Varování: EK NB/SB Asus 1

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
X3ME
Začátečník
Začátečník

Varování: EK NB/SB Asus 1

Příspěvek od X3ME »

VAROVÁNÍ: Na NB a SB jsem v listopadu 2008 nainstaloval nové bloky EK NB/SB Asus1. Poznají se podle upevnění plexi krytu pomocí 3 šroubů.

Obrázek

Za dva měsíce provozu se mi u NB prohnulo a odchlíplo plexisklo v rohu bloku na straně, kde je plexi top upevněn jedním šroubem - na obrazku levy horní roh. Došlo k leaku mezi plexi topem a měděnou základnou. Striker to naštěstí ustál a po vysušení jede (používám DEMI vodu). Fotky bloku s vadou sem dodám později. Stejnou vadu má i blok z SB, jen je prohnutý méně a ještě netekl. Použité plexi je měkké - dokonce je promáčklé od gumového těsnění uvnitř v bloku. Po vyšroubování fitinek (klíčem - jinak to nešlo) už nešly bez použití hrubé síly našroubovat zpět.
Soudruzi ve Slovinsku někde udělali chybu.

NEPOUŽÍVEJTE TENTO BLOK
MB: Gigabyte X58 Extreme, CPU: Intel Core i7 920@3.6, RAM: 6GB DDR III OCZ Reaper 1866, VGA: BFG GTX 280, HDD: OCZ Vertex Turbo 120 GB system, HDD 750+1500 GB, LG BRay HDvideo, PSU: Seasonic X-750, Case: CoolerMaster Mystique 632 Alu Silver + 2 x Noctua NF-S12 case fans, Monitors: 19'' LG 1970HR-BF + 19" Philips P7, Creative Gigaworks T40, Logitech G11 + G5
Water cooling: Laing DDC-1RT Plus 18W + Alphacool top + Alphacool expansion top, Alphacool NexXxos Extreme III rad, 3 x Scythe SlipStream 120 custom LED, CPU block Thermaright XWB-1, D-tek FuZion GFX 2 + Unisink GF2xx, Cape Coolplex 25 + lighting module...etc....
Nem3
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Varování: EK NB/SB Asus 1

Příspěvek od Nem3 »

Podobny problem s ulomenim mel GigaByte.. vyrobci desek neumej blocky! To je docela znama vec.. kazdej umi neco. Mam zasadu.. Plexi a hlinik do vodnika nepatri! Krome nenamahanych casti jako je expanzka a cerpadlo (i kdyz u toho cerpadla mi to taky microprasklinkou uz taky naprasklo).

Pro me je ten block smejd uz vod pohledu.. nemuzu si pomoct :S
X3ME
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od X3ME »

On to neni blok od výrobce desek, ale od, dalo by se říct, renomované slovinské firmy EK, která se na výrobu komponent vodního chlazení specializuje. O to mě to více překvapuje. Buďto designová chyba (tři body uchyceni plexi topu) nebo špatný použitý materiál (měkké plexi). Každopádně plexi mi už nesmí do počítače - EK bloků na 8800GT se zbavuji (i když ty jsou s tvrdým plexi a dobrým rozmístěním šroubů) ...i s grafikami.
MB: Gigabyte X58 Extreme, CPU: Intel Core i7 920@3.6, RAM: 6GB DDR III OCZ Reaper 1866, VGA: BFG GTX 280, HDD: OCZ Vertex Turbo 120 GB system, HDD 750+1500 GB, LG BRay HDvideo, PSU: Seasonic X-750, Case: CoolerMaster Mystique 632 Alu Silver + 2 x Noctua NF-S12 case fans, Monitors: 19'' LG 1970HR-BF + 19" Philips P7, Creative Gigaworks T40, Logitech G11 + G5
Water cooling: Laing DDC-1RT Plus 18W + Alphacool top + Alphacool expansion top, Alphacool NexXxos Extreme III rad, 3 x Scythe SlipStream 120 custom LED, CPU block Thermaright XWB-1, D-tek FuZion GFX 2 + Unisink GF2xx, Cape Coolplex 25 + lighting module...etc....
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

mám podobnej blok, EK NF4 rev 1.1 už přes rok a půl v počítači a nemám sebemenší problém, spíš chyba kusu, neb série, zatracovat kvůli tomu celou značku je nesmysl, schválně napiš Eddymu, popiš mu problém, přihoď fotky a pošle ti novej blok
navíc ten samej blok co máš ty je asi nejpoužívanější na XS, kdyby s tim byl jakejkoliv poblém, tak už o tom víme, z toho vyplývá, že musí jít o chybu kusu...

jak si měl dotažený fitinky, šroubky a uchycení? taky je možný, že sis to oddělal sám
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

přesně tak, jak píše Vivec. Já několik těchto bloků montoval už do různých sestav a už tam běží přes rok naprosto bezproblémů...
X3ME
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od X3ME »

2Vivec: Nic zvláštního jsem s tím nedělal. Tak, jak byly z dodávky, kontrola dotažení, vizuelní kontrola, že je těsnění dotlačené na plexi, našroubování fitinek, instalace pomocí přiloženého materiálu, nic jsem nedotahoval silou, potom leak test. Po nenajetí počítače jsem ho otevřel a hledal místo úniku. Našel jsem trochu vlhkosti na prvním PCI-E 16x a mokrou hranu NB bloku. Fitinky těsné jak v topu tak u hadic. Vzal jsem za jednu z hadic a na desku vyblila zboku bloku louže vody.

Pokus o vyfocení vymačkaného těsnění do plexi:
http://img218.imageshack.us/img218/3993/eknbsb01qe1.jpg

Mezera mezi plexi a měděnou základnou (všechny šrouby dotažené):
http://img149.imageshack.us/img149/2813/eknbsb02xc7.jpg

Podle mě je chyba v použití měkkého plexi (oba bloky z jedné dodávky) v kombinaci s uchycením na 3 šrouby. Pokud by byly v každém rohu, nebyl by asi problém. Neříkám, že EK jsou obecně špatné, jen si dejte pozor. Každopádně na grafiku půjde D-Tek Fuzion GFX II s uni-sinkem (už je na poště, zítra pro něj jdu) na místo fullcoveru s plexi. Na NB/SB půjde Koolance CHC-122.
Odpovědět

Zpět na „Voda“