Dell BIOS update - nepovedl se, crash, nebootuje, failed

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
Osiris
Nováček
Nováček

Dell BIOS update - nepovedl se, crash, nebootuje, failed

Příspěvek od Osiris »

Ahoj, chtěl jsem si nahrát nový BIOS do Dellu 1310. Spustil jsem nástroj z ofic. downloadu.

Asi v půlce nahrávání BIOSu se mi začal sekat PC (sekaná myš), a přestal fungovat, klávesnice, wifi přepínač, a horní tlačítka. Ani po 20 minutách nic se nezměnilo.

Když jsem ho chtěl zapnout, tak nestartoval, pouze neustále svítil Scroll Lock, CapsLock a blikal Numlock. Nice jiného se neděje, ani displej, ale větrák cpu se točí, HDD také. Takže v notebooku je teď poškozený BIOS. Jde to nějak podomácku opravit? Například použít sekundární BIOS (pokud ho notebook má), nebo přepnout do speciálního módu? Nebo to jde opravit pouze v servisu?

Je tam Phoenix Bios. Dočetl jsem se, že notebooky s tímto BIOSem mají Bios Recovery Mode. Že notebook může nabootovat z USB disketové mechaniky (FDD) a z ní spusti pomocí bootovací diskety update. Jak to v tomto případě aktivuji? Nebo je pouze jediná možnost ho opravit v servisu?.

Smůla, je že notebook mám teprve necelý týden, teď jsem si tam vše pečlivě nainstaloval a nastavil.... A taky, že s upgradováním BIOSů jsem nikdy neměl problém.

Zde mám zdroje informací:
http://mydellmini.com/forum/bios-upgrad ... 27s40.html,
http://mydellmini.com/forum/viewtopic.p ... =30#p21814,
http://web.telia.com/~u43311424/crisis-recovery-disk/,
http://www.phoenix.com/NR/rdonlyres/5AF ... serman.pdf

Děkuji za nápady a rady.
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Dell BIOS update - nepovedl se, crash, nebootuje, failed

Příspěvek od Zivan »

Sorry za OT...
To je prasacky napsanej prispevek, jak z nejakeho inzeratu o prodeji nejsuperhyperkuloveho zazraku :( Urcite vic lidi znechuti nez motivuje k pomoci.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Je v záruce ?
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
Osiris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Osiris »

Ano, next Bussines Day mám do října 2009. Mám kontaktoval servis Dell, nebo prodejce?

Ještě mimo: jaky vyndám CD z mechaniky (slotin), když nejdou talčítka?
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don Martinez »

Kontaktuj přímo Dell... Není u tý mechaniky někde taková ta šikovná dírka na nouzový vyndání CD?
Chystané recenze: Acer TravelMate TimeLine 8371 - více viz položka www v mém profilu... Brutální D.M.
Chcete si koupit notebook? Vyzkoušejte náš opravdu cool nový dotazník
Obrázek
Osiris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Osiris »

Není. To mám akorát u klasické mechaniky.
JanHavlicek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od JanHavlicek »

No je to oficiální update BIOSu, který se nepovedl, proto bych kontaktoval servis, ať přijedou a spraví to.
Dell Inspiron 6400, HP mini 5103, Nokia E71, Nokia E75, HTC HD2
Osiris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Osiris »

Zítra přijede

Mimochodem se mi zdá, že v ČR skoro nejde sehnat 9článková baterka pro Vostro 1310...
Osiris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Osiris »

Zajímavé, přijel v pohodě chlap a vyměnil celou základní desku. To je mi divné, že Delly nemají žádnou možnost zachránit BIOS třeba duálním BIOSem nebo nouzového bootování. Jinak jsme si povídali o nových Dellech, že na výměnu klávesnice je potřeba 29 šroubků(studio)(u tohoto dva), čím je chlazený procesor, že instalátor ovladačů je na prd (u Fužicu Siemens je to ještě horší).Celkem vyndal asi 30 šroubků...
Celkově NBS servis je skvělý.

PS: po výměně se mi zdá, že notebook víc topí, dřív jsem měl 31°C-36°C v nečinnosti, větrák nefoukal, ale teď to má 36°C, jde to na 41, zapne se větrák nahlas a po 20s je to zpátky na 36°C a takhle je to každé 4 minuty. Možná to zveličuju, ale zdá se mi to. Měnil samozřejmě procesor, je možné, že to "přilepil" hůř, než to bylo z výroby?

PS2: Taky mi trochu vadí, jak dlouho bootuje. Dvacet sekund trvá, než se začnou startovat Windows, je tohle normální(i před opravou)? Můžou za to 4GB RAM? Aspoň je to vykompenzované tím, že samotná XP startují pouhých 20s.
N@$ty
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od N@$ty »

Třeba ten update BIOSu spadnul protože byla vadná CMOS ;-) a proto ti vyměnil desku.
Na mém Latitude D630 určitě netrvá 20s než začnou vůbec bootvat windows. To tam máš 20s logo DELLu s tím progressbarem? Nebo se ti to zastaví až za tím?

