C++ dekompilátor

Vývojová prostředí, aplikace, skripty, http://www... síťové programy, internet, sdílení...
Odpovědět
marek16
Začátečník
Začátečník

C++ dekompilátor

Příspěvek od marek16 »

Existuje dekompilátor .exe souborů, ale aby to nepřevedl do assembleru, ale co zpátky do C++?:)
Je to vůbec technicky možné? (nepřišel jsem na nic, co by tomu bránilo) Zajímá mě to čistě teoreticky:)
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K

Quis custodiet ipsos custodes?
Trek
Začátečník
Začátečník

Re: C++ dekompilátor

Příspěvek od Trek »

To nikoliv.

Nektery programy zobrazej v disasembleru dodatkovy informace, ale jen za urcitejch okolnosti, stejne ale skoncis na tom, ze musis ladit primo v assebleru.

Zalezi co chces udelat, jestli chces neco vocrackovat, tak to neni takovej problem, vetsinou staci zmena jedny intrukce (napr. skoku).

Java de napriklad komfortne dekompilovat tak, ze to vypada temer jako puvodni zdrojak, to jsem pouzil nekolikrat, kdyz jsem ztratil zdrojaky, ale C++ je jina kavicka.
marek16
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marek16 »

Trek: a víš proč? jako jestli tam je nějaká principielní překážka, nebo to je jen tak složitý že se s tím nikdo nechtěl dělat?:)
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K

Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

V C++ delam dost, ale moc o procesu kompilace moc nespekuluju :-)

Ono hlavne v prubehu prekladu se objektova struktura zplosti na ruzny tabulky (napr. virtualnich metod), vetsinou zmizej vsechny nazvy metod a promennych.

Nebo si vem takovej h soubor, ten se inkluduje do cpp a ruzne preprocesuje, to pro kazdy cpp, jak bys to chtel rekonstruovat zpet do jednoho h souboru.

A pak ruzny optimalizace pri prekladu.

Vetsinou se tohle resi tak, ze se naucis jak kompilator kompiluje jednotlivy konstrukty (funkce, ...) a pak to vidis primo v tom jazyku symbolickych intrukci.

Uz jsem si i neco vocrackoval, ale proste jsem to resil primo v asembleru.

PS: doporucuji udelat prijimaci zkousky na CVUT FEL, katedra informatiky, dozvis se tam vse potrebne v predmetech zabyvajicich se prekladem, absolvujes tez predmety zaobirajici se strojove orientovanymi jazyky
marek16
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marek16 »

trek: To by bylo trošku kontraproduktivní když chodím na FIT VUT :-D
Formální jazyky a překladače máme myslím příští rok.. už jsem se dokonce díval na slajdy, ale vypadá to ohavně složitě, a mě ta kompilace taky dvakrát nezajímá, spíš bych bral projít si kódy pár aplikací v C++..

Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Když chceš zdrojáky, tak si je stáhni ne?

Nebo si doufám nechtěl říci, že chceš studovat zdrojové kódy komerčních programů, to je totiž v rozporu s licenčními podmínkami. To dělají jen oškliví programátoři a takový ty přece nejsi.
Naposledy upravil(a) Trek dne sob 14. úno 2009, 15:07, celkem upraveno 2 x.
marek16
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marek16 »

Myslím že jsem někde četl, že reverzní inženýrství pro studijní účely je legální :)

Ale ani můj morální filtr na tom neshledává nic závadného - zlepším svoje znalosti, a nikomu nezpůsobím škodu :)

Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Spíš než dělání blbostí bych ti doporučil, pokud jsi v 3 ročníku a výše, hledat si práci na částečný úvazek (či z práce domova). Budeš mít praxi.

Pravdou je, že jsi v Brně, tak nevím jak to tam vypadá. V Praze stačí jenom vystavit někam svoje CV pokud něco v IT umíš a personalisti tě rozhtrhaj na kaši jak se o tebe budou prát. Měl jsem s tím loni dost problém, musel jsem si vypnout telefon, protože ráno když jsem ho zapl 30 nepřijatejch hovorů a asi milion SMS a mailů, docela opruz (to každej den po dobu několika tejdnů).
marek16
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marek16 »

ne, jsem v prváku :-D zatím umím jen C, učím se C++, pak je v plánu C# a sehnání brigády:)
každopádně dík za rady a pobavení :-D

Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Nevím, co máte v prvních ročnících za předměty, ale je dobré se na začátku koncentrovat na školu.
Až tak 3 - 4 ročník je vhodnej na brigády. Já měl na začátku rozvrh každej den od rána do večera, nedovedu si představit, že bych u toho něco jinýho dělal.
Odpovědět

Zpět na „Programování a web“