Nutná reinstalace WinXP po výměně procesoru ?

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
meiilaX
Začátečník
Začátečník

Nutná reinstalace WinXP po výměně procesoru ?

Příspěvek od meiilaX »

Ahojte,

vyměnil jsem CPU AMD Athlon 64 4000+ za AMD Athlon 64 X2 6000+. Problém nastane při spuštění MS Flight Simulatoru 2004, kdy mám cca 1/3 FPS než jiní uživatelé s podobnou sestavou a stejným nastavením grafiky, dokonce je mám ještě nižší než s předchozím procesorem. FS2004 jsem reinstaloval načisto znovu. Mám grafiku ATi Readeon X1950 Pro. Kontroloval jsem v Everestu, že CPU běží jak má (frekvence FSB 200 = CPU 3100 MHz, paměti 400 efektivně 800, frekvence GPU 580 MHz/paměti 702 MHz). Všechny procesy systému jsem odpáral, vč. zbytečných služeb, nyní běží pouze Avast + nezbytné systémové služby. Nevíte kde by mohl být problém. Mám Windows XP Home, deska MSI K9A Platinum (AM2), paměti dual DDR2/800MHz 2GB.

Je třeba reinstalovat celý systém, aby se výkon procesoru projevil ve Flight Simulatoru ? Vůbec mi nejde do hlavy, proč je ten výkon tak hrozně malý.

Díky moc za každou radu.
MSI MSI Z77A-G43 | Intel Core i5-3570K | NVIDIA GeForce GTX 660 | Kingston 4x4GB DDR3 1600MHz CL9 | HDD WD Caviar Blue WD10EALX, 3,5" SATA/600, 32MB - 1TB | Fortron FSP600-80BPN - 600W | CoolerMaster Centurion 5 | Windows 10 64b
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Nutná reinstalace WinXP po výměně procesoru ?

Příspěvek od zombux »

já myslím že tohle reinstalací nespravíš. máš všechny aktualizace systému, tj minimálně SP3? mám pocit že neaktualizované verze windows měly problémy s dvoujádry, a pak by to mohlo takhle dopadat
ignorelist: kremrole a dezoláti
kupco
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kupco »

Ja som menil intel E6600 za E8400 a reinstall WinXP nebol nutny (len update biosu zakladky). Tvoj problem bude isto niekde inde - viz zombux.
CPU: Intel Core i7-13700K, CPU cooler: Noctua NH-D15S chromax.black, GPU: GAINWARD GeForce RTX 4090 Phantom 24GB, MB: ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI, RAM: Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6400MHz CL32, SSD: Crucial P5 Plus 2TB, CASE: Fractal Design Torrent Compact White TG Clear, PSU: ASUS ROG STRIX 1000W GOLD, LCD: ASUS 27" PG279Q, KB: Corsair K70 Cherry Brown, MOUSE: Logitech G502 Proteus Spectrum, NTB: ASUS Zephyrus G14 (RTX2060),
meiilaX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od meiilaX »

zombux píše:já myslím že tohle reinstalací nespravíš. máš všechny aktualizace systému, tj minimálně SP3? mám pocit že neaktualizované verze windows měly problémy s dvoujádry, a pak by to mohlo takhle dopadat
Ano, mám SP3 a aktualizuji přes Windows Update pravidelně (nastaveno automatické), tuhle utilitku jsem našel na stránkách AMD.com:

AMD Dual-Core Optimizer Version 1.1.4 - The AMD Dual-Core Optimizer can help improve some PC gaming video performance by compensating for those applications that bypass the Windows API for timing by directly using the RDTSC (Read Time Stamp Counter) instruction. Applications that rely on RDTSC do not benefit from the logic in the operating system to properly account for the affect of power management mechanisms on the rate at which a processor core's Time Stamp Counter (TSC) is incremented. The AMD Dual-Core Optimizer helps to correct the resulting video performance effects or other incorrect timing effects that these applications may experience on dual-core processor systems, by periodically adjusting the core time-stamp-counters, so that they are synchronized.

Možná to chce tohle nainstalit.. BIOS mám poslední - AMI 1.8
MSI MSI Z77A-G43 | Intel Core i5-3570K | NVIDIA GeForce GTX 660 | Kingston 4x4GB DDR3 1600MHz CL9 | HDD WD Caviar Blue WD10EALX, 3,5" SATA/600, 32MB - 1TB | Fortron FSP600-80BPN - 600W | CoolerMaster Centurion 5 | Windows 10 64b
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

hm, po pravdě jsem s tímhle programem nikdy do styku nepřišel, ale zkusit to můžeš
ignorelist: kremrole a dezoláti
meiilaX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od meiilaX »

Tak vyřešeno - HT bylo pouhých 200MHz, přenastavil na 1GHz a jede to :-D Díky všem.
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“