Q9400 - měnící se takty
- medial
- Nováček

-
Q9400 - měnící se takty
Ahoj, mám nový PC, můj procesor v CPU-Z i jiných programech pro diagnostiku mění své takty, mám 2,66 GHz, ale co pár sekund se sám podtaktuje na 2,0 Ghz a zase zpátky. Mění se i napětí a násobič z 8x na 6x. Co mám udělat v biosu? Nebo je to snad chyba procesoru (reklamace?) Prosím poraďte.
- Thellwin
- Administrátor

Re: Q9400 - měnící se takty
To je normální, CPU v případě nečinosti snižuje takt a tím pádem snížuje svou spotřebu/teplotu.
Pokud ti to vadí, tak se ta funkce dá vypnout v BIOSu, položka EIST -> enabled/disabled tuším.
Pokud ti to vadí, tak se ta funkce dá vypnout v BIOSu, položka EIST -> enabled/disabled tuším.
Goldnoob team proud member!
- Stano K.
- Středně pokročilý

Sú to EIST a C1E, no tie šetriace funkcie by som nevypínal, pomáhajú znižovať ako spotrebu tak aj teplotu čím sa znižuje náročnosť chladenia čo má za následok aj tichšie PC. 
- Mahut
- Nováček

-
Mam Q9550 400x8.5 na 3,4ghz a cpu se mi normalne v necinosti vzdy podtaktovalo na nasobic 6.0, ale najednou z niceho nic to prestalo delat a funkci sem v biosu nevypinal, nevite v cem je problem?
Co mam tedy v biosu zapnout EIST a nebo C1E? v biosu sem EIST nenasel....
Diky
Co mam tedy v biosu zapnout EIST a nebo C1E? v biosu sem EIST nenasel....
Diky
- slaava
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
musis to mit povoleny i ve win v rezimu napajeni na Minimalni spotrebu. ci jak se to ve vistach jmenuje. jsem v praci->XP
amd 5800x3d, gigabyte x570 aorus pro, gainward rtx 4090 phantom gs, g.skill 64gb 3600mhz ddr4, corsair mp510 1gb, corsair rm750x, fractal design define 7 compact, win11pro 64bit, samsung odyssey oled g8.
- Stano K.
- Středně pokročilý

V BIOSe môžeš obidve položky zapnúť (enable).
A čo sa týka OS tak vo win Vista sú defaulten tam 3 profily: Vyvážený, Šetrič energie, Vysoký výkon. Použi ten vyvážený.
A čo sa týka OS tak vo win Vista sú defaulten tam 3 profily: Vyvážený, Šetrič energie, Vysoký výkon. Použi ten vyvážený.