DOPORUČTE 24" A VĚTŠÍ LCD

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Zamčeno
japko33
Začátečník
Začátečník

Re: DOPORUČTE 24" A VĚTŠÍ LCD

Příspěvek od japko33 »

Woyta píše:Jestli prechazis z booku tak bude dobre nastavena 2475 (ktere se bojis) pro tebe luxus. :)
No včera sem to probíral s kamarádem a íkal že já jako obyč uživatel s tím na co ho budu používat určo nebudu hrotit nějaký ICC profily nebo tak něco a měl bych být spokojenej po nějakým klasickým vyladění ale víc se přikláněl k tomu LG skrz ten zelenorůžovej nádech u HP kterej je podle něj docela zásadní...
MB: ASUS PRIME Z370-A CPU: Intel Core i7-8700K@5GHz OC by python.p FAN: Arctic Freezer 33 RAM: Kingston HyperX Predator DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 GPU: MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO SSD: Samsung SSD 850 PRO 512GB PSU: Corsair RMx Series RM650x CASE: PHANTEKS Enthoo Evolv ATX LCD: Samsung C27HG70
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

Pokud ma elektronika slusne zvladnuty dithering, tak nic nepoznas.. teda pokud to nezkoumas zblizka s tim, ze tam ten lehce naruseny gradient chtel najit...
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

zombux píše: u 8bit může znamenat frustraci uživatele zvyklého na nulový banding :wink:
A na HP LP2475w je viditelný nějaký proužkování? Není, zato na LP2275w který má o trochu nižší gamut ( v červené) trochu proužkování pozoruji v modrých barvách, a na takovém 6bit (ano použitý panel LPL LM2403WU3 je opravdu jen 6bit + FCR) panelu pavilion w2408h také proužkování není vůbec znatelné a to se jedná o obyčejné TNko. Tohle je hlavně o seřízení elektroniky. A nebudou spíš v téhle kategorii displejů vadit více overdrive artefakty než nějaký mírný banding? (kterýho si při hraní her, sledování filmů, brouzdání po netu či občasného prohlížení nebo editace fotek stejně nevšimeš, pokud teda nebude firmware opravdu hodně blbě naprogramovaný).
Já bych tohle jako mínus u týhle kategorie displejů (pro domácí a běžné použití) vůbec neřešil.
To víc zamrzí tovární nastavení barev a dost často mizerně nastavený overdrive (bez možnosti jeho vypnutí).
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
japko33
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od japko33 »

Díky za komenty, už aby mě někdo napsal přímo proč vzít HP nebo proč LG ať už můžu v klidu spát :-) Vidím že si je asi budu muset nechat oba ukázat a vzít prostě ten co se mě bude víc zamlouvat...
MB: ASUS PRIME Z370-A CPU: Intel Core i7-8700K@5GHz OC by python.p FAN: Arctic Freezer 33 RAM: Kingston HyperX Predator DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 GPU: MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO SSD: Samsung SSD 850 PRO 512GB PSU: Corsair RMx Series RM650x CASE: PHANTEKS Enthoo Evolv ATX LCD: Samsung C27HG70
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Ache píše:A na HP LP2475w je viditelný nějaký proužkování?
to nevím, LP2475W jsem v akci neviděl, W2600HP-BF ano.
ignorelist: kremrole a dezoláti
Mr.Katana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Katana »

zombux píše:
Ache píše:A na HP LP2475w je viditelný nějaký proužkování?
to nevím, LP2475W jsem v akci neviděl, W2600HP-BF ano.
Proužkování? To jako že bych měl někde vidět nějaké proužky? Tak to prosím na mém kusu W2600HP-BF nikolivěk... Nebo se jedná o nějaké speciální podmínky, které člověk normálně nepoužívá? Mám ten monitor už takřka dva měsíce...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Mr.Katana píše:Proužkování? To jako že bych měl někde vidět nějaké proužky? Tak to prosím na mém kusu W2600HP-BF nikolivěk... Nebo se jedná o nějaké speciální podmínky, které člověk normálně nepoužívá? Mám ten monitor už takřka dva měsíce...
podmínky úplně normální, otevři si grafický program, a udělej v něm gradient z černé do bílé přes celou obrazovku - je 100% plynulý nebo jsou tam znát proužky? pokud ne, asi mám jen blbě zkalibrovaný monitor a chce to najít někoho se sondou
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

