Poraďte v čem psát odbornou práci

Instalace, nastavení, řešení problémů, rady... apod.
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Poraďte v čem psát odbornou práci

Příspěvek od Palec123 »

Otázka spíše pro vysokoškoláky..

Stojím před tímto rozhodnutím a nějak se mi to nedaří rozlousknout..

Buď budu psát ve writeru/wordu (zakoupím office 2007, pokud za to změna oproti OpenOffice 3 bude stát ), nebo jsem narazil na LyX ( http://www.lyx.org/ )

Myslím že to je asi to co hledám jenže - tento program neznám a nevím, zda-li nebude spíše utrpením v tom psát, než že by mi to práci ulehčilo :(

Nepovažuji se za uživatele, který by tzv. uměl psát v editoru, takže by mě mohl LyX napravit. Takové prasečiny v textu jako ve wordu v něm totiž možné nejsou. Navíc má opravdu krásný výstup, na čemž mi také velmi záleží. Jen v tom tak už umět..

Máte někdo cenné rady?
Trek
Začátečník
Začátečník

Re: Poraďte v čem psát odbornou práci

Příspěvek od Trek »

Já dělal diplomku ve Wordu.

Na tex bych se vyprd, chceš psát práci nebo se ještě uči tex. Myslíš, že v práci budeš psát dokumentaci v TeXu?
Pročti si jen rychle nějakej návod na Word, abys používal styly a tak podobně a rozhodně Word.

Mimochodem, dělal jsem softwary na linux i solaris a dokumentace byla stejně ve Wordu 2003, takže tak.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

já udělal diplomku i bakalářku ve Wordu 2007 s exportem do PDF, a nikdy nebyl problém. řekl bych ale že Openoffice to zvládnou taky, tady nejde o to co umí ten program, ale jak s ním dovede zacházet uživatel
ignorelist: kremrole a dezoláti
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

zombux píše:já udělal diplomku i bakalářku ve Wordu 2007 s exportem do PDF, a nikdy nebyl problém. řekl bych ale že Openoffice to zvládnou taky, tady nejde o to co umí ten program, ale jak s ním dovede zacházet uživatel
Já bych to řekl tak - jsou lidi, co píšou ve Wordu a pak různí masochisti to to sázej v TeXu nebo se sebetrýzněj v Open officu.

Open office jsem chvíli používal, po pár týdnech jsem ale rychle jel do Alzy koupit si MS Office.

Jo a nezapomeň ZÁLOHOVAT.
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Bal jsem, ze mi tohle napisete :)

Tak tim padem LyX asi pada.. No a o zakoupeni Office 2007 uz premyslim dlouho.. Pouzivat styly - to je prvni vec co se musim naucit. Jak rikam, musim ziskat zdrave navyky..
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Rekl bych to jinak. Jednodusi to bude udelat v Office (Open nebo MS). Pokud das TeXu sanci a udelas nakonec diplomku v nem, tak to bude spis plus a jeste se ti to muze hodit jindy.

Ja delal bakalarku ve Wordu a par dni pred odevzdavanim jsem malem rozslapal komp, kdyz mi to Word po pripojeni jine tiskarny preformatoval a ja to musel cele rucne prochazet a upravovat :(
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Zivan píše:Pokud das TeXu sanci a udelas nakonec diplomku v nem, tak to bude spis plus a jeste se ti to muze hodit jindy.
Nebude se mu to hodit nikdy. Neznam ani jednu firmu co dela cokoliv v TeXu.
Zivan píše: Ja delal bakalarku ve Wordu a par dni pred odevzdavanim jsem malem rozslapal komp, kdyz mi to Word po pripojeni jine tiskarny preformatoval a ja to musel cele rucne prochazet a upravovat :(
Je treba pouzivat styly a spravne formatovat, pouzivat ty automaticky funcionality, pak jednim klikem zmenis celej dokument jak potrebujes.
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Trek píše:
Zivan píše: Ja delal bakalarku ve Wordu a par dni pred odevzdavanim jsem malem rozslapal komp, kdyz mi to Word po pripojeni jine tiskarny preformatoval a ja to musel cele rucne prochazet a upravovat :(
Je treba pouzivat styly a spravne formatovat, pouzivat ty automaticky funcionality, pak jednim klikem zmenis celej dokument jak potrebujes.
No tohle se prave musim naucit..
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Palec123 píše:No tohle se prave musim naucit..
Neni problem, pokoupis nebo stahnes nejakou knihu a muzes si to cist pri srani nebo tak. Za par hodin to budes umet.
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

Ja bych rek, ze je celkem jedno v cem, stejne bys to pak mel odevzdavat jako pdfko.
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

axloth píše:Ja bych rek, ze je celkem jedno v cem, stejne bys to pak mel odevzdavat jako pdfko.
Tak urcite jako pdf - v tom ale neni zadnej problem.. Prevadet do pdf umi kde co.. Ale v tom v cem to pisu, to je pro me celkem zasadni.. Navic si opravdu dost silne zakladam na vzhledu a uprave, je to pro me jeden ze zakladnich cilu.

A prave proto se mi tak moc libil LyX.
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Trek píše:Je treba pouzivat styly a spravne formatovat, pouzivat ty automaticky funcionality, pak jednim klikem zmenis celej dokument jak potrebujes.
To jsem pouzival, ale stacilo pouzit neproporcialni pismo na psani ukazek zdrojoveho kodu a formatovani textu se menilo i podle pripojene tiskarny. Takze se kompletne rozjelo strankovani a dalsi veci :(
Ale uz je to nejaky patek, soucasne Office to maji mozna vyresene. Tim jsem chtel naznacit, ze s Wordem to taky muze byt hruza.
Naposledy upravil(a) Zivan dne pon 9. úno 2009, 22:41, celkem upraveno 2 x.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Palec123 píše:
axloth píše:Ja bych rek, ze je celkem jedno v cem, stejne bys to pak mel odevzdavat jako pdfko.
Tak urcite jako pdf - v tom ale neni zadnej problem.. Prevadet do pdf umi kde co.. Ale v tom v cem to pisu, to je pro me celkem zasadni.. Navic si opravdu dost silne zakladam na vzhledu a uprave, je to pro me jeden ze zakladnich cilu.

