DDR2 dual channel- notebook

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
K4shtan
Nováček
Nováček

DDR2 dual channel- notebook

Příspěvek od K4shtan »

zdravím,
mám notebook IBM z61m s operační pamětí 1GB(2X 512Mb SO-DIMM DDR2 samsung 667MHz)zapojené v dual channelu.
Při upgradu mi v alfa compu doporučili 3Gb(1x1Gb a 1x2Gb SO-DIMM DDR2 kingston 667MHz),z důvodů, že u notebooků ddr2 nemusí být paměti stejné velikosti ale jedna může být i dvojnásobkem druhé aby fungovay v dual chanelu, a že dual channel znamená maximálně (5% zlepšení).
Chci se zeptat jestli je to pravda, na internetu jsem nic takového nenašel, navíc u některých aplikacích mi přijde že jedou hůř, zlepšila se jen rychlost když se načítájí data (např u her).

diky všem za odpověd
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: DDR2 dual channel- notebook

Příspěvek od zombux »

dualchannel nemá žádný znatelný vliv, těch 5% je akorát tak v benchmarku. to co ti řekli je podle mě kravina, ty moduly musí být stejně velké aby dual channel zafungoval. ale taky ti dobře doporučili celkovou velikost 3GB, protože to je pak optimální velikost pro 32bitový systém.
jestli ti nějaké aplikace jedou hůř, to je podle mě placebo. musí jet minimálně stejně rychle, s tím že méně swapujou.
ignorelist: kremrole a dezoláti
OsirisII
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OsirisII »

Ak hľadáš test klikni na link v mojom podpise. :wink:
Vpliv frekvencie a časovania pamätí na výkon
NTB: Asus X58L
Razer nie sú myši, je to len odpad Logitechu
For You: Victory is not in the cards...
Sety Slovenská produkcia Sety všeho druhu (electro, D&B, funk, a všetko čo je dobré)
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

zombux píše:ty moduly musí být stejně velké aby dual channel zafungoval.
"Dualchannel" na různě velkých kapacitách na dvou kanálech skutečně funguje, jen se tomu říká tuším Flex memory a ne Dualchannel. Zkrátka do zaplnění kapacity jednoho z kanálů běží jako dualchannel a když je potřeba víc, tak se k druhému kanálu přistupuje jako single.
Tato věc je mi známá z desktopů, ale u notesů to asi bude taky.
Ale stejně je to jedno, protože se dualchannel na výkonu nijak neodrazí.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Odpovědět

Zpět na „Paměti“