zombux píše: podmínky úplně normální, otevři si grafický program, a udělej v něm gradient z černé do bílé přes celou obrazovku - je 100% plynulý nebo jsou tam znát proužky? pokud ne, asi mám jen blbě zkalibrovaný monitor a chce to najít někoho se sondou
A to je pro tebe normalni vyuziti? (nevim)
Pro grafika tyhle monitory nejsou, ale prijde mi, ze ty chyby zbytecne hledas a v normalnim provozu nepoznas. I HP LP2475 ma v nekerych barvach banding.. jenze to se musim podivat zblizka a prouzky hledat.. bezne to nevidim.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Fofrer píše:Pro grafika tyhle monitory nejsou, ale prijde mi, ze ty chyby zbytecne hledas a v normalnim provozu nepoznas. I HP LP2475 ma v nekerych barvach banding.. jenze to se musim podivat zblizka a prouzky hledat.. bezne to nevidim.
pokud pracuju s fotkou a místo barevných přechodů vidím rozplizlé "mapy", tak to chyba je. jak říkám - možná to mám jen blbě zkalibrovaný.
Mr.Katana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Katana »

Zombuxi, nevím vůbec o čem mluvíš, "grafický program" nemám a gradient je pro mne cizí slovo bez zřejmého významu. Tomu, čemu ty říkáš "běžné využití" se v normálním světě říká práce s grafikou, tohle není profi monitor za 50k, pokud chceš dělat s grafikou a nemít tyhle problémy, nezbude ti, než investovat a pořídit si něco pokročilejšího, třeba s 12 - 14bit zpracováním, ať už to má grády :wink:

Jak už jsem řekl, při běžné práci, při prohlížení fotek ani filmů a ani při hraní her nepozoruji nic nestandardního. Řekl bych, že s vysvětlením slova "běžná práce" jsi trochu přestřelil a určitě nejsem sám :roll:
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

ehhh, plynulý gradient zvládne jakékoli CRT z bazaru za 500Kč, tak jsem čekal že LCD za 13000Kč to zvládne taky. když to hodně přeženu, vypadají barevné přechody jako tohle
Obrázek
černobílý gradient vypadá takhle
Obrázek
a na fotce to pak vypadá takhle (je to dobře vidět na úhlopříčce z levého horního do pravého dolního rohu, na barevném přechodu tam jsou mapy jak bejk)
http://homepage.mac.com/maunger/images/CloudBanding.jpg
profesionálně nefotím takže monitor za 50k nepotřebuju, ale čekal jsem že když koupím něco za 13k místo 7k tak to bude lepší. netvrdím že jsem koupil špatně, ve všech ostatních ohledech ode mě má tenhle monitor jasných 100%, tohle je jediná vada na kráse.
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

zombux píše: profesionálně nefotím takže monitor za 50k nepotřebuju, ale čekal jsem že když koupím něco za 13k místo 7k tak to bude lepší. netvrdím že jsem koupil špatně, ve všech ostatních ohledech ode mě má tenhle monitor jasných 100%, tohle je jediná vada na kráse.
no levnejsi to vetsinou prouzkujou jeste vic - nicmene ta fotka je takovy maly test gradientu - ale pokud jich nemas vetsinu, tak bych to neresil (takhle si normal fotku nepredstavuju) ;)

BTW muzes dat nekam orig. fotku, at muzu porovnat?
Naposledy upravil(a) Fofrer dne ned 8. úno 2009, 23:34, celkem upraveno 1 x.
Mr.Katana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Katana »

Jasné, ale tak to si zase pleteš pojmy... :) CRT prosím NENÍ LCD, jsou to zcela jiné technologie a nemůžeš očekávat, že když je nějaká z nich dražší, má jen samé plusy. LCD má samozřejmě své mínusy a jsou docela dobře všude možně popsány, takže když jsi nechtěl takovéhle ošklivosti, měl jsi si koupit, jak ty říkáš, kdejaké CRT za pět stovek... :wink: Je to všechno o prioritách a o tom, co vlastně chceš.
Argumentovat cenou je prostě zcestné, taky tady netvrdím, že když už moje klávesnice stála přes dva tisíce, musí být přece samozřejmě bezdrátová - taková základní věc, že... To zvládne kdejaká kláveska za tři kila... Jenže jak už jsem řekl, není to všechno o ceně a o tom "co zvládne mnohem levnější věc", to je prostě irelevantní. Musíš vědět, co kupuješ, alespoň rámcově. Pak nebudeš mít takovéhle problémy 8-)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

