Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: M42 objektivy na DSLR

Příspěvek od no-X »

Ohledně toho bych ale nesypal popel na hlavu Sigmě - podobné problémy mají všichni neoriginální výrobci na cizích tělech. Prostě pokud to tělo navrhne jeden výrobce, nemůže druhej znát do detailu všechny jeho silné a slabé stránky a nemůže mít to know-how, aby si to ve všech ohledech vzájemně dokonale sedlo. Ono i u Canonu si kolik lidí stěžovalo, že nové sklo se starším tělem nebo nakopak starší sklo s novým tělem neběhá tak, jak by si představovali. Tam ovšem vyvstává otázka, jestli je ta nekompatibilita jen vedlejším produktem, nebo je cílená, aby to uživatele nutilo k upgradu.

Každopádně se myslím shodneme na to, že cenový rozdíl 10000Kč je marketing a nikoli náklady výrobce nutné k tomu, aby byl objektiv s tělem o něco kompatibilnější v ohledu přesnosti AF. U 70-200/2.8 L to platí dvojnásob, když se Canon neobtěžoval ani použít dražší fluoritový člen pro korekci aberace...
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

JvtDeSiGn píše:No ono to u těhlech dvou je trochu složitější :). Macro mkI je měkčí, ale verze Macro mkII je na tom dobře.
Tak já mám právě MkI a ta je na f2,8 měkká, ale řekl bych, že používat se to dá (občas není ani na výběr ... leda fotit nebo nefotit :-D ).
Ještě co se týče toho HSM, tak sám s ním problém, co se týče rychlosti, nemám ... jen pokud se sekne, tak docela trvá než znovu zaostří ... no tuším, že díky tomu jsem měl ze série 480 fotek asi 2 na odpad :-D
no-X píše:Ohledně toho bych ale nesypal popel na hlavu Sigmě - podobné problémy mají všichni neoriginální výrobci na cizích tělech.
No proto bude asi něco pravdy na tom, že většina lidí s Canonem skončí nakonec na eLkách :)
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

S tím ostřením je to stejně imho problém dlouhých skel a dlouhých zoomů. Se širokými skly už je to jedno, v hloubce ostrosti je vše. S rybím okem jsem už ani neostřil. Nechával jsem nastavený 1 m a hloubka ostrosti byla od pár centimetrů do nekonečna :-)
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

no-X píše:S tím ostřením je to stejně imho problém dlouhých skel a dlouhých zoomů.
Tak většina (všichni?) co přešli ze Sigmy na Canoní Lka tvrdí, že USM je rychlejší a přesnější => že je s ním míň odpadu než s HSM.

Osobně to srovna nemůžu ... leda Sigma 10-20 s HSM a Canon 17-40/4L s USM ... ale u těhle širokých skel je to jak spíš jedno :-D
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
thoms
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thoms »

Mozte mi niekto poradit nejaku 80-ku ? Nieco svetelne, ostre.
Uvazoval som nad Helios 85mm f1.5, ale radsej sa najprv poradim :roll:
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Pokud nemáš nějakou výhodnou nabídku, tak bych asi Helios nevolil. Po Biotaru je to asi nejdražší M42 portréťák.

Nejlepší je podle mě MC Pancolar 80/1.8. Ten je z osmdesátek na plnou díru a nízké clony nejostřejší. Rozdíl f/0,3 není nic.

Pokud chceš ušetřit a hledáš něco levného, tak Jupiter-9 85/2.

Osobně mám tyto a Pancolar z nich imho nejlépe odpovídá současným trendům:

Biotar T 75/1.5
Pancolar eMC 80/1.8
Biometar 80/2.8 (starý i redesignovaný pro P6)
S-M-C Takumar 85/1.8
Vivitar 85/1.8
Helios 85/1.5
Jupiter-9 85/2
Telefogar 90/3.5
thoms
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thoms »

No vyhodna ponuka nie je (je drahy, to je pravda) Zeiss neviem nikde zohnat, mozno som zle hladal, ale zatial zial neuspesne. Jupiter som nasiel za zhruba 3tis na ebay, ale nemam sajn ako sa ceny pohybuju (mozno by sa dal zohnat za ovela nizsiu cenu, zatial som nepatral). Ten pancolar je pecka, aspon podla toho co som videl, cital. Ten by som bral hned, ak by bola niekde ponuka.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Jupitery se dají sehnat i o něco levněji, ale nějak během minulého roku vymizely, takže šly cenově nahoru (byl to finančně nejdostupnější portréťák, takže je zájemci rychle skoupili). Je to jako se všemi 50/1.4 a 55/1.4 M42 skly... poptávky překonala nabídku a ceny jdou rapidně nahoru. U nás ne taky rychle, ale taky je to znát (u nás teda víc u těch portréťáků, ale i padesátky byly levnější)
thoms
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thoms »

