Jaký zvolit kabel pro připojení PC k LCD TV

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
Jasper
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Jaký zvolit kabel pro připojení PC k LCD TV

Příspěvek od Jasper »

Máme doma novou LCD TV a chtěl bych k ní mít možnost připojit PC na občasné sledování HD filmů z PC. Potřeboval bych poradit, které zapojení bych měl zvolit. Délka kabelu 10m. TV nabízí tyto možnosti:
  • Analog VGA
  • YUV (Y Pb Pr)
  • S-video
  • HDMI
  • Obyč 3x cinch (video + audio L, R)
Zkoušel jsem první 2 způsoby:
Klasika z VGA výstupu na grafické kartě do VGA vstupu v TV. Obraz byl v pohodě, jen nevím jestli je dobrý nápad posílat analogový signál po 10m kabelu. Zatím jsem zkoušel jen 1m a navíc na mojem PC VGA už nemám, takže by tam musela být ještě nějaká redukce...

Druhý způsob, který jsem zkoušel byl YUV (Y Pb Pr). Zde byl problém s tím, že TV obraz ořízla tak o 5% z každé strany a taky se mi zdálo, že obraz se nějak divně frázuje. Nevím jak to popsat, prostě polovina obrazovky byl jeden snímek a druhá polovina už další snímek a mezi nima hrana. Jako by se nestihl vyhleslit celý snímek a už se vyhresloval další...

Myslíte, že zapojení kabelem DVI > HDMI 10m by bylo ok? Tento kabel: http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... O0CN0CPCG7
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký zvolit kabel pro připojení PC k LCD TV

Příspěvek od Smith »

HDMI, neměl by s tím být problém.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
spider-x
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spider-x »

Údajně dost záleží na kvalitě kabelu. Prý nestačí kabel za 300Kč . Ale tak 2000 a výš.Je to pravda ?Sháním nějáký HDMI na blueray filmy.
spike18
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od spike18 »

Řešim stejný problém, jak to bude s přenosem zvuku? Pokud píchnu kabel do DVI výstupu, tak budu přenášet jen obraz, ne?
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

U Full HD je to jasné, HDMI. U HD Ready TV s rozlišením 1366x768 může být problém, protože většina TV si s tímto rozlišením přes HDMI neporadí. Umí to tuším např. LG TV, které mají jeden HDMI port schopný toto rozlišení přijímat.

spike18: Jsou tyto možnosti
1.) Většina TV má jeden HDMI port propojený s analogovým cinch vstupem, takže audio lze táhnout samostatně přes kabel jack>2xcinch
2.) Můžeš se pokusit sehnat DVI>HDMI redukci s audio vstupem
3.) Radeony HD3xxx a novější mají zabudovaný Realtek audio čip
spike18
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od spike18 »

Máme HD ready TV značka LG (konkrétní typ zjistím). Na ten zvuk by tam mohl pasovat tenhle kabel http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... O0CN0CO0JY. Mám sice 4850, ale jen s DVI výstupem = zvuk nepřenesu, ne?
Jasper
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasper »

Já mám nejakou Sharp LCD a má dva HDMI vstupy. Jeden samostatný a u druhého je ještě navíc cinch nebo jack na audio, teď nevím přesně co tam je...
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

spider-x píše:Údajně dost záleží na kvalitě kabelu. Prý nestačí kabel za 300Kč . Ale tak 2000 a výš.Je to pravda ?Sháním nějáký HDMI na blueray filmy.
možná u těch 10m a více může být poznat rozdíl mezi kabelem za 300kč a kabelem za 2000kč ... ale při kratších vzdálenostech rozhodně poznat nebude ... je to digitalní signál, buď 0 nebo 1
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

spike18 píše:...Mám sice 4850, ale jen s DVI výstupem = zvuk nepřenesu, ne?
U novějších ATi karet zvuk přes DVI protlačíš viz. DVI - HDMI k LCD TV, ale jen přes DVI->HDMI redukci dodávanou ke kartě. Taky jsem si myslel, že to nejde, ale realita je naštěstí jiná. Doporučuju všem projít celý thread jako povinnou četbu. Myslím, že tam naleznete spoustu odpovědí na své otázky.
spike18
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od spike18 »

Tak to bych vážně nečekal, díky za radu :)
spider-x
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spider-x »

Máme Panasonic Viera TH-50PX8E (není full HD).A notebook Acer Aspire 8920G (full HD) .Bude nějákej problém když to propojím HDMI kabelem ?Mohli byste mi nějáký doporučit ? Nakupuju na www.bluemarket.cz
spike18
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od spike18 »

Nevím proč, ale cítím tady malou dávku skryté reklamy :)))

imho budeš na hdmi výstupu nastavit nativní rozlišení TV
spider-x
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spider-x »

Omlouvám se , že to vypadá, že dělám reklamu. Já jsem tam ten obchod napsal jen aby se zůžil výběr kabelu.
vmlich
Nováček
Nováček

Příspěvek od vmlich »

Mam full HD LCD Tv Samsung pripojenou HDMI a mam uplne stejne problemy: Nahore a dole je cerny pruh 3cm, vpravo/vlevo po 5cm. A pres prostredek mi lita pruh, zejmena pri pohybu pozadi sceny do strany. Dekuji za napad zkusit analogovy kabel.

Ty cerne okraje jsou pri jakemkoliv rozliseni plus-minus stejne (pri 16:9). Televize je v rezimu 'jen skenovani'.

A jeste mam problem ten, ze bych potreboval, aby zvuk sel nejen do HDMI kabelu, ale kdyz je televize vypnuta, nejak sam prisel na to, ze ma jit do PC repracku. Pripadne do obou najednou, na PC si hlasitost nastavim knoflikem, nez nekde klikat a presmerovavat prehravac.
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“