tak to sorry že jsem vůbec odvážil něco říct :|

Fofrer: nemůžu, tohle jsem vygooglil na netu, na vlastním monitoru to típnout nejde protože ten banding dělá až monitor. ale nějak přežít se to musí, LCD do 20k bude asi vždycky nějaký kompromis. dobře to shrnul kdosi na cdr.cz
Rekapitulace po hodinách pročítání internetu:
1)Lg W2600hp-bf - trvalo mi den, než jsem našel že má Wide Color Gamut 115% na 8bit LUT (navíc s nerovnoměrným podsvícením -i přes 16trubic). Nejsem profík, ale soudím, že je to stejný problém jako u HP LP2475w.
2)NEC 2470WNX - S-PVA, 8bit LUT, špatné podsvícení :((
3)Eizo S2431WE-BK - S-PVA od EIZO je sice slušný, ale 23KKč také :(
4)Samsung XL20 - LED podsvícení a kvalitní S-PVA je super. Stejně i jiné parametry, jen kdybych o něm uvažoval před měsícem, kdy byl za zmiňovaných 11KKč. Teď je za 26KKč a bohužel je jen 20", což je také malé ale hodnotné mínus.
5) Eizo CG222W - opravdu skvělý, ale na to že jsem začínal na 12KKč je 28KKč už víc jak 2x tolik.
6)NEC MultiSync 24WMGX3 - poměr MVA / cena - tohle není pro mě :(
7)BENQ FP241VW - jak někdo psal, "to si raději nechám svůj starý CRC a přikoupím pracovní desku na stůl" :-)
----
Závěr?
V tuto chvíli asi neexistuje kvalitní LCD >=24" do 20KKč :(((
(jen dodám svou zkušenost s podsvícením u LG, mě přijde perfektní, nevím co na tom kdo vidí)
Mr.Katana
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mr.Katana »

Ale to neber nijak zle, já prostě jen říkám, jak to vidím. Nechtěl jsem tě tím nějak urazit, jestli jsi to tak pochopil, tak promiň :) Jinak fanatický obhájce věcí, které vlastním, rozhodně nejsem, pravdou ale je, že tenhle monitor beru jako jednu z těch lepších koupí. Podsvícení mi přijde zatím nejlepší z "trubicáků", co jsem viděl déle než minutu. A poměr cena/kvalita je myslím u tohoto LG až nevídaná, schválně si zkuste najít něco za 11k (přesněji jsem kupoval za 11324,- Kč) s takovouhle přidanou hodnotou.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

ale jo, však já se nechci hádat, za ty prachy to je rozhodně nádhera, já teda koupil za cca 12800, ale i tak bych těžko hledal něco lepšího v téhle cenové hladině.
jen říkám že svoje mouchy (mouchu) to taky má, a někomu by to mohlo vadit, to je všechno.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Zalezi na situaci. U HP 2475 se rohy obcas projevi. Ale to je opravdu malokdy. Ale za tech 9k co me stal :)
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
japko33
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od japko33 »

Tak jsem objednal LG, chtěl jsem si napřed oba monitory vyzkoušet na prodejně ale ani jeden není skladem ve stejném shopu takže něšlo uhrát že je chci vidět oba a že si prostě jeden 100% vezmu, když psal mail že bych rád monitor vyzkoušel, dostal sem odpověď že to není možné a že monitor se zkouší pouze při koupi zda je funkční, takže jsem objednal přes net a pokud se mě nebude zamlouvat vždy ho můžu vrátit, teď jen doufám že ho vracet nebudu muset a že budu spokojen, jsem už vážně na prášky .-D
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

japko33 píše:Tak jsem objednal LG, chtěl jsem si napřed oba monitory vyzkoušet na prodejně ale ani jeden není skladem ve stejném shopu takže něšlo uhrát že je chci vidět oba a že si prostě jeden 100% vezmu, když psal mail že bych rád monitor vyzkoušel, dostal sem odpověď že to není možné a že monitor se zkouší pouze při koupi zda je funkční, takže jsem objednal přes net a pokud se mě nebude zamlouvat vždy ho můžu vrátit, teď jen doufám že ho vracet nebudu muset a že budu spokojen, jsem už vážně na prášky .-D
pak dej vědět, pokusím se poradit. LG by ale mělo mít o dost menší šanci na špatný kus než HP
Sheep-Master
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sheep-Master »

V tuto chvíli asi neexistuje kvalitní LCD >=24" do 20KKč ((
tuto situlaci jsem řešil před rokem, a koukám že to je pořád dokola.měl jsem 8 let starý, vypálenýy obrovský eizo takže LCD s PVA technologií pro mě bylo obrovský vysvobození
C2D E6600@3,4GHz + AC Freezer, GIGABYTE P35 DS3, 2x2GB A-DATA 900Mhz, SAPPHIRE HD4850 750/2200 + Accelero S1, Samsung F3 1TB, SB Audigy 4, Corsair HX520, TT Swing, LG 24" 245WP-BN

Lenovo Thinkpad W500 + SSD Intel 320 120GB + 9 Cell Battery
Zamčeno

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“