Jak na Hot Swap...

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
intel4ever
Začátečník
Začátečník

Jak na Hot Swap...

Příspěvek od intel4ever »

Ahoj,
pokud mám v BIOSu nastaven AHCI mód SATA řadiče můžu využívat Hot Swap, nebo je nutné splnit další podmínky? Chipset mam nForce 730i. A stačí disk pouze vypnout nebo se někde musí nejdříve deaktivovat?
Díky
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Re: Jak na Hot Swap...

Příspěvek od Maxtor »

S AHCI by to melo slapat bez problemu.. tady samozrejme SATA.. disky se odebiraji stejne, jako USB HDD.. tedy vpravo dole v liste oken je klasicka ikona USB zarizeni, ve ktere je v pripade aktivniho AHCI i tvuj HDD..
Melo by stacit odebrat a pak odpojit.. mozna by jen nekdo mohl upresnit jestli odpojit prvni napeti, ci data..
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Já provozoval hotswap SATA disků i bez vypínání PC v IDE modu.. Stačilo po připojení nechat vyhledat HW a po odpojení taky :D .

První jsem připojoval datovej a druhý napájení - aby se ten disk inicializoval již s připojením k řadiči...

// A odpojoval přesně naopak - napájení a pak data.
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

snad ti pomůže tohle
http://pctuning.tyden.cz/gigabajty_na_c ... eseni.html

pokud vím tak SATA ovladače od Nvidie mají ikonu pro rychlé odebrání defaultně zapnutou

OndraSter: tohle není ideální řešení, na velké části desek to sice funguje, ale takhle připojené disky běží jen v PIO modu
ignorelist: kremrole a dezoláti
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

zombux píše:OndraSter: tohle není ideální řešení, na velké části desek to sice funguje, ale takhle připojené disky běží jen v PIO modu
U mě normálně běží v DMA, 60MB/s (což je nejspíš limit toho 2.5" disku).

Připojuju to na Intelácký řadič, ne na JMicron.

(ASUS P5KC s P35+ICH9)
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

OndraSter píše:
zombux píše:OndraSter: tohle není ideální řešení, na velké části desek to sice funguje, ale takhle připojené disky běží jen v PIO modu
U mě normálně běží v DMA, 60MB/s (což je nejspíš limit toho 2.5" disku).

Připojuju to na Intelácký řadič, ne na JMicron.

(ASUS P5KC s P35+ICH9)
jo, novější chipsety jsou nejspíš v pohodě, u starších chipsetů (že by ty bez podpory AHCI?) to je horší.
intel4ever
Začátečník
Začátečník

Hmmm tak tohle bude asi problém:
"Nezapojujte napájení eSATA disku na stejnou napájecí větev, jako systémový disk. Při zapojení dalšího disku na stejnou větev pravděpodobně dojde k reinicializaci všech disků na větvi včetně systémového, což znamená pád nebo zásek systému."
Chtěl jsem HotSwap používat pro datovej interní disk. Ve zdroji mam ale jen jednu větev. No přinejhoršim si seženu trafíčko s dvouma sekundárama a přes ňáký kýble to píchnu na něj...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

intel4ever píše:Hmmm tak tohle bude asi problém:
"Nezapojujte napájení eSATA disku na stejnou napájecí větev, jako systémový disk. Při zapojení dalšího disku na stejnou větev pravděpodobně dojde k reinicializaci všech disků na větvi včetně systémového, což znamená pád nebo zásek systému."
Chtěl jsem HotSwap používat pro datovej interní disk. Ve zdroji mam ale jen jednu větev. No přinejhoršim si seženu trafíčko s dvouma sekundárama a přes ňáký kýble to píchnu na něj...
jo, zkus to, jestli máš kvalitní zdroj tak to nejspíš ustojí
intel4ever
Začátečník
Začátečník

Tak to mam odzkoušený. Funguje to bez problému. Aniž bych disk jakkoliv ukončoval mu vypnu napájení (samozřejmě 12V i 5V najednou) a systém mi ani nenapíše žádnou varovnou hlášku, nic. Systém používam Vistu 32bit, ovladače aktuální ForceWare a disky systémovej: Samsung 502HI (novej) a datovej: Samsung 501LJ (asi rok starej). Se systémovim diskem nic neudělá ani zapnutí ani vypnutí datovýho. Sice mi to přijde trochu prasácký to dělat takhle natvrdo, ale pokud na ten disk zrovna nezapisuju tak by to snad vadit nemělo, ne?
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

intel4ever píše:Tak to mam odzkoušený. Funguje to bez problému. Aniž bych disk jakkoliv ukončoval mu vypnu napájení (samozřejmě 12V i 5V najednou) a systém mi ani nenapíše žádnou varovnou hlášku, nic. Systém používam Vistu 32bit, ovladače aktuální ForceWare a disky systémovej: Samsung 502HI (novej) a datovej: Samsung 501LJ (asi rok starej). Se systémovim diskem nic neudělá ani zapnutí ani vypnutí datovýho. Sice mi to přijde trochu prasácký to dělat takhle natvrdo, ale pokud na ten disk zrovna nezapisuju tak by to snad vadit nemělo, ne?
to jako děláš aniž bys kliknul na "bezpečně odebrat"? to jsi dobrý hazardér, sice zrovna aktivně nic zapisovat nemusíš, ale systém na tom disku může dělat nějaké změny typu aktualizace stínových kopií nebo nějaké úpravy MBR - což by mohlo znamenat klidně ztrátu dat. podívej se do eventlogu, jestli tam nejsou nějaké chyby, zatím třeba ne. ale rozhodně vždycky je nutné ten disk "bezpečně odebírat", tam pak není riziko ztráty dat nebo poškození souborového systému na tom disku.
intel4ever
Začátečník
Začátečník

No já mam v bezpečně odebrat hardware jenom čtečku paměťovek. A to optimalizovat pro rychlé odebrání v nastavení disku nejde aktivovat. A v registrech nvata nemam pouze nvraid a nvstor kde DisableRemovable neni.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

hm, vybrals při instalaci Forceware ovladačů i IDE/SATA ovladače? v případě že by to pořád nejelo, zkus tohle. spusť regedit, koukni do téhle větve:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\nvata
a NEBO
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\nvatabus
a NEBO
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\nvata64
(v každém systému nebo verzi ovladačů Forceware to asi bude jinak)
a vytvoř nebo změň tam tenhle klíč:
"DisableRemovable"=dword:00000000
intel4ever
Začátečník
Začátečník

No ono v registrech nic jako nvata neni. Samozřejmě jsem i skusil vyhledat DisableRemovable a nic.
Tady je screen regeditu:
Obrázek
Skoušel jsem i ten HotSwap!, ale taky se nějak nedaří. Při pokusu o odpojení zobrazí chybovou hlášku:
Obrázek
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

vytvoř to v nvraid a pro jistotu i v nvstor
intel4ever
Začátečník
Začátečník

Tak sem to vytvořil v nvraid (jako hodnotu DWORD) a nechal tomu smý nuly a nic, ani restart nepomoh, v bezpečně odebrat hardware je pořád jenom čtečka paměťovek. A HotSwap! taky žádná změna, pořád píše tu hlášku.
intel4ever
Začátečník
Začátečník

Tak pomohlo zformátování. Přes bezpečně odebrat hardware to sice pořád nejde, ale nevadí, už to běží přes HotSwap!.
Díky všem za pomoc, hlavně Zombuxovi.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“