Grafická karta a software pro tvorbu 3D

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

Odpovědět
RadekXYZ
Nováček
Nováček

Grafická karta a software pro tvorbu 3D

Příspěvek od RadekXYZ »

Dobrý den,

chtěl bych si nechat poradit, jelikož nemám moc zkušeností a nerozumím přímo podrobně problematice. Modeluji a vytvářím scény v 3d softwaru. Používám grafickou kartu ASUS VGA EAH4850, 1GB DDR3. Jelikož jsem se koukal po grafických kartách určených přímo do pracovních stanic, tak by mne zajímalo, co bych získal výměnou této karty za např. Ati Fire V8600, která je za 37 000 vč. dph. Nebo například jinou kartou od nVidie Quadro FX... Je tento finanční rozdíl potom znát v praxi oproti zmíněné 4850? Jsou tyto profesionální karty více vhodné pro scény, kde je více polygonů - např. stromy s listami, tráva aj?
Pro výpočet samotného renderingu program využívá procesor počítače.

Předem díky za odpovědi a rady.
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Grafická karta a software pro tvorbu 3D

Příspěvek od aliencz »

Nejvíce záleží na konkrétním softwaru a jeho podpoře v profesionálních ovladačích.

Základní povědomí o schopnostech ukazuje např. tento test:
http://www.xbitlabs.com/articles/video/ ... drofx.html

Na internetu takových moc není. Některé aplikace, jako třeba PhotoShop CS4, nebo AutoCAD 2008 a 2009 dokáží díky přímé podpoře využít i grafické čipy běžných herních karet s maximální efektivitou, jako karty profesionální, takže by je ani nebylo nutné kupovat. Podle mě je třeba se na problamatiku dívat z opačné strany, od softwaru.
RadekXYZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od RadekXYZ »

Vypadá to na super článek... hned jak budu mít čas kouknu na to. Používám Cinemu 4d a maxwell studio. A právě se mi stalo v takový komplexnější scéně interiéru, že při natáčení modelu v shaded modu se tomu moc nechtělo, natočil jsem to, ale bylo vidět, že to už vázne...

Díky moc

každopadně další rady a zkušenosti z praxe přímo ke konrétním typům jsou i nadále vítané :-)
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Co se týče Cinema 4D, tak jsi měl začít zde:
http://www.cinema4d.cz/produkty/maxon/c ... akyHW.aspx
Docela podrobně rozebraný přehled HW požadavků do největších detailů, včetně vlivu velikosti operační paměti a 64 bit. SW, konkrétních procesorů i grafických karet. Z výsledků vyplývá, že zásadním faktorem u Cinema 4D je vícejádrový procesor s plnou podporou SSE2, čím víc jader, tím lépe a dále hodně pamětí a 64bit. OS. Grafická karta je u Cinema 4D druhotná, pokud ale tvoje scény jsou rozsáhlé, tak samozřejmě pomůže při modelování. Je rozdíl, když modeluješ konvici, blok motoru, nebo půlku Brna.

Benchmark HW zde:
http://www.3dfluff.com/mash/cinebench/top.php

Maxvell Studio je na tom obdobně, je to primární renderovací program, závislý hlavně na výkonu procesoru.

U těhto systémů určitě neuděláš chybu, když sáhneš po nejvýkonnějších čtyřjádrech za pro tebe dostupnou cenu.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“