Povzdech - máte to taky tak?

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
chinkeee
Nováček
Nováček

Povzdech - máte to taky tak?

Příspěvek od chinkeee »

Z hlučností některých NB je kříž. V létě zakoupený FS Amilo Pi2540 po necelém půl roce používání začal pěkně topit a ventilátor tím pádem o sobě dával značně vědět i s chl. podložkou. Co mi zbylo jiného, než NB rozdělat a upravit podle potřeby. Reklamace nic nevyřeší, protože se nejedná o závadu. Přišel jsem tím sice o záruku, ale výsledek stojí za to. Jedná se o model s C2D T7250 a s ATI HD2400. O kvalitě provedení chlazení jsem si nedělal iluze, ale to co mně čekalo pod stykovou plochou GPU a pamětí jsem opravdu nečekal. Místo kvalitní teplovodivé pasty jsem tam (jak taky jinak) nalezl asi 3mm silnou "teplovodivou" pásku (ne nepodobnou těsnícím páskám do oken). Na GPU byly zřetelné známky častého přehřívání (připečené plocha kolem jádra). Čekala mně tedy úprava samotných stykových ploch, které bez pásky nedoléhaly - vyřešil jsem to 3mm silným měděným plechem nastříhaným na potřebné velikosti a kvalitní stříbrnou teplovodivou pastou. Osobně mně ale nejvíce zajímá, zda-li to výrobci takto konstruují schválně. Nabývám dojmu, že jednoznačně !!! Co taky s produktem, který vydrží dlouhá léta :| A co vy? Také už jste kvůli hlučnému NB nevydržely s nervy a přišly o záruku?
tx3rf
Začátečník
Začátečník

Re: Povzdech - máte to taky tak?

Příspěvek od tx3rf »

vůbec ne, musel sem sice vyměnit celý chlazení, ale to bylo způsobený tim, že už odešly po 4-5 letech ložiska ve větráku, jinak se styčnou plochou nemám nejmenší problém. Sedí to perfektně :-)
chinkeee
Nováček
Nováček

Příspěvek od chinkeee »

To: tx3rf

Vidím, že máš IBM. Tam se dá očekávat lepší kvalita. Co vím tak IBM nemá s chlazením problém. Podobná záležitost se ale dá očekávat u (troufnu si tvrdit početných) modelů Aceru, Asusu, Toshiby, HP, Dell apod.

Jinak ta styčná plocha nedoléhala právě díky té pásce z pěny, která má velmi mizivé teplovodivé vlastnosti.
chinkeee
Nováček
Nováček

Příspěvek od chinkeee »

Ještě doplním teploty. Bez úpravy CPU max. 60ºC v té chvíli se zapíná ventilátor a teplota klesá k 45ºC. Po úpravě max. teplota CPU 70ºC - sepnutí vent., teplota klesá na 50ºC To jednoznačně ukazuje na to, že GPU, které sdílí stejnou heatpipe, nebylo dostatečně chlazené.
tx3rf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tx3rf »

já mám pořešenej větrák tak, že během dne ve škole se mi nerozeběhne vůbec, protože největší teplota je cca 55° na CPU, rozeběhne se až na 69° a pak zchladí tu nejteplejší komponentu na 59°, dokud neklesne teplota pod 59° tak se větrák nezastaví. Je to řešený přes nějakou utilitu, TPfancontrol, nebo tak nějak, funguje to jenom na ThinkPadech, ale skvěle :-).

chlazení grafiky je řešený tak, že přes čim je hliníkovej, nebo nějakej plát a na něm je ta teplovodivá hmota, která rozvádí teplo přes spodek klávesnice, ten je taky asi hliníkovej, nebo z nějakýho kovu. Grafika se moc nehřeje, takže to nepálí do rukou a neni to ani znát.
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“