SCSI Problém!

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
AnubisBWT
Nováček
Nováček

SCSI Problém!

Příspěvek od AnubisBWT »

Dobrý den, mám problém s načítáním SCSI disku při bootování. Při spouštění počítače (černá obrazovka) se mi zasekne a musím čekat (asi 1-2 min), než mi začnou nabíhat informace o sestavě (CPU, RAM, HDDs). Poté načítá SCSI čadič úplně v pořádku a rychle. Zdá se to jako blbost, ale někdy mám z toho opravdové nervy. Kdysi mi někdo říkal, že stačí jen nějaká jednoduchá úprava v BIOSU nebo nastavení řadiče, ale už si to nepamatuju.

MB: MSI 865PEM2-ILS (MS-6743)
Disk s operačním systémem: Maxtor Atlas 15k2_36WLS SCSI
Značení řadiče jsem bohužel nenašel, ale používám SCSI Utility 3.10

Děkuji moc za případnou odpověď.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: SCSI Problém!

Příspěvek od X-COM »

1) Je to nový úkaz, nebo to tak je už odjakživa?
2) Skutečně počítač spouštíš tak často, že to musíš řešit? Zkus třeba režim spánku.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
AnubisBWT
Nováček
Nováček

Příspěvek od AnubisBWT »

1) Ne právě to není nový úkaz, je to takové pořád. Předtím byl tenhle řadič i disk na stejném počítači a jelo to. Ale potom se, myslím, ten disk formátoval a možná byl ten počítač i rozebraný... už si to přesně nepamatuju. Ale vždycky když se tak nanovo složil, nebo zformátoval, tak bylo potřeba udělat nějakou věc v biosu nebo v nastavení řadiče aby to jelo normálně... a zapomnělo se na to.

2) No pouštím ho každý den, někdy i víckrát.
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

co takhle u disku spinup delay??
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
AnubisBWT
Nováček
Nováček

Příspěvek od AnubisBWT »

Mohl bys, prosím Tě, upřesnit o co jde? Díky.
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

spinup delay, nastavuje se budto jumperem na HDD nebo v BIOSU radice, je to prodleva, ktera musi ubehnout pred roztocenim disku
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
AnubisBWT
Nováček
Nováček

Příspěvek od AnubisBWT »

S jumperama na HDD nikdo nic nedělal, to vím určitě. To bude asi jiná prodleva... vypadá to jako kdyby počítač nevěděl odkud má bootovat a až po nějaké době našel jako alternativu řadič. V normálním biosu jsem dal jako první boot hard disk... protože tam nic schopnějšího na výběr není. :(
Vůbec nemám ponětí co a kde nastavit... je to pro mě španělská vesnice.

Řadič: Adaptec SCSI Card 39160 - Ultra160
Bios na řadiči je taky od Adaptecu v3.10.0
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

tak na bootovani v desce dej harddisk a ve vyberu prednosti HDD pri bootovani vyber onen radic, nebo ted nvm jak to mam v serveru
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Podle oněch symptomů bych to viděl, že myslí ještě POST - tzn před tím, než se něco zobrazí na monitoru, než se začnou inicializovat řadiče atd.

Natáhni v BIOSu defaultní nastavení.

Spinup se jumperuje obvykle na disku a to tím způsobem, že disk se buď roztáčí hned po zapnutí PC anebo až při požadavku od řadiče, ale to s tímhle by nemělo souviset.
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
AnubisBWT
Nováček
Nováček

Příspěvek od AnubisBWT »

Pokud myslíš BIOS základní desky, tak tam jsem default zkoušel a nepomohlo to. Zastaví se mi to úplně na začátku. Většinou než naběhne info o CPU někdy se ten nápis zastaví v polovině CPU. A čeká a čeká... přitom podle sluchu je jasné, že se o nic nesnaží.

Na téhle obrazovce se to zastaví (někdy ještě před procesorem):
Obrázek
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Těsně vedle! Je to po inicializaci grafiky.

Zkoušel si vyndat onen SCSI řadič, jestli to bude opět dělat?

Nemáš náhodou ECC paměti?

Jinak zkus flashnout poslední BIOS na desku.
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
AnubisBWT
Nováček
Nováček

Příspěvek od AnubisBWT »

Jo, vyndával jsem ho... je to stejné. Paměti mám normální (a nesouvisí to s tím kde se to zastaví). Prostě to fungovalo, tak jak to je. Ten počítač jsem dostal a vím, že ti lidi co ho stavěli měli ten samý problém. Ale stačilo něco změnit v biosu desky nebo řadiče a jelo to. Asi je budu muset vyhledat, ale chtěl jsem to vyřešit sám.
AnubisBWT
Nováček
Nováček

Příspěvek od AnubisBWT »

Tak už jsem na to přišel. Nestartovalo se to kvůli zapojenému USB modemu. Vůbec nechápu... když ho vypojím, tak to startuje i restartuje normální rychlostí... to jsou kouzla.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“