Ntb do 15tis - tichý, lehký, dlouhá výdrž, kvalitní LCD

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Lister
Začátečník
Začátečník

Ntb do 15tis - tichý, lehký, dlouhá výdrž, kvalitní LCD

Příspěvek od Lister »

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit s notebookem pro manželku a občas i pro mě, když nebudu sedět u velkého kompu.

Jaký je váš rozpočet?
do 15 tis plus mínus

Jakou velikost notebooku preferujete?
15-16, měl by být lehký a přenosný

Preferujete nějaké značky?
je mi to jedno, hlavně ať to vydrží.

Co budete na notebooku nejčastěji dělat?
běžná práce, internet, občas film, přehrávání videa v 720p podmínkou (to ale nebude problém)

Budete ho nosit stále s sebou nebo nechávat doma na stole?
záložní komp domů, 3x týdně přenos do práce.

Chcete na něm hrát hry? A pokud ano tak jaké?
ani ne, když už, tak starší na odreagování.

Jak dlouhou výdrž na baterie požadujete?
Samozrejmě co největší, pokud reálně vydrží 3-3,5 hodiny tak to bude OK.

Jaký operační systém?
Tady mám dotaz - někde jsem snad četl, že některý HW nepojede pod XP?? Je to pravda. Chtěl bych tam totiž mít XP, takže bych bral ntb bez OS nebo pokud by XP nebily možné tak Visty minimálně Home premium.

Displej
EDIT: rád bych matný, ale to bude asi problém, takže asi lesklý, v každém případě co nejlepší, bez přepálených barev.

Preferujete širokoúhlý nebo klasický poměr stran?
No asi nic jiného než WS nebude možné. 1440x900 by bylo lepší, ale asi nereálné, takže 1280x800.

Komponenty
Jakou značku a typ procesoru preferujete?
je mi to jedno - ať moc nežere a vydrží

Jak velká má být operační paměť?
2GB by mělo stačit.

Jakou značku a typ grafické karty preferujete?
preferuji poměr výkon/cena

Jak velký má být pevný disk?
250GB minimálně, 320GB raději, klidně i více

Potřebujete optickou mechaniku? A pokud ano tak jakou?
DVD RW DL

Vyžadujete nadstandardní funkce zabezpečení (TPM čip, čtečku otisků prstů)?
ne.

Máte nějaké speciální požadavky?
Psal jsem to nahoře, ale ještě raději připomenu - je to pro holku, takže lehký, matný displej preferujem. Hodilo by se digitální výstup na video - nejlépe HDMI - k propojení do LCD TV.
Webkamera - to má snad každý

Předem díky za každou odpověď. Ceny stoupají :-(, takže za rychlou odpověď děkuji dvojnásob :-)
Naposledy upravil(a) Lister dne stř 4. úno 2009, 10:40, celkem upraveno 1 x.
CPU E8200 + AC Cooling Freezer 7 pro, MTB MB GIGABYTE EP35-DS3 rev 2,1, RAM ADATA 2x1GG 800MHz CL5, GK ATI Sapphire HD 3850 512MB Ultimate - pasivně chlazená, HD WD CAVIAR 3200AAKS, DVD Samsung SH-S203P, Zdroj Seasonic 400W SS-400ET OEM, Case Cooler Master Elite 333
Monitor 24 LCD - Benq FP241W
Wolant Logitech WingMan FF, gamepad Executioner. Windows XP professional SP2
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Ntb do 15tis - tichý, dlouhá výdrž, matné LCD

Příspěvek od Don Martinez »

Osobně bych doporučil asi HP Compaq 6730s, kterej by měl jít sehnat i s matným LCD (tedy ne BrightView)... Dobrou volbou by mohlo být i Lenovo 3000 N500, ale to má bohužel lesklý LCD, popř. zkusit se podívat po nějakým levným Aceru z řady Extensa nebo TravelMate
Chystané recenze: Acer TravelMate TimeLine 8371 - více viz položka www v mém profilu... Brutální D.M.
Chcete si koupit notebook? Vyzkoušejte náš opravdu cool nový dotazník
Obrázek
Lister
Začátečník
Začátečník

Re: Ntb do 15tis - tichý, dlouhá výdrž, matné LCD

Příspěvek od Lister »

Don Martinez píše:Osobně bych doporučil asi HP Compaq 6730s, kterej by měl jít sehnat i s matným LCD (tedy ne BrightView)... Dobrou volbou by mohlo být i Lenovo 3000 N500, ale to má bohužel lesklý LCD, popř. zkusit se podívat po nějakým levným Aceru z řady Extensa nebo TravelMate
Díky za odpověď, na ten HP jsem se díval a právě proto jsem před chvíli editoval svůj původní příspěvek, protože až na Lesklé LCD se mi hodně líbí, ale kdyby byl s matným, tak by se mi asi líbil ještě více.