A prave proto se mi tak moc libil LyX.
Jo ty se s tim budes sperkovat a mazlit a pak se do toho u statnice na chvili mrknou a pak si s tim mozna nekdo vytre rit.

Jako zapomen, praci vyhotov v souladu s predpisy formatovani tvoji skoly, proste tak jak to ma bejt.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Nemusíte se mnou souhlasit, ale Word považuju za nedodělek a zlo pro uživatele. Sice ho už pár let školím, používám styly atp., ale občas je chování tohoto výtvoru mimo moje chápání. Nemluvě o tom, že s každou novou verzí je potřeba nastudovat kde co všechno povypínat, aby si nežil vlastním životem.

K tvé otázce - určitě bych nespojoval učení se něčeho podobného jako LyX s psaním něčeho takového. Je lepší se soustředit jen na jednu věc. Takže asi ten Word, nebo OO :sad:
OT: Jako extrémní radu bych ještě doporučil sehnat prastaré AmiPro, to je v mnoha věcech proti Wordu v logice ovládání a intuitivnosti hodně napřed 8)
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Word+Excel s pripadnym exportem do PDF pro bezproblemovy tisk v tiskarne. Taky jsem tak diplomku delal a naprosta spokojenost.
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Mozna zakladni otazky. Co to ma byt za odbornou praci (!= diplomka)? Kolik stranek priblizne? A kolik mas casu na odevzdani?
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

divne rady... skusat rozne programy.

Som myslel, ze potrebujes dosiahnut nejaky ciel, vytvorit nejaku pracu, nie sa ucit X novych, divnych programov.

Naozaj nezalezi na programe, ale na uzivatelovi. Ak si lavy, mozes mat aj Word 9000 a neurobis nic.

Moja rada: OO dokaze vsetko, co ty potrebujes a jeho export do PDF je lepsi.

A ked mas PDF, nejake problemy s rozbitim textov pri tlaci ta trapit nemusia.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
djgeneral
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od djgeneral »

Kdo z vás, kteří radí TeX ne, s ním někdy pracoval? Kdo má nějakou zkušenost když tak radíte?
Pokud jsou v práci vzorce, různé výrazy atp. , tak bych to psal jednoznačně v TeXu. Mlácení vzorců je o moc rychlejší než ve wordu. Já bych ji psal v TeXu i kdyby tam vzorce nebyly, protože těch "pár" příkazů se naučíš během chvilky a výstup rozhodně stojí za to.

Aneb jak řekl jeden učitel : "Word je pro sekretářky, odborníci píšou v TeXu" :-D
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

djgeneral píše:Kdo z vás, kteří radí TeX ne, s ním někdy pracoval? Kdo má nějakou zkušenost když tak radíte?
Pokud jsou v práci vzorce, různé výrazy atp. , tak bych to psal jednoznačně v TeXu. Mlácení vzorců je o moc rychlejší než ve wordu. Já bych ji psal v TeXu i kdyby tam vzorce nebyly, protože těch "pár" příkazů se naučíš během chvilky a výstup rozhodně stojí za to.

Aneb jak řekl jeden učitel : "Word je pro sekretářky, odborníci píšou v TeXu" :-D
Pan učitel byl magor, co si myslel, že je kůl když jakože pan TeXař. Dělal jsem sw pro ESA a chceš říst, že všichni ty vědci co tam jsou a píšou ve Wordu jsou sekretářky? Vidim, že magorství bylo úspěšně přeneseno z tvého učitele na tebe.

V Office 2007 jsou rovnice velmi komfortní a napíšeš vče potřebné rychle, aniž bys musel zkoumat obskurní syntax.
djgeneral
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od djgeneral »

Trek píše:Pan učitel byl magor, co si myslel, že je kůl když jakože pan TeXař. Dělal jsem sw pro ESA a chceš říst, že všichni ty vědci co tam jsou a píšou ve Wordu jsou sekretářky? Vidim, že magorství bylo úspěšně přeneseno z tvého učitele na tebe.
Že byl magor nepopírám... Aby taky nebyl když učil to, co učil. A ano. Psal vše v TeXu, protože bys složité vzorce v wordu od mrkvosoftu (nebo v OO writeru) nenapsal (rozuměj nenapsal ve smyslu rychlosti a kvality výstupu).
Trek píše:V Office 2007 jsou rovnice velmi komfortní a napíšeš vče potřebné rychle, aniž bys musel zkoumat obskurní syntax.
Lol.. Tomu se můžu jen smát.. Ukaž mi, jak napíšeš nějakej vzorec ve wordu komfortně a rychle :lol: . Očividně nevíš, o čem mluvíš... Zkoušel jsi v TeXu vůbec někdy psát? Tohle může napsat jen "magor" nebo pracovník mrkvosoftu :lol: ...

Víc se snažit dokázat nebudu a v diskusi nehodlám pokračovat. Byly by tu zbytečné hádky. Autor threadu si vše sám jistě přebere. Myslím, že by si mohl cvičně zkusit něco napat (1-2 stránky) a uvidí, jak mu to půjde.. 8-)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní programy“