Tohle mi prosím vysvětli, to jsem nepochopil...IkE Blaster píše: jinak ne kazdej vetrak je regulovatelnej, vetsinou strasi tt nemaj monitor otacek a deska je vubec nedokaze regulovat (hlasi snizeni otacek, ale realita je jina, proste proste to je jako kdyby snizil z z 2000 na 1990)
Jdou regulovat???
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
- ZdenekSveda
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Tak je pravda že starší fany neměly signální kabel, tudíž s nima měly softy problém regulovat jim otáčky, když nevěděly jaký vlastně reálně mají. Ale tyhle dvoužilový fany už nejsou moc vidět. Teda pokud nebrakuješ nějaký starý šrot.TomV píše:Tohle mi prosím vysvětli, to jsem nepochopil...IkE Blaster píše: jinak ne kazdej vetrak je regulovatelnej, vetsinou strasi tt nemaj monitor otacek a deska je vubec nedokaze regulovat (hlasi snizeni otacek, ale realita je jina, proste proste to je jako kdyby snizil z z 2000 na 1990)
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Jo takhle, problém softu. To je možné, nicméně z logiky vyplývá, že software nemusí otáčky vůbec zajímat, reguluje jen efektivní napětí (PWM regulace) na výstupu. Tak se třeba chová regulátor na mojí Abitce: regulovat se dá SpeedFanem od 0 do 100%, přičemž podle typu větráku se roztočí někde mezi 25 - 40%. A reguluje i dvoužilák.ZdenekSveda píše:Tak je pravda že starší fany neměly signální kabel, tudíž s nima měly softy problém regulovat jim otáčky, když nevěděly jaký vlastně reálně mají. Ale tyhle dvoužilový fany už nejsou moc vidět. Teda pokud nebrakuješ nějaký starý šrot.
The problem has been eaten.
- IkE Blaster
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- Ladis1
- Začátečník
-
Re: Jdou regulovat???
Prosím vás, koupil jsem dneska větrák do case Artic cooling AF12025 PWM a mám s ním "malý" problém. Ten spočívá v tom, že se začne točit až když větrák CPU překročí 2000 ot. potřeboval bych ho nějak nastavit , aby se začal točil dřív. Zapojené to mám podle návodu( 4pin Articu do desky, 4pin od CPU do rozdvojky Articu a 3pin do desky fan) přes Speedfan můžu regulovat jen otáčky větráku CPU. Ten Artic v case tam nejde nastavit, chová se furt stejně 2000 ot. CPU a pak se tepr rozjede potvora. ( chtěl bych to třeba CPU 1300 ot. ,větrák v case 800 ot. třeba a ne "2000/0" ). Tento problém jsem našel na internetu vícekrát, ale nikde řešení .
Jsem laik, ale nešlo by to zapojit jinak? že bych procesorový 4 pin zapojil zpátky do desky ( ten bych nechal řídit deskou, s ním není žádný problém) a ten Artic bych zapojil do desky jinam ( nevím kam ) a jeho by pak šlo možná krotit už tím Speedfanem.
Jsem laik, ale nešlo by to zapojit jinak? že bych procesorový 4 pin zapojil zpátky do desky ( ten bych nechal řídit deskou, s ním není žádný problém) a ten Artic bych zapojil do desky jinam ( nevím kam ) a jeho by pak šlo možná krotit už tím Speedfanem.
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ten druhej připoj do Molexu a kroť ho potenciometrem
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
- Ladis1
- Začátečník
-
Trinome, z tvé odpovědi nepoznám jestli mi radíš, nebo si ze mě děláš (.)(.) . Prosím tě kde mám hledat ten Molex?
- srna
- Středně pokročilý
- Ladis1
- Začátečník
-
Chlapi dík, ale jak to mám zapojit jsem bohužel nepochopil. Kdyby jste měli náhodou čas, tak mi to prosím popište podrobně - jednoduše( pro blbce ). Potřeboval bych to asi takto " vezmež to žlutý hranatý udělátko a strčíš ho do toho kulatého štuptyfuku na té desce uprostřed a pak ti to pojede"
- Jan16
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Víš kde najdeš zapojení?
No přece na
na gůůůůůůůůůglu/wikipedii
omg..
//Trinom: A odkazuješ na modding.cz
//SRNA: chtel vedet kde hledat Molex nebo ne? jinak na regulatory otacek ja FAQ v Casemodding sekci
//Trinom: Ale jo, jenže tam ho nemůžu odkázat, když není schopnej do série zapojit poťák a větrák. Co kdyby se těch LM317 lekl?
No přece na
na gůůůůůůůůůglu/wikipedii
omg..
//Trinom: A odkazuješ na modding.cz
//SRNA: chtel vedet kde hledat Molex nebo ne? jinak na regulatory otacek ja FAQ v Casemodding sekci
//Trinom: Ale jo, jenže tam ho nemůžu odkázat, když není schopnej do série zapojit poťák a větrák. Co kdyby se těch LM317 lekl?
MB: Asus P5KR CPU: Core2Duo 2,66GHz RAM: 6GB DDR2 CL5 800MHz HDD: 320GB+1000GB SATA2 WDC; GPU: nVidia 8500GT &: čtečka karet, DVD RW + Lightscribe @legal Win XP Home; Zdroj Fortron Blue Storm II 500W, PFC, FSP500-GLN; NET: optika rulezzz
http://jan16.czela.net/
http://jan16.czela.net/
- Ladis1
- Začátečník
-
No nic, větrák hodím do popelnice a koupím nějaký co točí třeba 800 stálých.
