Čím čistit foťák???

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
gn.jirka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Čím čistit foťák???

Příspěvek od gn.jirka »

Zdravím,
rad bych si nechal poradit, čím je nejvhodnější čištit objektiv a LCD fotoaparátu? Koukal jsem se na hadříky, popřípadě i nějaká čistící pera (s jelenicí). S čím máte dobré zkušenosti? Co je nejlepší v terénu, "na dom" atd.
Moje tipy jsou:
čistící pero - http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... J0BG0BL6KT
hadřík - http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... J0BG0BLKNV
Je vhodné mít tuto kombinaci? Nebo stačí jen hadřík či pero samostatně? Předem díky za příspěvky :-) Vlastním model FZ7 od Lumixe.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Čím čistit foťák???

Příspěvek od no-X »

Pokud chodíš kolem optiky, zkus se tam stavit. Určitě ti utěrku z mikrovlákna nabídnou. Vývoj jde dopředu a čím novější, tím lepší. Některé už na omak vůbec nepůsobí jako tkanina, ale skoro igelitově, ale jsou výborné.

Já používám mikrovláknové utěrky, které se dodávají k některým notebookum (na LCD) a není problém. Dnes to ani nemá cenu nějak extra řešit, dobrých materiálů je spousta moderní antireflexy jsou tvrdé a neloupají se.

To není jako před padesáti lety, kdy se na některých objektivech nedoporučovalo čistit sklo častěji, než jednou za rok, nebo by z antireflexu nic nezbylo :-)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

No řekl bych, že objektiv je ideální nezašpinit a pak člověk aspoň nemusí řešit čištění :)

A display čistím většinou utěrkou z mikrovlákna, kterou mám dost často u sebe díky brýlím ... ale když není po ruce nebo není čas hledat tak čímkoliv. :-D
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
gn.jirka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gn.jirka »

Smith: Ano to samozřejmě, jenže prostě po čase, tam je prach a různý nečistoty, tak proto se ptám :-) Každopádně pořídím ten hadřík

no-X: Tak vývoj jde stále dopředu, není čemu se divit a pro nás (běžné uživatele) je to jen plus. Hadřík je jistej :-)

Jinak co se týče těch čistícíh per? Stím zkušenosti nemáte? Zda to má smysl či nikoli? Protože se dostat hadříkem "do objektivu" nebo "hledáčku" (konkrétně u mého fotoaparátu) je s hadříkem celkem kunšt :-)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Já žádný. Válí se mi tu asi 30 objektivů a šudlám to všechno mikrovláknem :)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
gn.jirka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gn.jirka »

:-D :-D Tak Ti budu věřit, mám v tom clekem dilema, takže zatím pořídím jen ten hadřík a kdyby to nešlo pořídím i pero :-) Je fakt, že ten jeden konec stou jakoby prachovkou, nevím k čemu to je, ale ta tečka s jelenicou se může hodit na detajlnější čištění.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

gn.jirka píše:Smith: Ano to samozřejmě, jenže prostě po čase, tam je prach a různý nečistoty, tak proto se ptám :-) Každopádně pořídím ten hadřík
tak na nejpoužívanějších objektivem mám UV filtr (na 17-40/4L a Sigmě 70-200/2,8) ... nějaký drobný prach na objektivu nevadí ... a na nečistoty a větší bordel na UV filtru hadřík z mikrovlákna

čistit přímo objektiv se tak nějak bojím, proto ty UV ... u Sigmy 10-20 si dávám většinou docela pozor, abych objektiv nezašpinil, páč tam UV nevedu (v kombinaci s CPL by pak mohl vinětovat) ... no a 50/1,8 moc nepoužívám a vzhledem k ceně o něj zas takový strach nemám :-D
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
gn.jirka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gn.jirka »

Dobrá, budu důvěřovat "zatím" hadříku, navíc aspoň nebudu muset v brašně tahat další krám jako pero, což je plus :-)

Btw. tak Ty seš už profík, já jsem amatér s ultrazoomem :-D já tak akorát můžu čistit redukcu na sluneční clonu :-D
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

gn.jirka píše:Btw. tak Ty seš už profík, já jsem amatér s ultrazoomem :-D já tak akorát můžu čistit redukcu na sluneční clonu :-D
profík fakt nejsem (focením si nevydělávám, ani mě neživí) ... jen asi pokročilý amatér :)
gn.jirka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gn.jirka »

Však jasný, kamoš to samý, pořizoval teď nový vybavení a to byly palety :-) Je to správnej oddychovej koníček :-)))
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“