špatnej hdd?

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
Kokin
Začátečník
Začátečník

špatnej hdd?

Příspěvek od Kokin »

už delší dobu mam problem se svym notasem (Acer 5520G - Turion 2ghz, 8600M GS, 2GB ram).

Ted jsem na něm zkousel treba parit demo Fear 2. Automatický nastaveni grafiky a šlo to v pohodě. jenže tak po minutě hrani se to zacne na 10 vteřin hrozně sekat, pak to jde zas v pohodě chvili a pak se to zas zacne sekat a tak to je porad. Stejný to je i na uplně max detaily, jede to jakžtakž plynule ale vždycky jednou za čas se to začne sekat. Děje se to uplně u všech her, a na jenom u her, prostě u vseho kdy je notas v zatezi. Může to bejt treba hdd? jestli tomu nepomůže třeba format? a nebo že se to nestiha chladit? protože mi prijde že vždycky když se to zacne sekat tak větrak jede uplně na max, pak ztichne a zas to je v pohodě chvili.
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: špatnej hdd?

Příspěvek od Don Martinez »

Spíš bych to viděl na to přehřejvání... Zkus laptop profouknout nebo rovnou rozebrat co jde a zkusit ho vyčistit, jestli není zanesenej větráček...
Chystané recenze: Acer TravelMate TimeLine 8371 - více viz položka www v mém profilu... Brutální D.M.
Chcete si koupit notebook? Vyzkoušejte náš opravdu cool nový dotazník
Obrázek
Kokin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kokin »

tak jsem zformátoval disk, ale neni v tom žádnej rozíl. Sehnal jsem si prográmek na měření telplot (CPUID hardware monitor) a teplota jednoho jádra byla chvílema až 89 stupňů! to je trochu moc ne? :) průměr je tak kolem 80 při zatížení a mezi 70-80, když je cpu v klidu. HDD má 45, to mi nic neřiká jestli to je moc nebo ne a GPU 76, taky asi neni uplněj nejmín.

co mě ale zarazilo je, že CPU-Z mi ukazuje, že frekvence CPU klesá i na 800Mhz, i když je výkon nastavej na max, což je 2Ghz. A to nejsou jen chvilkový výpadky, klesá to třeba na 1500Mhz a docela dlouho se to tam drží. Tohle by se mělo ďít jen když je výkon nastavenej na rovnováhu (tzn. že na 2Ghz to běží jen když je to opravdu potřeba, jinak to běží na nižší frekvenci. Takže když je výkon nastavenej na max, tak by to mělo porad bejt na 2ghz, i když to neni potřeba, nebo ne?)

To se pak dá těžko něco dělat, když to klesá takhle nizko, to by se přece nemělo hnout, a už vůbec ne tak nízko. Pak to dopadá tak, že třeba hraju nějakou gamesu a jde to plynule, a najedou klesne fps hodně hluboko pod hranici hratelnosti, protože se cpu z ničeho nic podtaktuje, i když k tomu neni důvod.

otázka je co s tim, je to na reklamaci? protože když ten notas byl novej, tak tohle to určitě nedělalo. Je to jen nějaká softwarová chyba, nebo je to něco s hardwarem? Btw, tenhle notas byl na reklamaci už asi 2x nebo 3x, kvuli vadnýmu hdd, jednou tam měnili i základní desku (ne kvuli tomu že by nešla, jen mi zůstal ve výstupu zvukovky kousek "jacku" ze sluchátek, tak ji celou vyměnili :) )
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don Martinez »

To, že se ten CPU podtaktuje může bejt právě daný vysokou teplotou... Zkusil bych laptop vyčistit od prachu a dalšího svinstva...
Chystané recenze: Acer TravelMate TimeLine 8371 - více viz položka www v mém profilu... Brutální D.M.
Chcete si koupit notebook? Vyzkoušejte náš opravdu cool nový dotazník
Obrázek
Kokin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kokin »

to si taky myslim, že je to vysokou teplotou, ale já ten notas mam v zaruce, tak se v tom hrabat nemůžu...a když to poslu do aceru tak je to na měsic, a stejně s tim nic neudělaj...a pro jistotu mi zformatujou disk a nevratěj nabijecku, jako posledně :)
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“