Planuji sestaveni noveho pocitace, ktery bude urcen zejmena pro:
- upravu fotografii: fotografuji do RAW formatu (SONY A900 to znamena rozliseni vice nez 24Mpixlu) a proupravu fotografii pouzivam v soucasne dobe software od Sony ale planuji pouzivat DxO.
- generovani full HD videoprezentaci z vyslednych kolekci fotografii: pouzivam software ProShow Gold
Ma hruba predstava je nasledujici:
- ctyrjadrovy procesor
- 8GB RAM
- alespon 1TB diskoveho prostoru
- graficka karta s 2xDualDVI vystupem (pouziti dvou monitoru z nichz alespon jeden bude 30'' 2560x1600)
Mohl by mi nekdo poradit s upresnenim sestavy. Mam zejmena nasledujici nejasnosti:
- Ma smysl invesotvat do procesoru z nove rady Core i7?
- Ma smysl mit v pocitaci nejaky RAID (napr. 0+1) pro zrychleni a zabezpeceni dat?
- V grafickych kartach celkem tapu. V soucasne dobe mam pocitac pouze s grafikou integrovanou na zakladni desce a nedokazu odhadnout zda zakoupeni nejake kvalitni graficke karty nemuze zpracovani fotografii nebo videa urychlit tim, ze se cast vypoctu presune na grafickou kartu. Takze nevim zda poridit "co nejlevnejsi" grafickou kartu s 2xDualDVI vystupem nebo priplatit na neco jeste lepsiho.
Na zaver bych rad dodal, ze hry nehraju vubec a vyse uvedene pouziti bude to nejnarocnejsi co na nem planuji delat. Take bych rad uvedl, ze investovana castka neni rozhodujici kriterium ale na druhou stranu bych rad investoval pouze tam, kde mi to prinese nejake zrychleni prace nebo nejaky jiny prakticky prinos.
Predem dekuji za vsechny podnetne reakce
//Stano - presun