HP 6735s bez OS

bude problém, když na tenhle ntb budu chtít XP ???
CPU E8200 + AC Cooling Freezer 7 pro, MTB MB GIGABYTE EP35-DS3 rev 2,1, RAM ADATA 2x1GG 800MHz CL5, GK ATI Sapphire HD 3850 512MB Ultimate - pasivně chlazená, HD WD CAVIAR 3200AAKS, DVD Samsung SH-S203P, Zdroj Seasonic 400W SS-400ET OEM, Case Cooler Master Elite 333
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Ntb do 15tis - tichý, lehký, dlouhá výdrž, kvalitní LCD

Ten 6735s nebude úplně ideální, podle některejch uživatelů není tichý a docela topí, což je daný hlavně použitou platformou AMD "Puma"... Takže bych se radši poohlídnul po 6730s, kterej je na tom díky platformě od Intelu líp...
Chystané recenze: Acer TravelMate TimeLine 8371 - více viz položka www v mém profilu... Brutální D.M.
Obrázek
lantis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lantis »

Mam doma 6735s a je pravda ze topi a pri praci si obcas zarve. A na 6735s das klidne Xp, ovladace najdes na www.hp.cz
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Don Martinez píše:Ten 6735s nebude úplně ideální, podle některejch uživatelů není tichý a docela topí, což je daný hlavně použitou platformou AMD "Puma"... Takže bych se radši poohlídnul po 6730s, kterej je na tom díky platformě od Intelu líp...
Aha, já jsem se přehlídl v čísle, myslel jsem že píšeš o té 6735. Na 6730 jsem se díval, vypadá slušně, jen jsem někde snad četle recenzi, kde použitý procesor moc nechválili, ale asi to bude bohatě stačit. kdyby někdo dokázal dát nějaký obecný tip - třeba bral bych notebook s takovou čipovou sadou a takovým procesorem, protože to stačí, málo to žere....... tak to by mi asi pomohlo nejvíce.

Pumu jsem si tak najk vybral záměrně, protože je prý výkonná a dobrá, ale asi podle toho i žere a topí ???
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

AMD "Puma" je na tom až na grafickou kartu hůř jak Intel (teda v porovnání Turion vs. Core 2 Duo)... Mám taky trochu pocit, že to vyšší teplo, který Puma vydává je způsobený spíš tou integrovanou grafikou než procesorem... Každopádně myslím, že výkon Intel Pentium Dual-Core na 2,13 GHz se kterým v pohodě seženeš to HP 6730s ti bude bohatě stačit...
Obrázek
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Tak jsem pročetl tu recenzi, kde byl kritizován nízký výkon a problém asi nebyl v procesoru, ale čipové sadě se sběrnicí jen 533, což tady asi nehrozí, takže by to mělo být OK.
Zkusím se na ten HP podívat někde v reál. Zatím se mi dost libí v kombinaci s OEM licencí XP to vyjde cenově dobře. Jediná nevýhoda - nemá digitální video výstup (tedy alespoň ve specifikaci u prodejce to tak je uvedeno)
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Ten digitální výstup mít nebude určitě, business HP ho moc často nemají, bohužel...
Obrázek
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Don Martinez píše:Ten digitální výstup mít nebude určitě, business HP ho moc často nemají, bohužel...
pokud bych oželel matný displej, bylo by něco s tím výstupem ???
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Výše zmíněný Lenovo 3000 N500 třeba...
Obrázek
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Takže jsem si prošel nabídku, něco jsem vybral, nakonec se asi budu pohybovat na horní hranici 15 tis s NTB bez OS, takže co takhle:

Acer Extensa 5630Z-322G32MN (LX.EBW0Z.010)
HP Compaq 6730s (NA780ES)
ASUS F5GL (F5GL-AP031)
Sony Vaio VGN-NS21M/S.CEZ
Lenovo N500 (NS73BMC)

Obecně mi celkem vadí, když je výstup na sluchátka vepředu - to je pro mě mínus. Asus u mě boduje výbavou - velký disk a tím že má výstupy na boku, HP zase matný displej a cena, Sony se mi líbí tak celkově a když připočtu OS, tak ani ceny není úplně špatná. Lenovo je u mě handicapováno menším diskem a těmi výstupy.

Ale všechno to jsou takové drobnosti, co mě nejvíce zajímá je kvalita zobrazovače a celková ergonomie, tedy preference v tomto pořadí:
1. podání barev a celková čitelnost LCD
2. mobilita - výdrž a hmotnost
3. životnost a celkové zpracování

Pokud by byl někdo schopný nějak srovnat hlavně ty LCD u jednotlivých modelů, tak to bych byl rád.
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Osobně bych nejprve vyřadil Asus... Dál je to složitější osobně nemám se všema zkušenosti, takže bych to srovnal obecně podle toho, jak která značka: Sony, Lenovo, HP mívají slušný displeje - otázka je jak u těchhle docela levnejch laptopů, většinou se potkávám s dražšíma kouskama (což mi připomíná, že bych si taky o nějakej levnější měl říct :) ), Acer už tolik ne (aspoň podle mýho oka :) )... Pokud bych to měl srovnat pořádně, tak podle mýho bude mít nejlepší displej to Lenovo...