Motherboard: ASUS Maximus II Formula; CPU: Intel Core 2 Quad E6600; Cooling: Zalman CNPS7500; RAM: 2×Corsair XMS2 2048MB DHX;
VGA:Leadtek Winfast PX8800 GTS TD 512MB; HDD: Hitachi 160GB SATAII + WesternDigital 750GB SATAII; DVD: DVD±RW LG SuperMulti GSA-H22L;
PSU: Enermax Liberty 620W DXX; Case: Thermaltake Armor Jr. VC3000BWS; OS: Microsoft Windows Vista Ultimate x64; LCD: DELL UltraSharp 2408wfp
Notebook: IBM ThinkPad R61; Intel Core2Duo T7100; 4GB DDR2; 320GB HDD 7200rpm; nVidia Quadro NVS 140M; 15,4" WSXGA+; Microsoft Windows Vista Business
Osiris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Osiris »

Ano, je to POST atd, takže je jedno jestli mám hibernaci.(Mimochodem doporučuji bootvis)
Vemu to od začátku: (start ,hodnoty jsou přibližné)
zapnu tlačítko, za 1s běží větrák
za 6s se objeví logo DELL
to tam je 6s
potom 3s bliká kurzor (něco jako v DOSU - podtržítko), před opravou to tam nebylo(A11), teď mám A12 a při prvním bootování se tam ukazoval nějaký argon boot pxe agent, nyní jen ten kurzor
a pak startují windows.
takže celkem:
:::15 sec::: (ve skutečnosti je to 20s, tohle je odhad).

Pasta:To si říkám, počkat 3 dni až zaschne. Možná tam ani žádnou nedal, pamatuju si jak to potřel rozpouštedlem a zbytky sloupnl nehtem, ale žeby tam dal pastu, nevim.

PS: Chtěl bych si nějak zabezpečit (zašifrovat) data v XP Profi. Jak to mám udělat? Nějaký truecrypt, nebo integrované šifrování. TPM nemám ani čtečku prstů
N@$ty
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od N@$ty »

Resetni BIOS do defaultu. Nastav pořadí bootování, aby byl první HDD. HDD máš v IDE nebo AHCI? TO že to stojí v BIOSu zanemá, že to visí na detekci nějakého HW, popř. může být zapnutý nějaký full post nebo tak něco (neví jestli to DELL má).
K šifrování buď TrueCrypt – je free a je prý dobrý (nemám osobní zkušenost).
nebo pokuď bys schtěl šifrovat pouze složky tak šifrování ve windows. (týká se pouze xp pro a Visty Business a Ultimate). Pokud to opravdu nepotřebuješ, tak nedoporučuju, protože si komplikuješ život v případě náhlého pádu systému, a celkově obnovy dat. DOporučuji si o tom nejdříve zjistit informace.

Motherboard: ASUS Maximus II Formula; CPU: Intel Core 2 Quad E6600; Cooling: Zalman CNPS7500; RAM: 2×Corsair XMS2 2048MB DHX;
VGA:Leadtek Winfast PX8800 GTS TD 512MB; HDD: Hitachi 160GB SATAII + WesternDigital 750GB SATAII; DVD: DVD±RW LG SuperMulti GSA-H22L;
PSU: Enermax Liberty 620W DXX; Case: Thermaltake Armor Jr. VC3000BWS; OS: Microsoft Windows Vista Ultimate x64; LCD: DELL UltraSharp 2408wfp
Notebook: IBM ThinkPad R61; Intel Core2Duo T7100; 4GB DDR2; 320GB HDD 7200rpm; nVidia Quadro NVS 140M; 15,4" WSXGA+; Microsoft Windows Vista Business
Osiris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Osiris »

S tím šifrováním to asi nebude tak horké.

První mám HDD, mám ATA(ne AHCI)-v tom je rozdíl(co se týká rychlosti)? Moc možností okolo POST tam není,jen zda zobrazit diag.screen nebo barevné logo, což nemá vliv narychlost a potom Quick Boot, což mám samozřejmě zapnuté.
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

nepokouší se před bootem z disku třeba o boot ze sítě ?
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
Osiris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Osiris »

Ne, bootování ze sítě je na až na konci a zakázané.
Geeker
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geeker »

Osiris píše:Zajímavé, přijel v pohodě chlap a vyměnil celou základní desku. To je mi divné, že Delly nemají žádnou možnost zachránit BIOS třeba duálním BIOSem nebo nouzového bootování. Jinak jsme si povídali o nových Dellech, že na výměnu klávesnice je potřeba 29 šroubků(studio)(u tohoto dva), čím je chlazený procesor, že instalátor ovladačů je na prd (u Fužicu Siemens je to ještě horší).Celkem vyndal asi 30 šroubků...
Ono je mnohem rychlejší vyměnit základovku, než se hrát s nějakou obnovou. Obnovovat to budou až servisáci.
MB: Gigabyte UD3R, CPU:E8400, RAM 2x 2048 A-DATA 1066, GK: Asus Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb, Samsung 500+640Gb, Hitachi 500Gb Backup, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon iHAS424 Monitor: Samsung 970p

Obrázek Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“