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Nevidím důvod, proč bys ho měl vyhazovat, když ho můžeš (časem) upotřebit někde jinde. Při PWM řízení se ti rozjede i na míň, než 2000 otáček
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
- Ladis1
- Začátečník
-
Trinome, ten větrák už mě stál hodně nervů a přibyl i nějaký ten šedivý vlas. On netočí 2000 ot. to si mi špatně rozuměl. Deska ho řídí plynule 0 - 1500 ot. , ale problém je ten, že se rozhýbe až když CPU větrák překročí 2000 ot. a to se stane jen při hraní, když jsem jen na netu, tak CPU větrák točí tak 1700 ot. a ten Artic stojí a vzduch v case " houstne ".
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
tak v tom případě bych to viděl na závadu na desce a ne na větráku.
- arxeiss
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
A nemáš to náhodou zapojené na jeden konektor na desce? Z toho jsem to totiž pochopil. A jestli tam je nějaký obvod, tak se nedivím. Pokud je to tak, tak každý větrák zapoj zvlášť, nebo na molex.
Edit:\\ Četl jsem to znova a nejsem z toho nějak chytrý, upni foto nebo návod jak to tam je. Jinak by se to dalo na molex a trimr před to.
Edit:\\ Četl jsem to znova a nejsem z toho nějak chytrý, upni foto nebo návod jak to tam je. Jinak by se to dalo na molex a trimr před to.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
- Ladis1
- Začátečník
-
arxeiss
Zapojil jsem to podle návodu co byl k tomu větráku do case ( Articu ). A to tak že 4pin od CPU větráku jsem vytáhl z desky ven a místo něj jsem tam píchl ten Artic. Ten Artic měl ještě " samici 4 pin " (takovou rozdvojku) a do něj jsem zapojil ten CPU 4pin. Pak už jen 3pin ( 1 žlutý drát) od Articu do SYS FAN na desce.
Trinom
Přímo o závadu na desce asi podle mě nepůjde, protože tento mnou popisovaný problém mělo víc lidí s tím samým větrákem ( našel jsem na netu ). Musí se to někde nějak donastavit, nebo je tam určitý druh " nekompatibility" něčeho s něčím.
Už je to ale jedno. Problém jsem vyřešil tak, že jsem koupil Zalman Fan Mate 2, který jsem zapojil do SYS FAN a do 3 pinu Zalmana jsem " po menší úpravě " zapojil 4 pin Articu. Něco takového si mi výše radil že?
Zapojil jsem to podle návodu co byl k tomu větráku do case ( Articu ). A to tak že 4pin od CPU větráku jsem vytáhl z desky ven a místo něj jsem tam píchl ten Artic. Ten Artic měl ještě " samici 4 pin " (takovou rozdvojku) a do něj jsem zapojil ten CPU 4pin. Pak už jen 3pin ( 1 žlutý drát) od Articu do SYS FAN na desce.
Trinom
Přímo o závadu na desce asi podle mě nepůjde, protože tento mnou popisovaný problém mělo víc lidí s tím samým větrákem ( našel jsem na netu ). Musí se to někde nějak donastavit, nebo je tam určitý druh " nekompatibility" něčeho s něčím.
Už je to ale jedno. Problém jsem vyřešil tak, že jsem koupil Zalman Fan Mate 2, který jsem zapojil do SYS FAN a do 3 pinu Zalmana jsem " po menší úpravě " zapojil 4 pin Articu. Něco takového si mi výše radil že?
- arxeiss
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Tak potom nechápu proč jsi tam dával tu rozdvojku, nebo do SYS vede pouze žlutý drát?
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
- Ladis1
- Začátečník
-
arteiss
Jo do SYS vedl pouze žlutý drát kvůli otáček a já tam žádnou rozdvojku nedával, je to u toho Articu prostě tak udělaný od výroby, aby se dalo zapojit třeba 5 těch Articů za sebe ( PWM ). No a všechny by pak řídila deska, tolik teorie, ale mi to nejelo.
Jo do SYS vedl pouze žlutý drát kvůli otáček a já tam žádnou rozdvojku nedával, je to u toho Articu prostě tak udělaný od výroby, aby se dalo zapojit třeba 5 těch Articů za sebe ( PWM ). No a všechny by pak řídila deska, tolik teorie, ale mi to nejelo.
- arxeiss
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
OK, tak jestli to chápu dobře. Tak zase zapoj ten CPU do desky, všechny hambály nech bokem, a ten druhý prostě do sys, ale ne jenom žlutý drát, celé to. No, a jestli to nepojede, tak napiš
- Ladis1
- Začátečník
-
arxeiss
Už mi od včerejška jede. Mám to zapojené jak píšeš, akorát jsem mezi artica a SYS dal FAN MATE 2 od Zalmana ( zbytečně, protože to jde už regulovat i přes Speedfan ). Akorát to neukazuje počet otáček, protože ten žlutý drát už není kam zapojit, ale to tak neva.
Už mi od včerejška jede. Mám to zapojené jak píšeš, akorát jsem mezi artica a SYS dal FAN MATE 2 od Zalmana ( zbytečně, protože to jde už regulovat i přes Speedfan ). Akorát to neukazuje počet otáček, protože ten žlutý drát už není kam zapojit, ale to tak neva.