Nejlepší mobilitu nabídne podle mýho HP (nejnižěí hmotnost, slušná výdrž na baterie)...

Co se týče zpracování, asi bych taky favorizoval to HP, možná společně s Lenovem, za nima asi Acer a Sony na tom bude předpokládám lehce hůř...
Obrázek
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Don Martinez píše:Osobně bych nejprve vyřadil Asus...
Nejlepší mobilitu nabídne podle mýho HP (nejnižěí hmotnost, slušná výdrž na baterie)...
Co se týče zpracování, asi bych taky favorizoval to HP, možná společně s Lenovem, za nima asi Acer a Sony na tom bude předpokládám lehce hůř...
Asus z nějakého důvodu - třeba ten displej, nebo protože to je ASUS :-)

HP vypadá opravdu dobře, chybějící digitální videovýstup i vstupy vepředu bych asi zkousl, jen jsem se jinde dočelt, že při použítí XP je problém s ovladačema - i když vše funguje tak se stále některá zařízení hlásí jako neznámá :-(
Takže je tady možnost verze Visou Home basic, ta se mi ale moc nezamlouvá - dělal jsem s ní jen krátce, nevím jak moc velký je to handicap oproti vyšším verzím. Možnost koupit bez OS+OEM verzi Vist taky zvažuju, ale je to již dražší a navíc ja jsem prostě XPčkoidní :-)

Zcela obecně - Pentium Duo Core vs C2D - čistě teoreticky by nižší model mohl brát méně - nížší frekvence sběrnice pamětí a tak....nebo jsem mimo.

A Puma - je to s tou spotřebou a zahřívaním tak špatné?

Ještě jedna věc - doufám, že nebude chybět rozlišení, přece jen jsem doma zvyklí na fullHD. lepší by bylo 1140x900, ale takové 15ky jsou drahé, a 17ky jsou těžké a drahé :-(
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Asus protože je to Asus z řady F5, kterou nemám moc v oblibě... K tomu HP se dodávají normálně média na downgrade na XP, takže podle mýho názoru by vše mělo fungovat bez problémů, ale zkušenosti s tím nemám, už nějakou dobu používám na notebooku Windows Vista a jsem vcelku spokojenej...

S tou spotřebou, řekl bych, že pokud tam rozdíl (mezi PDC a C2D) bude, ani ho nepoznáš... U "Pumy" si lidi na tohla často stěžují, konkrétně u toho 6735s, já mám podobný zkušenosti s FSC Amilo Pa 3553...

Rozlišení, tohle se budeš muset vyzkoušet ty - s tím asi neporadím...
Obrázek
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Don Martinez píše:Rozlišení, tohle se budeš muset vyzkoušet ty - s tím asi neporadím...
to byl spíš jen takový povzdech, jistě, že tohle si už rozhodnu :-)

Díky ti za všechny rady, zaměřím se tedy na NTB s Intelem.
Jen k těm Vistám - byl by velký handicap použití Vist basic místo alespoň Vist Home Premium. Na NTB by snad ten základní systém stačit mohl (jestli se nepletu tak největší rozdíl je přítomnost/nepřítomnost aera)
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Chybí toho víc - třeba Windows Media Center, to Aero je takový problematický, mám pocit, že chybí akorát průhlednost oken...
Obrázek
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Tak snad poslední dotaz a už dám pokoj.

Tenhle je sice nad cenu, ale jinak vypadá hodně dobře:

Notebook HP PAVILION dv5-1140

má vlastně úplně vše co bych potřeboval a možná zbytečně navíc tu grafiku, cena vzhledem k výbavě a softwaru je podle mě hodně dobrá ??
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Pavilion je takova domaci multimedialni rada. Provedeni bude mit asi horsi nez ten Compaq a navic se opravy resi jen v Polsku, takze to i trva dele :( Na prenaseni bych ho nebral.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Zivan píše:Pavilion je takova domaci multimedialni rada. Provedeni bude mit asi horsi nez ten Compaq a navic se opravy resi jen v Polsku, takze to i trva dele :( Na prenaseni bych ho nebral.
Hmmm.... na pohled se mi hodně líbil a vypadal i bytelně, ale asi to nebude pravda.

Takže konečné rozhodnutí beru HP 6730 - zítra se jedu do Olomouce podívat jestli tam někde reálně nebude, když se mi bude líbit LCD, tak ho beru. Za 15 tis včetně Vist HB a tašky to není špatná cena (jen by mě zajímalo, jestli ty Office jsou opravdu plná verze nebo nějaký trial, kdyby nic Openoffice to jistí). Nebudu muset hned řešit nákup dalšího příslušenství, bude stačit jen myška, takže další náklady nula nula nic.

Jediné co mě ještě láká, je osmičlánková baterie - pokud jsem tedy pochopil správně, že jde o vnitřní baterii a ne baterii přídavnou.
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“