Tak mi dnes dorazil CZJ Sonnar 135/f3.5 Fajn ostre sklo, len to CA ma trosku sklamalo.. :(

Obrázek
Obrázek
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

To je axiální chromatická aberace, ta se projevuje mimo rovinu ostrosti. Čím novější sklo s výraznějšími korekcemi pro ostrost a transverzální CA, tím výraznější je axiální CA. U Sonnaru 135/3.5 je to imho ještě dost v pohodě, novější skla jsou na tom v tomhle ohledu hůř. Ale subjektivně mi přijde, že Jupiter 37A je na tom v tomhle ohledu líp...
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

no-X píše:Ohledně toho bych ale nesypal popel na hlavu Sigmě
Určitě bych nechtěl být označen za toho, kdo sype poplev Sigmě na hlavu. S objektivy Sigma mám výborné zkušenosti, a rád bych i pár dalších skel od této značky. Ale ten fakt s ostřením u 70-200 mě docela zklamal. Podle mě je zásadní problém v přepínači ostření, eLko má odkud do kud, to myslím by sigmě mohlo hodně pomoci.
All I know is that I know nothing.
Obrázek
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Já samozřejmě tebe (ani nikoho jiného) neosočuju :-) Je to jen můj názor na danou situaci :)
Jarda-rs
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jarda-rs »

Tak uz sem si poridil malou sbirku m42 a narazil sem na to ze u nekterych objektivu se mi nerovnomerne zavira clona jedna nebo vice lamel se nezavira stejnomerne a vznika na vetsi clony "brambora" konkretne to mam na heliosu 44m 58/2 a pentakonu 135/2.8 mc auto. A na pancolaru 2/50 zebra mi clona nechodi vubec krouzek se otaci ale clona nereaguje. Co s tim? da se s tim neco delat?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

U skel s přenosem je to celkem běžné, u skel s předvolbou clony se to objevuje méně, ale taky jsem to několikrát registroval. Na nic to nemá vliv, ale může (ne musí) to indikovat zohýbanou/natrženou/znečištěnou lamelu.

Ad pancolar - servis. Zkus najít v okolí bydliště nějaký fotoservis. Ceny za takovou opravu bývají hodně různé, ale za zeptání nic nedáš. Většina techniků, která se tímhle za minulého režimu živila, je už dnes v důchodu, ale někteří to stále mají jako koníčka nebo přivýdělek.
thoms
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thoms »

Neviete poradit, kde s adaju zohnat nejake medzikruzky m42 na oboch stranach ? cca od 5 do 30 mm
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

AMD RYZEN 5 3600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700XT 8G, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD , Sennheiser HD 4.40 BT, Dell Alienware Low-profile RGB Mechanical Gaming Keyboard AW510K Dark Side of the Moon, Logitech G502 Proteus Spectrum
thoms
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thoms »

Sinpa píše:Myslíš revezní kroužek?
http://makro.matonoha.cz/specialni-pomu ... ni-krouzek
Ne ne, na predlzenie ohniska..
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Takže klasický M42 mezikroužky. Ty měl každej druhej fotograf se Zenitem nebo Prakticou. Je jich dost. Kdybys řekl o pár dnů dřív, měl jsem jedny navíc, ale už jsem je prodal.

Nemáš v profilu bydliště, tak nevím, jestli bydlíš v ČR, nebo SR... Pokud žiješ na Slovensku, nemělo by asi smysl, abys je bral z Čech (poštovný by tě vyšlo dráž).

Třeba na aukru se objevují pořád...
thoms
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thoms »

Profil upraveny. Postovne ma moc nedrazdi, problem je ze na slovenskom aukre je tak prd. nenasiel som ziadne a tie co som nasiel boli uz neaktualne. Iny bazar je to iste. Preto zhanam nieco tu :)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

http://www.aukro.cz/item546435919_mezikrouzky_m42.html
http://www.aukro.cz/item543843593_3_mez ... tacon.html

nebo pak ebay (z Asie jsou často tak levné, že i s poštovným vycházejí výhodněji než z ČR)
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“