace mnohem horsi nez u stolnich LCD. tam sou uhly uz opravdu spatne, ale pokud si clovek notebook nenatoci presne na sebe, tak je to bida. kdyz se chceme oba divat na film/serial, je treba ten obraz dost stelovat a stejne musime udelat kompromis oba, ikdyz sedime vedle sebe. u stolniho lcd ale takova vazna situace opravdu neni a verim ze ani to 26" LCD nebude delat takove problemy. i proto ze jak je velke, tak se pred nej muzou vklidu postavit dva tri lidi, a to bohate staci..
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

ty uz si sa rozhodol, tak rob, ako chces.

Vela z tych ludi, co ma volali k "vadnym LCD" boli starsie pani, co pocitac maju na pozeranie internetu a pisanie vo Worde.
Nemyslim, ze vobec vedia, ze existuje nieco ako S-IPS a naozaj to nepotrebuju.
Napriek tomu, aj 60 rocna pani, co ledva chodi bola schopna vidiet "prechod" v jednoliatej farbe.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

pozorovací úhly jsou důležité, hlavně u velkých úhlopříček a pak u dualviewu.

Mám dualview z 20" LCD (S-IPS), málokdy sedím tak, abych měl obě LCD přímo proti sobě ... hlavně na pravé LCD se dívám pod většími úhly, kdy by už TN panel zkresloval barvy ... mít dualview z 24", tak s TN panely by byl nepoužitelný.

Jak už psal Holda, u S-IPS a S-PVA panelů jde v první řadě o jiné vlastnosti než jsou pozorovací úhly.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Mám S-IPS a úhly jsou mi s prominutím hluboko u konečníku.

// teda myslím, kdo se v těch technologiích má vyznat

// prostě non-TN

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Smith píše:pozorovací úhly jsou důležité, hlavně u velkých úhlopříček a pak u dualviewu.

Mám dualview z 20" LCD (S-IPS), málokdy sedím tak, abych měl obě LCD přímo proti sobě ... hlavně na pravé LCD se dívám pod většími úhly, kdy by už TN panel zkresloval barvy ... mít dualview z 24", tak s TN panely by byl nepoužitelný.

Jak už psal Holda, u S-IPS a S-PVA panelů jde v první řadě o jiné vlastnosti než jsou pozorovací úhly.
pokud oba používáš pro práci tak doporučuju natočit tak, abys měl oba kolmo na střed. ideální je mít rohový stůl
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

karf píše:pokud oba používáš pro práci tak doporučuju natočit tak, abys měl oba kolmo na střed. ideální je mít rohový stůl
tak jsem vyhrabal foto z threadu o workstation ... mám to takhle http://temp.slovacek.eu/_MG_7326.jpg
Pro práci mi to vyhovuje - vývojové prostředí na levém monitoru, výsledek na pravém ... takže nejvíc používám pravé LCD. Nebo případě při editaci fotek v Lightroomu jej mám přes oba monitory (podporuje dualview).
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“